21 October 2014

Barbecue-kikherneet salaatin kera.

Olen jälleen erehtynyt uusien reseptien toivossa selailemaan SeriousEatsia. Ei siinä muuten mitään, mutta nyt minulla on noin kaksikymmentä kiinnostavaa reseptiä odottelemassa vuoroaan. Ja niistä suurin osa ei ole viikolla kovin käteviä, koska niistä ei jää kovin käteviä eväsannoksia töihin... Paljonkohan sitä ehtisi syömään yhden viikonlopun aikana erilaisia ruokia?

Tämän barbecue-kikhernesalaatin ohjeen otin tietenkin heti talteen ihan jo siksi, että siinä yhdistyivät kiinnostavasti barbecue-maut, joista poikaystäväni niin kovasti pitää, ja vegaanisuus. Vegaanihan tässä kämpässä ei ole kukaan, mutta minusta nyt vaan on kivaa osata tehdä ruokaa myös vegaanisesti siltä varalta että tarve sellaiseen joskus tulisi. Ja itseasiassa tämä oli kyllä niin hyvää, että varmaan suurin osa vannoutuneista lihansyöjistäkin olisi suhteellisen vaikuttuneita. Niin paljon makua, että joku pekoni hukkuisi tuonne muiden makujen sekaan ja olisi näin ollen joka tapauksessa aika turhaa, ellei periaatteellista nillitystä lasketa.

Ja jos ehditte katsoa tuota alkuperäistä linkkiä ja sen jälkeen tätä alla olevaa kuvaa tässä, niin huomasitte ehkä että olen törkeästi sotkenut kaiken ja salaattikin puuttuu... no, salaatti oli mennyt yhdessä päivässä niin nuhjaantuneeksi ettei siitä ollut enää mihinkään. Eikä se ainakaan huomisessa eväsannoksessa olisi ollut yhtään paremmassa kunnossa... Ja sotkeminenkin toimi yllättävän hyvin.

Tykkään kyllä muutenkin sotkemisesta, lauantainen mummolareissu muistutti, miten olen aina siellä sotkenut lihapullat ja muusin sellaiseksi yhtenäiseksi mössöksi lähes koko ikäni. Mutta en enää! Jotain edistystä on kai tapahtunut.


Barbecue-kikherneet salaatin kera

Paahdetut barbecue-kikherneet:
  • n. 400 g kikherneitä
  • n. 2-3 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 rkl tamari-soijaa
  • 1 runsas rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 tl nestemäistä savua
  • 2 rkl oluthiivaa
Lämmitä öljy pannulla tai kasarissa ja paista kuumassa öljyssä kikherneitä, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Sekoita soija, tomaattipyree, vaahterasiirappi ja savu keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Kun kikherneet ovat hieman ruskistuneet, lisää sekaan kastike. Sekoita niin, että kastiketta on tasaisesti ympäri kikherneitä. Paista niin kauan, että kastike ehtii ruskistua hieman
Salaattipohja:
  • 2-4 porkkanaa
  • rasia kirsikkatomaatteja
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 avokado
  • erilaisia salaatteja oman maun mukaan
  • mustapippuria
Puolita kirsikkatomaatit, kuori ja pilko (tai raasta) porkkanat, pilko punasipuli oman maun mukaan ja lohko avokado (avokado kannattaa pilkkoa viimeisenä, ettei se tummu). Revi salaatit suuhun sopiviksi.

Paprikakastike:
  • 2 rkl omenaista etikkaa (meillä omenaviinietikkaa)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1,5 tl savupaprikaa
  • 0,5 tl (savu)suolaa
Pilko salottisipuli pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kokoaminen:
Sekoita paprikakastike ja salaattipohja keskenään. Rouhi salaattipohjaan mustapippuria ja jaa tässä vaiheessa halutessasi annokset lautasille. Kaada salaatin päälle lämpimät kikherneet ja ripottele koko komeuden päälle oluthiivaa.


Oli niin kiire päästä syömään että se salaattikuva ennen kaiken sotkemista vähän tärähti. Ei ollut edes mitenkään erityinen nälkä ennen kun aloin tätä tehdä, mutta voi että niitä tuoksuja. Ne olivat mainioita ja aika perhanan ruokahalua herättäviä.

Tiesin, että oluthiivaa olen ostanut joskus jotain varten (todennäköisesti vegaanista pekonia varten, joka on ollut aikamoinen ikuisuusprojekti...), mutta en todellakaan muistanut että olen jo aiemminkin käyttänyt sitä johonkin. Ei mitään tietoa mihin, mutta tiedän kyllä mihin aion käyttää sitä jatkossakin. Tämä on nimittäin niin hyvää eikä ole hinnallakaan pilattu. Ainakaan jos jättää avokadon pois, koska se on varmaankin se kallein yksittäinen aines tässä, jos siis suurin osa kastikeaineksista löytyy hyllystä. Vaahterasiirapin ostimme erikseen tätä varten, vaikka ensin mietin sen korvaamista jollain muulla. Olihan se aika kallis kertainvestointi, mutta toisaalta nyt sitä sitten on kaapissa myöhempää tarvetta varten.

Ja samalla tässä pieni vinkki, jonka luin jostain jonkun aikaa sitten, koska en itse tajua näitä juttuja: ostakaa ihmeessä niitä kuivattuja papuja/kikherneitä. Liottakaa koko setti kerralla ja keittäkää myös koko setti kerralla ja pistäkää loput pakkaseen. Tulee halvemmaksi kuin purkkipavut, vaikka vaivaa onkin hetkellisesti enemmän. Helpottaa ainakin pahvi- ja metalliroskien viemistä, jos nyt haluaa jotain helpotusta elämään tästäkin keksiä. Ja sitten on tietty niitä täyttäviä papuja pakastimessa kun kipristelee taas rahatonna ennen palkkapäivää muutaman päivän. Tai siis eihän tietenkään meille ikinä käy niin, tottakai aina suunnitellaan menot hyvin niin, ettei tarvitse syödä pakastinta ja kaappeja ensin tyhjäksi ennen palkkapäivää ja ostaa sitten tilalle saman verran tavaraa kun se palkkapäivä vihdoin tulee...

Kokkausmusiikkina toimi: Strapping Young Lad - Love?


No comments:

Post a Comment