06 October 2014

Juureskvinoa kera uppomunan.

 Pahoittelen taas hienoista hiljaiseloa. Yhtäkkiä iski päälle kauhea määrä hommia: oli käännösprojektia, oikolukua, palkallisia ei-niin-oman-alan hommia, kavereiden muuttoapuna toimimista, Tallinnan reissu, omien synttäreiden juhlintaa... mitä näitä nyt on, heh. Joka tapauksessa aika on ollut hieman kortilla ja tämä blogin ihmetteleminen on tietenkin pudonnut aikataulusta täysin.

Niin täysin, etten edes tajunnut Tallinnassa ollessani ottaa kuvia ruoasta. Ehkä jonkun Olde Hansan annoksen kuvaaminen olisikin ollut vähän turhaa (koska sinnehän kaikki turistit aina menevät jos vaan lompakko antaa periksi), mutta esimerkiksi hotellimme vieressä ollut La Boheme -ravintola todellakin panosti annosten esillepanoon. Kävimme siellä vasta viimeisenä iltapäivänä, kun ei jaksanut enää kävellä mihinkään kauas, mutta onneksi tuli käytyä. Ruoka oli suhteellisen hyvää vaikkakin myös melko yksinkertaista ja matka hotellille hakemaan matkatavaroita oli erittäin hyvä. Olin oman annokseni kohdalla eniten innoissani ruusukaaleista, mutta se selittynee sillä, että olen aina aika innoissani ruusukaaleista... en oikein tiedä mikä niissä viehättää ja ennen kaikkea miksi en syö niitä enemmän kotona.

Reissussa tuli muutenkin jotenkin syötyä ehkä vähän terveellisemmin kuin kotona. Enemmän vihanneksia ja vähemmän rasvaa, viime aikoina tuntuu siltä että olen kokannut pelkkää pekonia (no okei, oikeasti vaan parina kolmena päivänä jonkun parin viikon sisään, mutta yleensä syön pekonia ehkä kerran tai korkeintaan kaksi kuussa). Kotona ei jaksa säätää vihannesten kanssa, elleivät ne ole olennainen osa ruokaa. Ja onneksi tässä juureskvinoa-mössössä on kaikki kohdat osallaan: helppoa ja suhteellisen halpaa kasvisruokaa, jossa on kuitenkin yllättävänkin paljon makua ja täyttävyyttä.

Alkuperäinen resepti on Whole Living -sivustolta, jolle taisin eksyä joskus vahingossa etsiessäni jotain aivan muuta reseptiä. En tiedä mitä, koska en ole edelleenkään tietääkseni muuta kokannut sivustolta kuin tätä...


Juureskvinoa kera uppomunan
  • 1 (isohko) bataatti
  • 2-3 punajuurta (yhteensä suunnilleen yhtä paljon kuin bataattia)
  • n. 1 dl kvinoaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • 1 rkl etikkaa
  • 4 munaa
  • 1 purjo
  • 1 tl timjamia
Kuori ja pilko bataatti ja punajuuret suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi (jos punajuurissa on lehtiä, säästä ne myöhemmäksi). Mausta juureskuutiot öljyllä ja n. 0,5 tl suolaa per juures (eli yhteensä 1 tl suolaa bataattiin ja punajuureen yhteensä). Jos haluat välttää bataatin värjääntymisen, käsittele se ensin niin pilkkoessa kuin maustaessasikin. Paahda juureskuutioita 200°C:ssä n. 35-40 minuuttia. Sekoittele välillä ja tarkista samalla miten kypsiä juurekset ovat. Pienet kuutiot saattavat kypsyä nopeamminkin kuin 35 minuutissa.
Keitä kvinoa kypsäksi. Lisää keitinveteen timjami, jos haluat saada siitä hieman enemmän makua irti. Valuta ja siirrä kulhoon odottamaan muita aineksia.
Pilko purjo (ja mahdolliset punajuuren lehdet) ja paista niitä pannulla n. 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Sekoita kvinoan sekaan yhdessä paahdettujen juuresten kanssa. Jos haluat varmistaa, että ruoka on varmasti lämmintä, voit sekoittaa ainekset kasarissa tai muussa isossa astiassa liedellä ja pitää kaiken lämpimänä siinä sillä aikaa kun teet uppomunat.
Kiehauta pienehkössä kattilassa vettä, johon on lisätty 1 rkl etikkaa. Kun vesi kiehuu, laske lämpöä kunnes vesi kiehuu juuri ja juuri. Tee veteen pyörre ja riko pyörteen keskelle muna. Anna kiehua hiljalleen 2-4 minuuttia, eli niin että keltuainen on edelleen valuva mutta valkuainen on kypsynyt. Tee sama yksitellen kaikille munille ja asettele ne juureskvinoan päälle annoksiin.



Nyt on heti sanottava, että jos uppomunien tekeminen tuntuu liian pelottavalta tai muuten vaan liian keskittymistä vaativalta, tässä voi ihan hyvin käyttää paistettuakin munaa. Pitää vain huolta siitä, että se muna on sitten paistettu hiljaksiin matalalla lämmöllä niin että keltuainen on mukavan valuvainen (ja etteivät valkuaisen reunat muutu rapeiksi).

Mausteiden vähyydestä huolimatta tämä oli oikein hyvää. Ja suhteellisen kevyttäkin. Tekee ihan hyvää vetää välillä jotain vähemmän maustettua ja vähemmän rasvaista. Ja punajuuri on hyvää, pitäisi tehdä taas borssikeittoa joku päivä. Siitä sitten syödäänkin taas varmaan kolme päivää...

Kokkausmusiikkina toimi: Mogwai - We're No Here

No comments:

Post a Comment