03 May 2014

Chipotle-kanasalaatti.

Tämä yhdistää täydellisesti chipotlet, joihin olen jo myöntänyt addiktoituneeni, ja kanan, josta en myönnä erityisen paljon pitäväni. En ole vain keksinyt tähän reseptiin sopivaa korviketta vielä ainakaan toistaiseksi, mutta aina mietin asiaa kun tätä teen. Ehkä joku kerta keksin hyvän kasvisvaihtoehdonkin tähän, soijaleikettä voisi kokeilla, jos niitä kykenisi syömään irvistelemättä. Olen nirso kaikkien soija-lihankorvikkeiden suhteen, syön mielummin rehellistä kasvisruokaa kuin muka-liharuokaa, varsinkin kun maku ja koostumus eivät ole lähelläkään oikeanlaista. Maun kunnollinen vegekokki saisikin ehkä korjattua, mutta siihen koostumukseen ei kyllä tunnu auttavan oikein mikään.

Alkuperäinen resepti on täältä. Törmäsin siihen kun googlettelin aikani kuluksi reseptejä, joissa käytetään chipotlea. Voin muuten kertoa että se Jenkeissä ilmeisesti hyvinkin suosittu pikaruokaketju nimeltä Chipotle ei todellakaan auta reseptien etsimistä. Hermot menee kun Google ei luekaan ajatuksiani, eikö sen pitäisi tietää minusta vähintään yhtä paljon kuin Facebook! (Oikeastaan en edes halua tietää minkälaisen kuvan minusta saa kummankaan perusteella, köh.)

Pahoitteluni kuvasta taasen, oli niin nälkä etten tajunnut esimerkiksi siivota pöytää ennen kun aloin kuvaamaan ja sitten piti vähän rajata kuvaa pienemmäksi... ja tuossa pienennysvaiheessa vasta tajusin, että taas olen tehnyt sekavaa mössöä. Ei salaatin kuulu näyttää näin kamalalta! Apua!


Chipotle-kanasalaatti
  • 300-500 g kypsää kanaa suupaloiksi riivittynä
  • rapeaa salaattia (esim. Cosmopolitan tai Romaine)
  • rasia kirsikkatomaatteja
  • 1 avokado
  • 1 pieni punasipuli
  • n. 400 g mustapapuja tölkistä
  • n. 250 g maissia tölkistä tai pakasteesta
Kastike:
  • purkki kermaviiliä
  • chipotlea adobokastikkeessa oman maun mukaan
  • kourallinen tuoretta korianteria (tai 1-2 tl kuivattua)
  • 1 tl chilimaustejauhetta
  • n. 4 tl limemehua
  • 0,25-0,5 tl suolaa
(tarjoiluun uppopaistettuja tortillasuikaleita, jos haluaa)

Huuhtele pavut, maissit ja tomaatit. Revi salaatti suupaloiksi, puolita kirsikkatomaatit, kuutioi avokado ja silppua sipuli. Sekoita salaatin sekaan pavut ja tomaatit.
Kastiketta varten sekoita kermaviiliin kaikki mausteet. Kaada salaatin sekaan ja sekoita niin, että kastike on levittynyt tasaisesti joka puolelle.



Kuten reseptistä voinee päätellä, ohje on erittäin yksinkertainen ja ennen kaikkea erittäin riittoisa. Kuvassa on kanaa enemmän kuin pitäisi olla (ahneus iski kaupassa ja katumus vasta syödessä) ja kotona odottanut avokado olikin käyttökelvoton... Omasta salaatistamme siis puuttuu avokado ja paistetut tortillasuikaleet, mutta olemme korvanneet ne enemmällä kanalla! Paistettuja tortillasuikaleita en ole itseasiassa tehnyt kuin kerran, päädyin siihen etteivät ne välttämättä ole kuitenkaan sen vaivan arvoisia. Lisää rapeuttahan niistä tulee, mutta siinä se sitten onkin.

Korianterina käytän lähes aina kuivattua, koska sitä löytyy hyllystä ja koska tuore korianteri on helposti niin voimakas maku, ettei sen alta maistu enää oikein mikään muu. Itse pidän korianterista vähän suuremmissakin määrin, mutta en syö näitä ruokiani yksin ja koitan ottaa sen myös huomioon kokkailuissani (ainakin joskus).

Chipotlen määrästä vielä sen verran, että alkuperäisessä reseptissähän sanotaan, että 1,5 tl pelkkää chipotle-tölkin kastiketta riittäisi. No, meillä tähän menee yleensä puolisen purkkia. Testatusti koko purkin käyttäminen tähän on jo lievästi itkettävä määrä potkua, joten toiselle puolikkaalle on keksittävä lähipäivinä jotain muuta käyttöä. Ei ole tähän mennessä yleensä tuottanut ongelmia. Yhtenä vaihtoehtona tähän voisi ehkä myös olla chipotle-Tabasco, jos haluaa samaa savuisuutta ja hitusen potkua, mutta välttää tulisuusövereitä. Tosin siinä tapauksessa kannattanee maistella tarkkaan limemehun määrää, Tabasco kun tuppaa olemaan aika etikkaista itsessään. Itseasiassa pääasiallinen syy, miksen käytä Tabascoa tai muuta vastaavaa kovinkaan usein on juurikin tuo etikkaisuus, joka tunkee läpi paljon pahemmin omaan makuhermooni kuin se tulisuus. Lie tottumiskysymys. Eikä sitä kai ole pakko tunkea ruokalusikallista kerrallaan siihen ruokaan, kuten itse liian usein teen.

Kokkausmusiikkina toimi: Arthur Brown - Fire

No comments:

Post a Comment