16 September 2014

Gochujang -sloppy joe.

 Pahoittelen, jos tuo otsikko ei tunnu järkevältä. Siinä on kaksi asiaa, jotka ovat osalle ihmisistä ehkä aika vieraita ja sen lisäksi ne ovat keskenään hieman hämmentävä yhdistelmä. Vaikka ymmärtäisikin osat, hämmentyy silti yhdistelmästä. Mutta ah ja voi kun tämä TOIMII.

Gochujang on siis korealaista käymisteitse valmistettua chilitahnaa, joka on hieman makeahkoa ja oikeastaan minun makuuni melko mietoakin. En käyttäisi sitä oikein mihinkään ainoana tulisuuden lähteenä, jos haluaisin oikeasti ruokaan potkua, mutta makua siitä tulee miellyttävästi.

Sloppy joe on varmaan se tutumpi käsite näistä: vähän niin kuin hampurilainen, mutta sisältö on mössätty mössöksi. Hampurilaissämpylöiden väliin tulee siis jauhelihaa ja kasviksia tomaattikastikkeessa. Nimi tulee, kuten ehkä voinette arvata, siitä ettei tätä ruokaa voi kovin siististi syödä. Ei siis kannata tarjota tätä missään hienommissa juhlissa, mutta kaveripiirin illanviettoon tämä on mainio vaihtoehto: helppo, suhteellisen halpa ja jokainen saa tunkea just niin paljon täytettä sämpyläänsä kuin itse haluaa (ja kiroilla sitten jälkikäteen ahneuttaan).

Kuten fiksuimmat saattoivat jo arvatakin, resepti on jälleen korealaisten ruokien raamatustani eli Beyond Kimchee -blogista. Vaikkei tämä nyt ihan korealaista olekaan, mutta korealaisia vivahteita tässäkin sen gochujangin myötä tulee. Myönnettäköön, etten ole ikinä kotona tehnyt sloppy joe -soosia muuten, mutta miksi vaihtaa toimivasta reseptistä johonkin, joka kuitenkin on (ehkä) tylsempää...


Gochujang -sloppy joe
  • öljyä paistamiseen
  • 1 sipuli
  • 1 vihreä paprika
  • 2-3 sellerinvartta
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 400-450 g naudan jauhelihaa
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 rkl gochujang-chilitahnaa
  • 4 rkl ketsuppia
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 2 rkl (valkaisematonta) sokeria
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • suolaa
  • pippuria
  • tarjoiluun: cheddaria ja hampurilaissämpylöitä
Pilko sipuli, paprika, sellerit ja valkosipuli suhteellisen pieneksi silpuksi. Paista jauhelihaa hetken aikaa, niin että se on pinnalta kypsää mutta isompien palojen sisus on vielä vaaleanpunaista. Lisää tässä vaiheessa sekaan sipuli, paprika ja selleri. Kun vihannekset ovat hieman pehmenneet ja liha on kypsää, lisää sekaan valkosipuli ja sekoittele hetken aikaa. Lisää sitten sekaan kaikki muut ainekset paitsi suola ja pippuri. Anna kiehua hiljaksiin, kunnes kastike on suhteellisen paksua (n. 20 min), lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Tarjoile hampurilaissämpylöiden välissä ja lisää väliin myös cheddaria, jos siltä tuntuu.



Alun perin tähän ei kai tuota cheddaria edes kuulu, mutta olen sen verran juustoaddikti, etten voinut vastustaa kiusausta. Ja se sopii tähän mainiosti, joten en osaisi enää olla ilman. Juusto nyt vaan sopii melkein mihin tahansa mikä tarjoillaan hampurilaissämpylöiden välissä. Ja se myös saa kaiken näyttämään paremmalta, kuten yllä olevasta kuvasta huomannee: tämä ruoka itsessään ei välttämättä miellytä ihan hirveästi kenenkään silmää. Muuta huomionarvoista: myös (ainakin) Alku-sämpylät toimivat tässä tarkoituksessa hyvin, jos hampurilaissämpylöiden höttöisyys ja ravintoarvojen puute ällöttää.

Reseptistä tulee sen verran paljon ruokaa, että me ahneetkin syömme tästä kaksi päivää ja silti osa menee vielä pakkaseenkin myöhempiä hätävaratarpeita varten. Ja ainekset itsessäänkin ovat suhteellisen halvat, jos kaapista sattuu valmiiksi löytymään jo kaikki paitsi tuoreainekset. Gochujang itsessään maksaa muistaakseni vitosen luokaa Turun China Marketissa, mutta toisaalta tuo paketti on melko riittoisa tämän talouden käytössä...

Kokkausmusiikkina toimi (ihan teidän kiusaksenne): PSY - Gangnam Style

No comments:

Post a Comment