Huomasin myös sekä tässä että edellisessä numerossa, että olen ollut vähän edellä trendejä korealaisen ruoan innostukseni kanssa. Kerrankin olen jossain edellä aikaani, jes! Trendikkyyden sijaan henkilökohtainen kiinnostukseni liittyi kyllä siihen japanilaishenkisyyden ja tulisuuden yhdistelmään, mutta joka tapauksessa...
Mutta siitä varsinaisesta reseptistä... Teimme kalan suhteellisen tarkkaan ohjeiden mukaan, mutta lehden raitaresepti ei vaikuttanut omaan suuhuni sopivalta, joten sovelsin sitä sen henkiseksi, millaista raitaa teen muutenkin. Lehdessä siis oli kurkku-piimäraitaa, itse teimme ihan perinteistä kurkku-jogurttiraitaa ja hieman eri mausteilla kuin lehden versiossa. Piimää olisi ollut kaapissa, mutta se oli tarkoitettu rieskojen leipomiseen. Se oli melko katastrofaalinen leipomisurakka se, en halua edes puhua siitä. Huhhuh.
- 800 g lohifileetä
- 0,5 dl tuoretta korianteria
- 1 pieni punainen paprika tai puolikas isosta
- 2-3 vihreää chiliä
- 1 punasipuli
- 1 limen mehu
- 1 dl maustamatonta jogurttia
- ripaus mustapippuria
- 2 dl riisijauhoja
- 0,5-1,5 tl suolaa (riippuu omasta suolamieltymyksestä)
- öljyä paistamiseen
Kun lohi on marinoitunut tarpeeksi, sekoita lautasella riisijauho ja suola. Pyörittele kalapalat jauhoseoksessa ennen kuin laitat ne pannulle paistumaan. Meillä lämpö oli suhteellisen korkea ettei kala kuivahda, mutta pinta jää rapeaksi. Kun kalapalat ovat miellyttävän kultaisia molemmin puolin, ne ovat valmiita syötäväksi raidan ja riisin kera.
Raita
- puolikas kurkku
- 0,5-1 dl tuoretta minttua
- 0,5 tl korianterijauhetta
- 2-3 cm pala inkivääriä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 dl maustamatonta jogurttia
- 1 tl juustokuminaa (jeeraa)
- ripaus suolaa (ei pakollinen)
Chilin määrää tässä reseptissä ei kannata pelätä, jogurtti vaimentaa sen suhteellisen täysin. En itse edes huomannut koko chiliä tässä ruoassa, mutta kai se jonkun tottumattomamman suussa vähän edes maistuisi. Jos haluaa olla varovainen, chilin siemenet voi poistaa (ja reseptissä niin käsketäänkin), mutta itse en vaivautunut.
Glorian reseptissä raidassa oli tuoretta korianteria, mutta tässä kämpässä ollaan sen suhteen aika varovaisia, sillä muutamia övereitä on tapahtunut. Ja niiden perusteella olen päätynyt siihen, että on parempi käyttää tuoretta korianteria vain sellaisiin ruokiin, joissa oletan sen piiloutuvan vähän muiden mausteiden alle, muuten saattaa tulla mutruhuulta pöydän vastakkaiselta puolelta. Lisäksi reseptissä oli sipulia, jonka siis itse korvasimme valkosipulilla, koska sipuli ja maitotuotteet kypsentämättöminä ovat mielestäni aika ärtsy yhdistelmä. Tykkään enemmän valkosipulin ärtsyydestä, vaikka normaalisti en sitäkään raitaan laita. En myöskään ymmärtänyt chilin lisäämistä raitaan, koska minulle raidan pointti on aina ollut se, että sillä voi viilentää sitten suutaan kun on tullut tilattua muuten liian tulista ruokaa... mutta tämän ruoan tapauksessa se ei ehkä olisi edes haitannut, kun lohi itsessään oli erittäin mietoa.
Ah, unohdin melkein yhden jutun: miten meillä keitetään riisiä. En ole enää pitkään aikaan keittänyt riisiä niin, että se pitäisi valuttaa tai että edes näkisin sitä keittovaiheessa. Tykkään itse tästä systeemistä kovasti, vaikka se vaatiikin vähän keskittymistä ja kuuntelua, mutta toisaalta se on myös ehkä aavistuksen nopeampi kuin riisipakettien ohjeet. Tämäkin on jostain aasialaisesta reseptistä muokattuna, koska myös sushiriisi tehdään samanhenkisesti. Kirjoitan silti aiheesta siltä varalta, jos joku ei ole vielä kokeillut.
Riisi
Mittaa jokin määrä riisiä (meillä kahdelle hengelle + eväisiin yleensä 2-3 desiä), huuhtele kylmällä vedellä kunnes vesi on kirkasta. Mittaa suunnilleen saman verran vettä kattilaan, ei haittaa jos pistät esimerkiksi puolisen desiä ylimääräistäkin vettä, ja pistä riisit 15-30 minuutiksi likoamaan kattilan veteen ja kattilaan kansi päälle. Tämä liuotusvaihe on se, jonka yleensä skippaan jos olen kiireinen tai nälkäinen. Napsauta levy päälle ja odota, kunnes kuulet että vesi alkaa kiehua. Pistä levy pienemmälle (meillä yleensä kakkonenkin riittää tässä kohtaa mainiosti) ja odota, kunnes kiehumisen ääni alkaa loppua ja kattilan kannen raosta tuleva höyry vaikuttaa vähenevän. Siirrä kattila levyltä syrjään ja anna olla rauhassa sillä välin kun haet lautaset ja syömävälineet ja muun ruoan yms. Riisi säilyy suljetussa kattilassa lämpimänä hyvin puolisenkin tuntia, mutta sen olisi hyvä antaa rauhoittua ainakin viitisen minuuttia ennen kun käyt siihen käsiksi.
Kokkausmusiikkina toimi: Rotersand - Electronic World Transmission (Reconstructed by SITD)
No comments:
Post a Comment