14 May 2014

Okonomiyaki (kasvisversiona).

 Japanilaista ruokaa tällä kertaa! Tämä on jo useaan otteeseen mainioksi todettu resepti World Vegetarian Classics -kirjasta, joka täyttää niin pizzan kuin purilaisen himonkin. Tai toimii ainakin minulle, johtuen varmaankin okonomiyakin kanssa nautittavista kastikkeista: toinen on ketsuppipohjainen, toinen majoneesipohjainen. Pizzahimoon auttamiseen en osaa sanoa hyvää tekosyytä, mutta tätä syön kyllä mielummin kuin pizzaa lähes milloin tahansa. Valitettavasti vaan sitä pizzaa saa ostamalla muiden tekemänä, tätä ei...

Alkuperäisessä okonomiyakissa on siis kalaa, mutta ah niin yllättävästi käyttämämme kasvisruokakirja ei sitä reseptissään käytä. Ymmärtääkseni reseptejä on tästä myös suunnilleen niin paljon kuin on ihmisiäkin, jotka okonomiyakia tekevät. Joku päivä vielä testaan tätä niin, että tungen sekaan nuudeleita. Kuulostaa nimittäin mielenkiintoiselta. Voisi muutenkin tutkailla ehkä erilaisia reseptejä aiheesta, vaikken edes usko että tarvittavia kalahiutaleita välttämättä saa mistään Turusta, hyvä jos koko Suomesta.

Kannattaa ensin tehdä okonomiyakin kanssa nautittavat lisukkeet, sitten vasta itse... öh, pannukakku. Kaalipaistos. Mikätoinyton. Reseptithän tietenkin pistän kiusaksenne juuri eri päin!


Okonomiyaki
  • 50-100 g tuoreita siitakkeita
  • 150-250 g savoijinkaalia
  • n. 4 kevätsipulia
  • 2 munaa
  • n. 1,5 dl jauhoja
  • 1 rkl miriniä
  • suolaa
  • öljyä paistamiseen
Poista siitakkeista kannat ja suikaloi. Suikaloi samalla myös savoijinkaali ja saksi kevätsipuli silpuksi. Sekoita sienten ja vihannesten sekaan munat, jauhot, mirin ja suolaa oman maun mukaan. Kun seos on tasainen, lämmitä pannu ja lisää jonkin verran öljyä. Paistoksen olisi tarkoitus olla n. 1 cm paksu, joten ole varovainen kaataessasi taikinaa pannulle. Kun pohja alkaa olla miellyttävästi ruskistunut, valuta okonomiyaki pannulta lautaselle, ota päälle toinen lautanen ylösalaisin, käännä ne molemmat ja liu'uta okonomiyaki takaisin pannulle niin, että toinenkin puoli ruskistuu. Lisää öljyä pannulle ennen okonomiyakin toisen puolen paistamista, jos se on tarpeen. Leikkaa tarjottaessa neljään lohkoon syömisen helpottamiseksi. Tarjoa merilevähiutaleiden, paahdettujen seesaminsiementen, ketsuppikastikkeen ja wasabimajoneesin kera.


Okonomiyakin lisukkeet
  • 2-3 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 arkki nori-merilevää
Ketsuppikastike:
  • 3 rkl ketsuppia
  • 2 tl tamari-soijakastiketta
  • n. 1 tl dijon-sinappia
  • 1 rkl miriniä
Wasabimajoneesi:
  • 3 rkl majoneesia
  • 0,5-1 tl wasabia (oman maun mukaan)
  • 2-3 tl vettä
Paahda seesaminsiemenet kullanvärisiksi ja siirrä odottamaan. Lämmitä nori-arkkia lämpimän levyn tai pannun päällä varovasti niin, että se kuivuu helposti murenevaksi ja murenna se sitten pieniksi paloiksi (vaihtoehtoisesti voit myös käyttää valmista nori-hiutaletta, jota saa joistain kaupoista).

Sekoita kaikki ketsuppikastikkeen ainekset pienessä kattilassa ja lämmitä, kunnes se kiehahtaa. Anna jäähtyä tarjoiluastiassa.

Sekoita majoneesi ja wasabi ja lisää sekaan vesi, sekoita uudelleen. Veden on tarkoitus tehdä majoneesista hieman juoksevampaa, jotta sitä on helpompi lusikoida okonomiyakin päälle.



En muuten ole kuin kerran edes yrittänyt tehdä niin ohutta paistosta tästä kun alkuperäisen ohjeessa sanotaan ja ihan hyvää siitä on tullut ehkä kolmen sentin paksuisenakin. Pitää vain muistaa paistaessa varmistaa, että sisuskin on kypsää. Olen myös huomannut, että kirjan ehdottomat kastikemäärät ovat naurettavan pienet (koska tykkään niistä liikaa) ja olenkin jo yllä pistänyt puolitoistakertaiset ainekset molempiin kastikkeisiin. Itse yleensä teen tuplat, koska ei niitä vain voi olla liikaa. Kuten ei voi seesaminsiemeniäkään. Kuulisitte vain sen seesaminsiementen ropinan, mikä siitä tulee kuin syön okonomiyakia...

Kokkausmusiikkina toimi: Eiko Shimamiya - Higurashi No Naku Koro Ni

No comments:

Post a Comment