12 January 2015

Borssikeitto ukrainalaiseen tyyliin.

 Huijaan sen verran vegaanisessa tammikuussani, että tähän reseptiin kuuluu oikeasti muutama maitotuote, mutta ne voi helposti jättää poiskin tai korvata enemmän tai vähemmän vastaavalla vegaanisella tuotteella. Sen verran erinomainen talviruoka on kuitenkin kyseessä, etten voi estää itseäni jakamasta borssikeiton ilosanomaa kanssanne.

Jonkun verran vaivaahan tämän tekemisessä on. Pilkkomista ja keittämistä ja melkoinen kasa tuoreita aineksia, mutta toisaalta oikeastaan kaikki ainekset ovat suhteellisen halpoja ja keittoa tulee paljon. Itse asiassa niin paljon, että meillä perinteisesti sitä on syöty kaksi päivää ja saatu vielä pakastimeenkin muutaman annoksen verran. Ehkä huonoin puoli tässä ruoassa on se, että kaikki näyttää siltä, että olen tappanut jonkun keittiössäni ja hihittelen asialle mielipuolisesti.


Alkuperäinen resepti on taasen World Vegetarian Classics -kirjasta ja luotan sen kirjoittajan toteamukseen, että tämä on nimenomaan ukrainalainen versio borssikeitosta. En ole oikeasti perehtynyt niin tarkkaan eri maiden borssikeittoperinteeseen, että osaisin sanoa millaisia versioita missäkin tehdään. Tämä nyt ainakin on hyvä ja ruokaisa versio, joten en ole kokenut aiheelliseksi kokeilla (ainakaan vielä) muita reseptejä aiheesta.


Borssikeitto ukrainalaiseen tyyliin
  • 500 g punajuurta (paino kuorittuna)
  • 300 g kiinteitä perunoita (paino kuorittuna)
  • 1-2 porkkanaa
  • 2-4 sellerinvartta
  • suolaa
  • pippuria
  • vettä
  • 50 g voita (tai n. 0,5-1 dl oliivi- tai rypsiöljyä)
  • 2-4 sipulia
  • 1 vihreä paprika
  • 3-5 valkosipulinkynttä
  • 5 dl tomaattimehua
  • 200 g savoijinkaalia
  • 1 tlk (400 g) kidneypapuja
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl fariinisokeria tms. pehmeää, tummaa sokeria
  • halutessasi tarjoiluun smetanaa
Kuori punajuuret, perunat, porkkanat, valkosipulit ja sipulit. Poista paprikasta siemenet ja kanta. Valuta ja huuhtele pavut. Pilko punajuuret, perunat, porkkanat ja paprika suuhun sopiviksi paloiksi. Pilko sipulit, valkosipulit ja savoijinkaali haluamasi kokoisiksi siivuiksi tai paloiksi.
Mittaa isoon kattilaan 1 litra vettä, mausta vesi suolalla ja pippurilla ja laita kiehuvaan veteen punajuuret, perunat, porkkanat ja selleri. Anna kiehua hiljaksiin, kunnes juurekset ovat pehmenneet (riippuen palojen koosta yleensä noin 15-30 min).
Samalla kun juurekset kiehuvat, paista voissa (tai öljyssä) sipuli ja paprika pehmeiksi. Lisää sekaan valkosipuli ja anna paistua muutaman minuutin ajan hiljaisella lämmöllä. Kaada paistetut sipulit ja paprika keittoon kypsien juuresten sekaan yhdessä tomaattimehun kanssa. Kun keitto taas kiehuu, lisää sekaan kidneypavut ja savoijinkaali. Keitä n. 5 minuuttia tai kunnes kaali on pehmennyt hieman. Lisää sekaan etikka ja sokeri, maista ja lisää mausteita, jos se on tarpeen.
Tarjoile joko sellaisenaan tai smetanan kera.



En ole itse kovinkaan suuri tomaattimehun ystävä, joten olen yleensä pakastanut sen toisen puolen litran tomaattimehupurkista ja käyttänyt loput sitten seuraavaan borssikeittoon. Ei sitä oikein muihinkaan resepteihin pahemmin ole tähän mennessä tarvinnut. Lisäksi perinteeksi on nähtävästi hieman muodostunut se, että seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä tehdään okonomiyakia, koska keskiverto suomalaisessa kaupassa myytävä savoijinkaali painaa aika perhanasti enemmän kuin tuon 200 grammaa. Yleensä ne itseasiassa painavat yli kilon, joten pakkohan siitä lopustakin on jotain keksiä. Mikä tahansa tekosyy tehdä okonomiyakia on kyllä minun mielestäni ihan hyvä syy.

Seuraavaan postaukseen pitääkin vähän jo ihmetellä mitä sitä kirjoittaisi. En ilmeisesti osaa välttää juustoisten ja munaisten reseptien kiusausta... No, enköhän minä vielä jotain jännittävää keksi. Onpahan ainakin perusteltu syy tehdä nimenomaan vegaaniruokaa eikä vain juustoöveriruokaa (vaikka kurpitsalasagnen ainekset ovatkin jo jääkaapissa odottelemassa).

Kokkausmusiikkina toimi: Don Huonot - Sydänpuu

No comments:

Post a Comment