Reseptit ovat jälleen World Vegetarian Classics -kirjasta, mutta tätä kehtaisin kyllä tarjota melkein kelle tahansa vannoutuneelle lihansyöjällekin. Tai, no, ainakin vähemmän vannoutuneille, jotka pitävät omituisen paljon pähkinöistä ja pinaatista (kuten tuo takanani istuva mieshenkilö). Olen pohtinut aiemminkin, että iriota voisi ehkä joskus tehdä jonkun muunkin ruoan kanssa, mutten ole vielä saanut aikaiseksi. Se olisi kätevä tapa saada tavallisesta perunamuusista vähän erikoisempaa ja ennen kaikkea täyttävämpää, ja aineksetkin ovat halpoja. M'chicha wa'nazin ainekset eivät ehkä ole aivan niin halpoja, koska pinaatti on aika kallista ja sitä tähän kuluu aikamoinen määrä, mutta suosittelen lämpimästi testaamaan.
Ja jos haluaa vähän tulisuutta, suosittelen lämpimästi ostamaan ennemmin vihreitä chilejä kaupasta kuin niitä perinteisiä punaisia. Tuntuu siltä, että viime aikoina lähes aina ne punaiset ovat maistuneet paprikalta, mutta vihreissä on ollut vähän ronskimmin potkua. Ja tämä siis parinkin eri kaupan perusteella, joilla on todennäköisesti eri toimittajat näille tuotteille. Kaikki pitäis ite kasvattaa (ja kasvatankin, kunhan nuo yölämpötilat vähän vielä nousevat...).
M'chicha Wa'nazi eli pinaattia maapähkinä-kookoskastikkeessa
- 700 g pinaattia (tuoretta tai pakastettua)
- 1-2 tl suolaa
- 30-50 g voita
- 1 iso sipuli
- tuoretta chiliä oman maun mukaan
- n. 1,5 dl maapähkinöitä paahdettuna
- 2,5 dl kookoskermaa (myös normaali kookosmaitopurkki käy, lopputulos on vain juoksevampi)
Sekoita tehosekoittimessa keskenään pähkinät ja kookoskerma (tai -maito), kunnes niiden koostumus on suhteellisen pehmeä eikä suuria paloja pähkinöitä enää näy seoksessa.
Pilko sipuli ja chilit. Sulata nyt tyhjässä kasarissa voi ja paista sipulia ja chiliä, kunnes sipuli on kuullottunut. Lisää sekaan kookos-pähkinäseos ja ripaus suolaa ja sekoittele muutaman minuutin ajan, kunnes koostumus paksunee hieman. Sekoita pinaatti sekaan ja lämmitä uudestaan kiehuvaksi. Syö esimerkiksi irion kanssa.
Irio eli perunamuusi maissilla ja kidneypavuilla
- n. 1 kg jauhoisia perunoita
- suolaa
- 400 g tölkki kidneypapuja
- 200 g maissia (pakasteesta tai tölkistä)
- n. 2 rkl pilkottua persiljaa
- 30-50 g voita
Ei tästä ole edes mitään muuta sanottavaa. Tämä ruoka on juuri niin hyvää kuin aineksista voisi päätellä, eli jos ei pidä esimerkiksi pinaatista, ei pidä tästäkään. Vegaaniversionkin tästä saisi varmaan helposti aikaiseksi korvaamalla voin öljyllä, mutta maku ei ole tietenkään yhtä täyteläinen. Olen voiaddikti, myönnän sen avoimesti.
Tällä kertaa epämääräinen mössökuva ei edes haittaa yhtään, koska tiedän miten parasta ruokaa ikinä tuo mössö on. Hah. Joskus mössö on HYVÄÄ, perhana vieköön!
Kokkausmusiikkina toimi: Karnivool - Simple Boy
Tätä minä teen vielä joku päivä. :) Melkein joka kerta kaupassa käydessä muistan, että ai niin, tätä pitäisi tehdä, mitäs aineksia siihen taas tulikaan. Saatan tosin tehdä tuon muussin tilalle jotain muuta.
ReplyDeleteSama idea toiminee myös varmaan jonkun muun kuin perunan kanssa. Tykkään ite iriossa ehkä eniten siitä suolaisen kaiken muun ja makean maissin yhdistelmästä, siihen kelpaisi varmaan kukkakaalikin. :)
DeleteHerkullisen näköinen! Varmaan maistuis tällekin lihansyöjälle. :)
ReplyDeleteKannattaa ehdottomasti testata. Tästä on tosiaan tullut meidän talouden yksi suosikkiruokia yhdessä muutaman muun samaisesta kirjasta valitun kasvisruoan kanssa... Joista varmaan lisää myöhemmin. :D
Delete