07 September 2014

Makkara-endiivi-papukeitto.

Olen flunssassa. Yhyy yhyy. Flunssassa tekee aina mieli syödä keittoa, koska se menee helposti alas ja siihen saa helposti tungettua hävyttömät määrät valkosipulia ja chiliä. En kuitenkaan jaksanut syödä ah niin perinteistä kanakeittoa tällä kertaa vaan päätin koittaa etsiä jonkin uuden ja jännittävän reseptin. Ja löysinkin sellaisen, sivustolta josta en todellakaan ole ikinä ennen edes kuullut, nimittäin AskMen.com. Linkin takaa löytyy muutamakin flunssan karkoitukseen tarkoitettu keitto, mutta jostain syystä tuo makkara-endiivi-papukeitto miellytti juuri sillä hetkellä omaa silmääni eniten. Ja söin sitä juuri toisen kerran, tuolla reseptillä saa ihan hyvin kuusikin henkeä ruokittua, ainakin kun pistää hieman ronskimmin vihanneksia.

Suurin osa ruokaan kuluvasta ajasta menee asioiden pilkkomiseen. Kaikki pitää silputa ja pieniä ja siivuttaa, mutta toisaalta kun sen on tehnyt, ei loppuhommaan mene kuin parisenkymmentä minuuttia. Itse yleensä pyrin aikatauluttamaan tekemiseni niin, että pilkon ensin vain ne ainekset, jotka tarvitsen ensimmäisiin vaiheisiin ja sitten paistellessa ja ihmetellessä pilkon mahdollisuuksien mukaan loput. Tai sitten nakitan poikaystävän sekoitteluhommiin samalla kun itse pilkon seuraavia aineksia, koska miksi sitä ihminen nyt muuten asuu yhdessä kenenkään kanssa kuin orjatyövoiman takia!

Tästä voisi varmaan tehdä kasvisversionkin (joka olisi tietenkin myös halvempi), mutta jostain syystä epäilen toimisikohan esimerkiksi ripaus savupaprikaa ja vaikka sienet kasvisliemessä ihan samalla tavalla kuin tuo chorizo ja kanaliemi tässä. Todennäköisesti ei, mutta ei se varmasti myöskään pahaa olisi, voisi joskus ehkä testailla. Seuraavan flunssan iskiessä. Toivottavasti siihen menee vielä KAUAN, tämä on inhottavaa.


Makkara-endiivi-papukeitto
  • reilusti oliiviöljyä (itse käytin noin desin verran)
  • mausteista makkaraa, esim. chorizoa
  • 1-2 sipulia
  • 1 pkt kirsikkatomaatteja (eli 250-300 g)
  • 2-4 sellerinvartta
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl oreganoa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 l kanalientä / kasvislientä
  • 2 tlk isoja valkoisia papuja tai kidneypapuja
  •  1-2 endiiviä (tai sikuria)
  • n. 1 dl parmesaaniraastetta
  • chiliä (oman maun mukaan, voi jättää poiskin)
Siivuta makkarat, puolita kirsikkatomaatit ja pilko sipulit, sellerit, porkkanat ja valkosipuli. Lämmitä öljy kasarissa ja paista makkaroita, kunnes ne saavat jonkin verran väriä. Lisää sekaan sellerit, porkkanat ja sipuli. Paista hetken aikaa ja lisää sekaan kirsikkatomaatit, valkosipuli, yrtit, chili (jos käytät) ja mustapippuri. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää sekaan kanaliemi ja anna kiehua, kunnes vihannekset ovat kypsiä (n. 10 minuuttia).
Pilko endiivit, valuta ja huuhtele pavut. Lisää ne keiton sekaan ja anna kiehua vielä noin 5 minuuttia, kunnes endiivit ovat kypsiä. Ripottele annosten päälle parmesaaniraastetta ja anna valkosipulin tappaa kaikki inhat flunssabakteerit.



Tajusin nyt vasta tätä kirjoittaessani etten todellakaan kyllä pistänyt tuonne sekaan mitään yrttejä. Taisin vähän ikään kuin unohtaa ne, mutta hyvältä tuo maistui ilman oreganoa ja basilikaakin. Itseasiassa mietin vähän tässä sitä, olisikohan tuo jopa ehkä parempaakin ilman niitä. Vaikea sanoa testaamatta, mutta välttämättömiä ne eivät missään tapauksessa ainakaan ole. Muistakin aineksista tulee tähän sen verran makua, että muutama yrtti sinne tänne tunnu missään.

Parmesaaniraasteen voi myös jättää pois, jos se tuntuu hieman turhalta investoinnilta tätä varten, mutta kyllä se kivasti tuo oman säväyksensä tähän. Toisaalta milloin minä muka juustosta kieltäytyisinkään...

Toivottavasti te muut olette onnistuneet välttämään flunssan kokonaan tai ainakin olette jo paranemaan päin. Vaikka nythän se varsinainen flunssakausi kai vasta alkaa...

Kokkausmusiikkina toimi: Editors - Sugar

No comments:

Post a Comment