26 September 2014

Mustapapu-kana-chorizokeitto.

 Tätä ruokaa olen tehnyt nyt kaksi kertaa. Resepti löytyy Serious Eatsista, mutta pääasiallinen (ja ensimmäisenä vastaantullut) syy miksi kiinnostuin tästä oli sivuston Food Lab -osio. Siellä selitettiin miksi asiat kannattaa tehdä juuri niin kuin ne tehdään ja mitä kaikkea ruoassa tapahtuu kun teet kaiken kunnolla. Erittäin kiinnostavaa luettavaa, ainakin jos on yhtä paha ruokapornoilija kuin minä. Aika iso osa tuosta nyt on tietenkin tuttua kauraa (eivät ne elintarvikekemian opinnot ihan hukkaan menneet), mutta jotenkin tuollaisen artikkelin lukeminen aika välillä saa jaksamaan paremmin ja välttämään niitä oikoteitä. Oikoteitä, joille tunnun kovin usein ruokaa laittaessani eksyvän...

Koska olimme siis testanneet tätä ruokaa jo aiemmin, osasin varata viimeiset chipotlet tähän. Paitsi etten sitten lopulta käyttänytkään kaikkia jäljellä olevia vaan niitä riitti vielä chili sin carneenkin viikkoa myöhemmin. Mutta teoriassa viimeiset olivat tätä varten, koska tiesin, että tätä on pakko saada vielä. En ole nyt hetkeen käynyt tarkistamassa K-kauppojen valikoimaa, mutta pelkään pahasti että jatkossa minun on ostettava chipotleni adobo-kastikkeessa Amazonista tai jostain vastaavasta monikansallisesta riistofirmasta (sori, mulla ja Amazonilla on vähän skismaa koska ne on ilkeitä kirjojen kustantajille).

Aikaahan tähän menee pirusti. Ja aika paljon vaivaakin. Mutta ainekset sinällään eivät ole mitenkään mahdottoman kalliita, vaikkakin keskiverto-opiskelijabudjetin ylittävät kyllä. Olin vähän suunnitellut itse tekeväni tätä joku kerta, kun kaverit tulevat syömään, mutten sitten malttanut odottaa. Erityisesti kun niistä kavereista aika iso osa on kasvissyöjiä.


Mustapapu-kana-chorizokeitto
  • 450 g kuivattuja mustapapuja
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 900 g kanankoipia
  • öljyä paistamiseen
  • 170 g chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
  • 8 kevätsipulia
  • 2 Serrano-chiliä (tai muuta vihreää chiliä)
  • 4-5 valkosipulinkynttä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2-5 chipotlea adobokastikkeessa + 1 rkl adobo-kastiketta
  • 1,5 l kanalientä
  • 2 laakerinlehteä
  • Tarjoiluun oman maun mukaan: avokadoa, kevätsipulin vihreät osat, osa Serrano-chilistä viipaleina, tuoretta korianteria, ranskankermaa, limeä
Liota papuja runsaassa, suolatussa vedessä yön yli.
Pilko chorizo, chilit, kevätsipulit (valkoiset ja vihreät osat erikseen), valkosipuli ja chipotlet.
Mausta kana suolalla ja pippurilla ja paista kuumalla kasarilla kunnes pinta on saanut kauniisti väriä. Siirrä kanat syrjään odottamaan. Lisää kasariin chorizonviipaleet ja paista, kunnes chorizo on rapeahkoa. Lisää sekaan kevätsipulin valkoiset osat, serrano-chilit ja valkosipuli. Sekoittele muutaman minuutin ajan ja lisää sitten sekaan juustokumina, sekoita kunnes juustokumina alkaa tuoksua. Lisää kasariin chipotlet ja adobo-kastike, sekoita hetken ajan ja lopuksi lisää sekaan kanaliemi ja laakerinlehdet.
Valuta ja huuhtele pavut. Lisää ne kasariin ja asettele kananpalat lopuksi papujen sekaan niin, että liemi suunnilleen peittää niiden pinnan. Anna kiehua hiljaksiin n. 45-60 minuuttia tai kunnes pavut ovat kypsiä.
Jos kanoissa oli jäljellä nahka, poista se tässä vaiheessa, samalla kun poistat laakerinlehdet. Kauho n. 4-5 dl lientä, papuja ja chorizoa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kestävään astiaan ja soseuta. Kaada sose takaisin keiton joukkoon, sekoita ja lämmitä kuumaksi.
Tarjoile avokadopalojen, kevätsipulin vihreiden osien, vihreän chilin viipaleiden, tuoreen korianterin, ranskankerman ja limen kera. Kaikkia lisukkeita ei tarvitse olla, voit valita listasta mieleisesi.



En edes tiedä mitä tästä pitäisi enää sanoa. Kuola vaan valuu. Limeä en muistaakseni ole tähän edes kokeillut, mutta ranskankerma pehmentää suolaista ja tulista makua mukavasti. Korianterinkin olen skipannut, koska poikaystävä ei siitä niin hirveästi välitä ja tässä se ei ole niin olennaista ehkä kuitenkaan. Avokadon ahmimiseen tämä taas on lähinnä hyvä tekosyy (ja myönnettäköön, että puristelin kyllä limemehua avokadopalojeni päälle, koska niin niiden väri pysyy nätimpänä, eli oli sitä limeäkin sitten kuitenkin seassa).

Aika helppoahan tämä ruoka oikeastaan on. Jonkin verran tavallista enemmän viipaloimista ja paistelemista, mutta ainekset itsessään ovat aika simppelit. Ja kun kaikki on padassa, ehtii hyvin vaikka katsoa jakson jotain sarjaa (kunhan nyt pari kertaa välillä käy vähän vilkuilemassa mitä liedellä tapahtuu) ja sitten voikin syödä. Kätevää!

Kokkausmusiikkina toimi: Snow Patrol - The Lightning Strike (What If This Storm Ends?)

No comments:

Post a Comment