02 August 2014

Kesäruokaa: Maapähkinä-nuudelisalaatti.

Tämän nimi on ehkä hieman harhaanjohtava: salaattiin ei siis tule varsinaisesti maapähkinöitä vaan maapähkinävoita. Mutta koska tämä on Nigellan resepti niin noudatetaan myös edes jossain määrin Nigellan nimeämistapoja. Resepti löytyy ilmeisesti myös Nigella Express -kirjasta, joka on todennäköisesti myös joskus suomennettukin, jos kiinnostaa tutkia asiaa tarkemmin.

Pistin kuvaan nyt propiksi silti jotain Nigellaan liittyvää ihan vain siksi, että tykkään Nigellasta, ja siksi, että näissä kuvissa olisi joskus edes vähän jotain eroavaisuuksia keskenään. Ja koska How to Eat on ehkä paras kirjan nimi ikinä. Huomaa, että se oli ensimmäinen Nigellalta ilmestynyt kirja, kun kuvien painopistekin oli enemmän ruoassa kuin Nigellassa itsessään...


Maapähkinä-nuudelisalaatti 

Kastike:
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl valkosipulilla maustettua öljyä / 1 valkosipulin (pieni) kynsi puristettuna + 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl soijaa
  • 2 rkl sweet chili -kastiketta
  • n. 100 g maapähkinävoita
  • 2 rkl limemehua
Salaatti:
  • 125 g sokeriherneitä
  • 150 g ituja (mielellään vähän isompia, esim. mung-pavun ituja)
  • punainen paprika
  • 2-4 kevätsipulia
  • n. 300 g munanuudeleita
  • 2-3 rkl seesaminsiemeniä
  • tuoretta korianteria tai ripaus kuivattua
Keitä munanuudelit paketin ohjeen mukaan kypsäksi ja jäähdytä heti kylmällä vedellä. Valuta.
Sekoita kastikkeen ainekset ja siirrä hetkeksi syrjään odottamaan.
Huuhtele idut, pilko sokeriherneet ja paprika suupaloiksi ja kevätsipulin vihreät osat ohuiksi siivuiksi.Sekoita vihannekset ja nuudelit. Kaada kastike päälle ja sekoita kunnolla, ripottele päälle korianteri ja seesaminsiemenet. Jos käytät kuivattua korianteria, sekoita se alkuvaiheessa kastikkeen sekaan.



Tässä reseptissä parasta on ehkä se, että varsinaisen salaatin tapauksessa mikään ei ole kovin tarkkaa. Eivät ainekset, eivätkä ainesten määrät. Nuudeleiden määrää voi vaihdella ihan surutta, samoin sitä, mitä vihanneksia tähän pistää ja kuinka paljon, grammamääriä on turha kaupassa ihmetellä. Mikä tahansa vähän itämaisempaan ruokaan sopiva, rapsakampi vihannes toimii ihan hyvin. Voisin hyvinkin kuvitella käyttäväni tähän parsakaalia, kukkakaalia porkkanaa, varhaiskaalia, babypinaattia, kurkkua, josta siemenet on poistettu... Melkein mikä tahansa toimii. Itse käytimme tällä kertaa aika tarkalleen ohjeen suosittelemia vihanneksia, paitsi että ituja en saanut ihan sellaisina kuin halusin ja ostin sen sijaan itusalaattia. Mutta sekin toimi tässä oikein mainiosti, melkein jopa ehkä paremmin kuin ne pelkät mung-pavut olisivat toimineet. Enemmän vaihtelua rakenteeseen näin.

Ja hei tyypit: kommentoikaa! Haluan tietää ovatko nämä jutut nyt yhtään kiinnostavia ja lukeeko tätä oikeasti joku. :)

Kokkausmusiikkina toimi: System of a Down: Vicinity of Obscenity

2 comments:

  1. Käskystä. :)

    Sellainen on tullut mieleen, että saisiko postauksiin tageja, joiden avulla voisi sitten palata etsimään jotain tiettyä reseptiä myöhemmin? Myös arviot ruoanlaittoon menneestä ajasta ja rahasta olisivat mukavia pieniä lisiä.

    Yritän saada sisäistä kommentaattoriani paremmin hereille jatkossa. :) Siispä jatkapa ruoanlaittoa ja blogailua, lukijoita varmasti löytyy muitakin kuin minä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, tageja vois kyllä ehkä miettiäkin. Tai no, itseasiassa olen jo aiemmin miettinyt sellaista erillistä sivua, jolla olis vähän lajiteltu näitä jonkinlaiseen järjestykseen. Eli niin, että erikseen olisi maininta salaateista, liharuoista, kasvisruoista, jne. En ole saanut vain aikaiseksi vielä. Olisi ehkä hyvä toteuttaa tämä projekti ennen kuin ehdin hirveän monta postausta enempää kirjoittaa, mutta katsotaan nyt...

      Aika-arvioissa olen oikeastaan aika hemmetin huono, mulla menee aina ruoanlaittoon kauemmin kun oletin ja jälkikäteen unohdan miten tuskaisaa se ruoanlaitto joskus saattaa ollakin, kun lopputulos palkitsee kuitenkin. :D
      Voin koittaa kyllä arvioida jonkinlaisia määreitä, ainakin onko kyseessä nopea vai pitkällisempi prosessi. Ja samalla sitten sanoa onko ruoka opiskelijaystävällinen vai ei noin budjetillisesti. ;)

      Mutta hyvä tietää että joku jaksaa lukea loppuun astikin näitä, kiitos. :D

      Delete