17 September 2014

Valkosipulimanna kirsikkatomaateilla.

 Mitä minä työttömänä muutakaan tekisin kuin tekisin ruokaa ja kirjoittaisin blogia! Jos koittaisi vaikka pitää päivitystahtia vähän ahkerampana nyt kun ei oikeasti ole hetkeen ollut muutakaan tekemistä (tämä flunssan jämä ei myöskään kyllä auta asiaa).

Koska olen ollut liikaa kotona viimeisen parin viikon aikana, olen myös saanut jonkinlaisen siivouskärpäsen pureman ihan vain siksi, että on niin perhanan tylsää. Ja kuten useimmiten muutenkin, se alkaa yleensä ruokakaappien siivouksesta. Koska ruokakaappien siivoaminen on kivaa, siinä saa samalla keksiä ruokia seuraaviksi pariksi päiviksi kun kaapista yhtäkkiä löytyykin kaksi pakettia samoja linssejä tai kaksi avattua pakettia lasagnelevyjä tai säälittävät jämät riisijauhoja tai... no, ymmärrätte pointin: olen hamsteri enkä osaa heittää asioita pois, jos niitä voi käyttää vielä johonkin. Päiväysten tarkistaminen ei todellakaan ole minulle mikään aktiiviharrastus, ja lähes aina niitä tarkistellessanikin luotan enemmän näkö- ja hajuaistiini kuin pussiin tai pakettiin painettuun päivämäärään. Eipä ole kyllä ruokamyrkytystä vielä näkynyt, mutta saattaa olla että minulla on vain teräsvatsa kaikkien näiden jämiä syötyjen vuosien jälkeen.

No, joka tapauksessa, uusin Glorian ruoka & viini (6/2014) tulikin juuri sopivasti jonkin aikaa sitten. Sieltä nimittäin löysin mainion kuuloisen reseptin, johon sain käytettyä kaapissa jo jonkin aikaa lojunutta spelttimannaa. En ole mikään hirmuisen ahkera puuronsyöjä, mutta tämä suolainen mannapuuro kuulosti liian kiinnostavalta. Ja se speltin päiväys... no, ei puhuta siitä.

Ainekset ovat suhteellisen halvat (paitsi juusto), mutta aikaa pitää varata ainakin muutama tunti ihan siksi, että valkosipulien paahtamiseen menee yli tunti. Tai siis kun ei niitä viitsi ihan tulikuumina puristella ulos kuoristaankaan, palaneita sormia kiroillessa mikään ruoka ei ole niin hyvää. Mutta onneksi niitä voi tehdä etukäteen, itsekin tein samalla vaivalla kaksi kokonaista paahdettua valkosipulia. Nyt pitää vielä keksiä lähipäivinä joku ruoka, johon sen tungen.


Valkosipulimanna kirsikkatomaateilla
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 5 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 0,75 dl (speltti-, emmer- tai täysjyvä-)mannaa
  • 100 g vuohicheddaria
  • 50 g voita
  • 1 tl suolaa + ripaus myöhemmin
  • ripaus valkopippuria
  • runsaasti erilaisia tomaatteja (meillä 2 rasiaa kirsikkatomaatteja)
  • loraus oliiviöljyä
  • pieni ruukku basilikaa / meiramia
  • ripaus mustapippuria
Kääri valkosipuli kokonaisena folioon ja paahda sitä uunissa 170 asteessa noin tunti. Avaa folio ja anna valkosipulin jäähtyä rauhassa.
Purista jäähtyneet valkosipulinkynnet kuoristaan suoraan (tarttumattomalla pinnoitteella päällystettyyn) kasariin ja lisää mukaan maito ja kerma. Lämmitä kiehuvaksi, ripottele sekaan mannasuurimot ja laske lämpöä niin että seos kiehuu hyvin hillitysti. Kypsennä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen.
Samalla kun puuro kypsyy (tai jo ennen sen valmistamista, jos pelkäät pohjaanpalamista) raasta juusto. Pilko tai puolita tomaatit ja mausta ne oliiviöljyllä ja suolalla (1 tl). Irrota basilikasta (tai meiramista) lehdet.
Sekoita kypsän puuron sekaan voi ja suurin osa juustoraasteesta. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Ripottele manna-annosten päälle tomaatteja, basilikaa (tai meiramia) ja mustapippuria.



Kuten kuvasta ehkä näkyy, tämä annos on nätti ja ihana ja hieno. Ja hyvän makuinenkin vielä, vaikka mustapippuri saattoi vähän ehkä unohtua. Luulen, että pidän tästä suolaisemmasta mannapuurosta ehkä nykyään aika paljon enemmän kuin siitä makeasta. Tätä pitänee tehdä vielä uudestaankin, sen verran miellyttävä puuron ja salaatin välimuoto tämä oli. Voisi ehkä jopa testailla tähän tarkoitukseen erilaisia juustoja, koska niinkin pienellä muutoksella tähän saisi varmasti monenlaisia eri sävyjä. Mmmm, manchegomannaa...

Kokkausmusiikkina toimi: The Doors - People Are Strange

No comments:

Post a Comment