Paitsi jos se on näin hyvää lasagnea, että sitä syö vahingossa kolmen päivän annoksen kahdessa päivässä. Kurpitsa on sellainen kasvis, jonka olemassaolon (muuna kuin pikkelssinä) olen tiedostanut vasta pari vuotta, mutta alan hiljaksiin tykästyä siihen kovasti. Se on sopiva yhdistelmä mietoa makua ja ihanaa koostumusta, jolloin sen voi yhdistää lähes mihin tahansa. Kuten vaikka juustoon. Tai vielä parempaa: useaan juustoon! Hurraa!
Alkuperäiseen reseptiin törmäsin BuzzFeedin ruoka-osion kautta. Olen ainakin suhteellisen varma siitä. Kasvisruokaresepteihin ja kausivihannesten käyttöön BuzzFeedin listaukset ovatkin toimivia: jos mikään resepti ei innosta, ainakin niiden perusteella saa jotain ideoita. Jenkeissä toki vihannesten kaudetkin ovat hieman erilaiset kuin täällä, mutta ainakin kurpitsan kausi näyttäisi ainakin olevan suhteellisen vastaava. Ja ruusukaalien. Ja todennäköisesti kesä on kesä sielläkin, mutta kesällä olen aina liian innoissani mansikoista, herneistä ja avomaankurkuista, että muistaisin edes miettiä mitään uusia reseptejä. Tai, niin, ainakin mietin niitä vähemmän.
Butternut-kurpitsalasagne
- n. 1,3-1,4 kg butternut-kurpitsaa (kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna n. 2 l)
- öljyä paahtamiseen
- 1 l maitoa
- 2 rkl kuivattua rosmariinia (tai muutama oksa tuoretta rosmariinia ja salviaa)
- 2-4 valkosipulinkynttä
- n. 60 g voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 9 lasagnelevyä (tai halutessasi enemmänkin)
- n. 3,5 dl parmesaaniraastetta (n. 130 g)
- 2,5 dl kuohukermaa
- 0,5 tl suolaa
Kun kurpitsat paahtuvat uunissa, kiehauta maitoa hiljalleen noin 10 minuuttia kattilassa yhdessä yrttien kanssa. Vahdi, ettei maito kiehu yli. Siivilöi maitoseoksesta yrtit pois (erityisesti jos käytät tuoreita yrttejä) ja jätä hetkeksi jäähtymään.
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista valkosipulimurska voissa kasarissa rauhallisella lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet. Mittaa sekaan vehnäjauhot ja sekoittele, kunnes jauhot ovat ruskistuneet hieman. Kaada sekaan maito koko ajan sekoittaen ja anna kiehu hiljaksiin noin 10 minuuttia aina välillä sekoittaen. Kaada sekaan paahtuneet kurpitsat ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Laske uunin lämpö 190°C:een. Kaada uunivuoan pohjalle muutama desilitra kurpitsakastiketta, päälle lasagnelevyjä ja jatka, kunnes olet käyttänyt kaikki lasagnelevy. Päällimmäiseksi jää siis lasagnelevykerros.
Vaahdota kerma ja levitä se lasagnelevyjen päälle. Ripottele päälle parmesaaniraaste. Peitä uunivuoka foliolla (varo, ettei folio koske ruoan pintaan) ja anna olla uunissa n. 30 min. Poista folio ja anna lasagnen olla uunissa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes sen pinta on saanut väriä ja kuplii. Lopuksi anna lasagnen jäähtyä ainakin 5 minuuttia ennen kuin käyt siihen käsiksi.
Erinomainen ruoka, kaiken kaikkiaan. Ei ehkä kovinkaan kevyttä (katsokaa noita rasvalammikoita tuon pinnalla, urrgh), mutta maittavaa ja aina voi vedota siihen, että tässä on suhteessa erittäin paljon kasviksia. Ja rasvaa. Muttei nyt keskitytä siihen vaan niihin kasviksiin. Ihanan oransseihin kurpitsapaloihin, iih!
Aikaa tähän menee tunnin verran, rahaakin palaa. Mutta tätä tulee paljon ja se on erittäin täyttävää. Sopii erityisesti syksyn ruoaksi, koska tämä on vähäisistä mausteista huolimatta jotenkin ihanan lämmittävää ruokaa. Tästä tulee lämmin olo niin kehoon kuin mieleen. Endorfiinit suorastaan virtaavat! (Juusto siis ilmeisesti oikeasti aiheuttaa jotain endorfiinien vapautumista elimistössä, siksi suurin osa ihmisistä pitää siitä niin kovasti. Nyt tiedätte senkin.)
Kokkausmusiikkina toimi: Blondie - Rapture
No comments:
Post a Comment