Tästä ravintolasta on ollut aina tasaisin väliajoin puhetta. Siis sellaista "pitäis vissiin käydä" -puhetta, mutta jostain syystä Ludussa ei vain ole tullut käytyä ennen eilistä. Osittain se johtuu siitä, että hintataso ei ole ihan huokeimmasta päästä (60 euron maistelumenu + 40 euroa ruokalajeihin sovitetuista viineistä), mutta myös siksi, että Neitsytperunafestivaalien makkara-annos ei oikein vakuuttanut minua paikan tasosta. Eihän niissä makkaroissa mitään vikaa sinänsä ollut, mutta ne olivat ehkä hieman tylsä vaihtoehto.
No, nyt päätimme vuosipäivän kunniaksi mennä syömään kunnolla ulos. Siitä hyvästä myös syödään ensi viikko (eli palkkapäivään asti) pastaa, pestoa ja mitä ikinä pakkasessa onkaan enää jäljellä, mutta oli se kyllä sen arvoistakin. Ainakin suurimmalta osin. Ihan kaikesta en pitänyt, mutta mikään ei ainakaan ollut pahaakaan. Pahin moka oli ehkä se, että jotkut osat annoksista olivat vain "ihan kivoja" ja se on jo aika hyvin se. Tai, no, okei, oli siellä ehkä yksi toinenkin pieni epämiellyttävyys seassa, mutta siitä tarkemmin kyseisen ruokalajin kohdalla.
Tällä kertaa myös kirjoitin ylös viinit! Kaikkien alkuruokien ja pääruokien kanssa oli omat viinit ja molemmille jälkiruoille oli yksi yhteinen viini. Tarjoilijamme oli ilmeisesti paikan viinivastaava ja täten saimme kuulla kunnolla viineistä ja miksi ne oli valittu kullekin ruokalajille. Pidin kovasti siitä, miten tarjoilijalla tuntui olevan aikaa juuri meille aina kun kävi kaatamassa viiniä tai tuomassa ruokaa. Kaskiksessa esimerkiksi tuntee olevansa vaikea asiakas ihan vain siksi, että kehtaa kommentoimalla jotain asiaa viivyttää tarjoilijoita tai kokkeja pöydän ääressä.
Tietynlainen kiireettömyys on Ludun ehdoton valttikortti, vaikka paikka olikin lauantai-iltana luonnollisesti suhteellisen täynnä. Tarjolla oli myös livemusiikkia jonkin aikaa, mutten vieläkään ole ihan varma mitä mieltä olin siitä. Naureskelin biisivalinnoille, mutta toisaalta musiikki oli ehkä vähän kovemmalla kuin itse olisin halunnut. Hyvä tietenkin etteivät kaikki paikat ole samasta puusta veistettyjä, en muista muissa ruokaravintoissa Turussa pahemmin livemusiikkiin törmänneeni.
Ensimmäinen alkuruoka oli rakuunamarinoitua siikaa, pähkinävoimajoneesia ja saaristolaisleipää. Viininä oli ranskalainen Jean Perrier & Fils Apremont Cuvée Gastronomie. Valitettavasti olin ensimmäisen annoksen kohdalla ilmeisesti vielä niin nälkäinen, että en muistanut ottaa kuvaa ennen kuin poikaystäväni muistutti... onneksi edes muistutus tuli sen verran ajoissa, että annoksesta oli kaikkia osuuksia vielä jäljellä.
Tuo pähkinävoimajoneesi oli minulle ehkä hienoinen pettymys: se ei maistunut ihan hirveästi miltään. Toki se pehmensi mukavasti kaikkia muita makuja ja sai ne sopimaan hienosti yhteen, mutta olin jotenkin odottanut enemmänkin pähkinäisyyttä. Ja se saaristolaisleipä: se on tuo sipsin näköinen kokkare tuossa päällä. Hyvää ja rapeaa, mutta suhteellisen pieni yksityiskohta. Siikamousse (eli tuo valkoinen, mätipäällysteinen klöntti) oli suhteellisen sitkasta. Hyvää, mutta koostumus muistutti minusta enemmän kotitekoista marenkia kuin moussea. Tässä vaiheessa en ollut vielä oikein vakuuttunut muusta kuin viinistä ja sen yhdistämisestä ruokaan.
Toinen alkuruoka oli riistaterriiniä, gribiche-kastiketta ja punajuurta. Viini oli edelleen ranskalaista, Domaine de la Renardiere Jurassique Arbois Pupillin. Olin hieman yllättynyt siitä, että saimme riistan kanssa valkoviiniä, mutta se toimi kyllä mainiosti, ei mitään valittamista. Keskustelinkin tästä tarjoilijan kanssa ja ilmeisesti viinivalinta on yleensä tämän seurassa punainen, mutta satuimme paikalle juuri sinä viikonloppuna, kun he olivat päättäneet testata erilaista vaihtoehtoa.
Terriini itsessään oli ihan taivaallista: hirveä ja kyyhkystä. Gribiche-kastike pehmensi mukavasti riistan suhteellisen voimakasta makua ja punajuuresta annos sai mukavasti paitsi väriä mutta myös pirtsakkuutta. Odotukset pääruokia kohtaan alkoivat kummasti kasvaa.
Ensimmäinen pääruoka oli rautua, rapurisottoa, rouillea ja hummerivaahtoa. Viininä oli saksalainen S.A. Prüm Essence Riesling. Erinomainen annos, kalannahka oli miellyttävän rapeaa, liha täydellisesti paistettua, rapurisotto sai poikaystävän uhkailemaan tarjoilijan pussaamisella... mutta valitettavasti rouille oli levitetty lautaselle jo niin hyvissä ajoin, että sen pinta oli ehtinyt tummua ja kuivahtaa. Makuunhan se ei tokikaan vaikuttanut, mutta melkoinen kauneusvirhe se minun silmissäni oli. Se oli se suuri valituksenaiheeni koko illasta. Niinkin tärkeä asia. First world problems.
Toinen pääruoka oli Black Angus -härän ulkofileetä (normaalista menusta poiketen), Harjun sinappibratwurstia, mustapippurikastiketta, perunamuusia ja palsternakkaa. Viininä oli koko illan ainoa punaviini, saksalainen Tiefenbrunner Castel Turmhof Cabernet Sauvignon.
Tiesin jo annoksen eteeni saatuani mistä siinä pidän ja mistä en. Pidin voisesta muusista, paahdetusta palsternakasta ja ihanan mureasta härästä. En niinkään välittänyt siitä pirun makkarasta. Nähtävästi minä ja Ludun makkaravalinnat eivät vain tule toimeen. Ei se taaskaan pahaa ollut, mutta jotenkin olisin toivonut, että sen sijaan annoksessa olisi ollut jotain mielikuvituksekkaampaa. Poikaystävälle makkara maistui kyllä mainiosti. Ja minäkin annan kaiken anteeksi, kun tässä vaiheessa olimme saaneet jo kaksi kertaa lirauksen enemmän viiniä kuin periaatteessa olisi pitänyt. Pulloon olisi muuten jäänyt säälittävät jämät. (Sanoinko jo että se tarjoilija oli ihana?)
Jälkiruokien järjestyksestä olin hieman yllättynyt: Ludussahan ei ole kuin kaksi varsinaista jälkiruokaa ja oletin tietenkin että se suklaisempi tulisi jälkimmäisenä. Olin väärässä. Ensimmäisenä jälkiruokana oli siis tarjolla suklaasavariinia, suklaamoussea, aprikoosihilloketta ja -jäätelöä sekä paahdettua valkosuklaa-myslihärpäkettä (tarkka tieteellinen termi). Jälkiruokien yhteinen viinivalinta oli italialainen Braida di Giacomo Bologna Vigna Senza Nome Moscato d’Asti, eli juuri se jälkiruokaviini, jota toivoinkin saavani.
Tämä oli annoksena toimiva, mutta aprikoosi ja viini eivät ehkä toimineet yhdessä ihan niin hyvin kun olisi voinut toivoa. Niin kauan kun pysyi tuossa suklaisemmassa osuudessa jälkiruokaa, viini sopi mainiosti yhteen sen kanssa, mutta aprikoosi toi viinistä ehkä hieman kitkerämpiä makuja esiin. Aprikoosijäätelö oli minusta toimivampi ratkaisu kuin tuo hilloke, vaikka se maistuikin suhteellisen... noh, viinakkaalta. Jäätelö ei ollut yhtä voimakkaan makuinen, joten se antoi enemmän tilaa annoksen muille osille.
Viimeinen ruokalaji eli toinen jälkiruoka oli kinuskipannacotta hunajakennon ja kamomillajäätelön kera. Tämä on, kuten kuvasta näkyy, aika erilainen näkökulma pannacottaan. Olin siihen itse tyytyväinen, koska en ole tähän mennessä vielä maistanut perinteistä pannacottaa, josta olisin pitänyt. En vain jotenkin pääse pannacottan kanssa yhteisymmärrykseen siitä, millaista jälkiruoan kuuluisi olla. Tässäkin annoksessa parasta oli kamomillajäätelö, mutta myös pannacottapallerot toimivat suhteellisen hyvin. Hunajakenno dipattuna kinuskikastikkeeseen on myös jotenkin roisilla tavalla hyvää.
Tämä ruoka oli aivan käsittämättömän makea. Siis sellainen sokeriöveri, jonka jälkeen pelkää sulavansa sateessa. Mutta onneksi se makea jälkiruokaviini jotenkin tasoitti sitä makeutta. Tämän jälkiruoan kaikkien osien kanssa viini oli kuin kotonaan. Ja tämän aikana keskustelimme mm. siitä, että seuraavan kerran kun leivomme suklaakakkua, pitää ostaa jonkinlaista Muscat-rypäleistä tehtyä viiniä sen seuraksi. Pannacottaa kun meillä ei pahemmin tehdä. Toivottavasti ainakaan, eihän meillä ole tarvittavia keittiövälineitäkään oikeaoppiseen versioon.
Kaiken kaikkiaan olin suhteellisen tyytyväinen tähän reissuun. Viiniä oli runsaasti, ruokaa oli vähän liikaakin, tarjoilu oli erinomaista. Paikkana Ludu on ehkä hieman kolkko, mutta se tuntuu olevan näiden uudempien paikkojen juttu, koska Kaskis on kovin samanhenkinen. Erityisen huonoja puolia en oikeastaan keksi, äänentaso oli hieman korkeampi kuin olisin halunnut, rouille olisi voinut olla näyttämättä tunnin lautasella seisseeltä ja jälkiruokaviini olisi voinut sopia paremminkin ensimmäisen jälkiruoan kanssa. Makkarasta en edes voi valittaa, koska ongelma tuntuu olevan vain minun päässäni, samalla tavalla kuin yleensä pannacottan kanssa.
Eiköhän täällä voisi käydä vielä uudestaankin jossain vaiheessa. Jonkin merkkipäivän takia tai jos joku muu maksaa, ehe-ehe. Pitää katsoa mitä kevät tuo tullessaan näihin vähän kalliimman hintaluokan paikkoihin. Varsinkin kun Luduun pääsee syömään vielä saman viikon viikonloppuna eikä tarvitse jonottaa kuukausikaupalla päästäkseen keskiviikkoiltana syömään (ns. Kaskis-ilmiö).
Ravintolaillan taustamusiikkina toimi (paikan päällä kosketinsoitin ja mies -versiona): Coldplay - Yellow
25 January 2015
19 January 2015
Ghormeh sabzi eli persialainen yrttipata.
Kinokoplan viime syksyn sarjassa oli muutamiakin elokuvia, jotka saivat veden kielelle. The Lunchbox pakotti käymään kaupassa kotimatkalla hakemassa jotain edes etäisesti intialaista, koska puolisentoista tuntia puhetta intialaisesta ruoasta oli vain liikaa kenen tahansa itsehillinnälle. Ja tämän puolestaan bongasimme Menneisyys-elokuvasta, jolla ei oikeastaan ollut mitään tekemistä ruoan kanssa. Paitsi tietenkin juuri se yksi kohtaus, jossa tehtiin tätä vihreää pataruokaa. Alun perin oletimme, että vihreys tulee pinaatista, mutta eipä muuten tulekaan, se tulee aikamoisesta määrästä yrttejä.
Tuoreet yrtit ovat suhteellisen kalliita, joten tämä vegaaninen versiokin on aika pirun hintava. Ja sen lisäksi pitää vielä erikseen etsiä jostain kuivattuja sitruunoita. Itse löysin omani Deli Marketista, mutta valitettavasti ainoa pakkauskoko oli kilon säkki... Kilossa kuivattuja sitruunoita on jokunen enemmän kuin reseptin vaatimat kolme, siltä varalta että mietitte. Eli jos joku tietää jotain muita hyviä käyttökohteita kuivatulle sitruunalle, niitä saa mielellään jakaa kommenteissa. Tai hihkua, jos haluaa pari kuivattua sitruunaa tämän testaamiseen. Tai jotain. Auttakaa, yhyy!
Alkuperäinen resepti on täältä ja sisältää enemmänkin historiaa tämän Persian alueelta tulevan ruoan historiasta ja versioista. Ehkä joskus pitäisi testata tätä myös lihaversiona ihan mielenkiinnosta (ja että saisi niitä sitruunoita käytettyä), mutta ehkä se olisi ennemmin kesäinen juttu tuoreine yrtteinen päivineen.
Ghormeh sabzi
Pilko vihannekset pieneksi silpuksi. Lämmitä oliiviöljy kasarissa tai kattilassa ja paista siinä silppua, kunnes kaikki vihannekset ovat pehmeitä ja hieman kutistuneet (25-30 min). Lisää sekaan kurkuma, suola ja pippuri. Valuta ja huuhtele pavut ja lisää ne veden kanssa kasariin. Kiehauta ja anna kuplia hiljaksiin n. 30-45 min. Kuivatuista sitruunoista käytetään vain hedelmäliha, joten erottele se tässä vaiheessa kuorista. Lisää hedelmäliha kasariin heti, kun olet saanut sen irti kuorista.
Lisää sekaan tomaattipyree ja anna seoksen muhia vielä 10-15 min. Lisää juuri ennen tarjoilua padan sekaan sitruunamehua, maistele samalla kun lisäät mehua, ettei padasta tule mielestäsi liian kirpeää.
Tarjoa riisin kera tai sellaisenaan.
Tämä oli ihan mielenkiintoinen kokeilu. Maku on suhteellisen erikoinen, vaikka aina luulenkin olevani ah-niin-monipuolisesti eri maiden ruokakulttuureihin perehtynyt. Lähi-Itä on kyllä ollut aina vähän jotenkin tuntemattomampaa aluetta ja tässä on erityisen paljon maukkaita aineksia. Hyvää tämä on, mutten ole vieläkään ihan vakuuttunut onko tämä niin hyvää, että jaksaisin ihan lähiaikoina nähdä tuota vaivaa kaikkine huuhtelemisineen, kuivaamisineen ja pilkkomisineen. Hinnasta puhumattakaan.
Ehkä tätä voisi joskus tehdä vähän isommalle porukalle. Kahdestaan näin suuritöisen ruoan tekeminen tuntuu aina vähän turhalta, mutta olisi kiva tietää mitä muut tästä pitävät (*wink, nudge*).
Kokkausmusiikkina toimi: Mesh - Trust You
Tuoreet yrtit ovat suhteellisen kalliita, joten tämä vegaaninen versiokin on aika pirun hintava. Ja sen lisäksi pitää vielä erikseen etsiä jostain kuivattuja sitruunoita. Itse löysin omani Deli Marketista, mutta valitettavasti ainoa pakkauskoko oli kilon säkki... Kilossa kuivattuja sitruunoita on jokunen enemmän kuin reseptin vaatimat kolme, siltä varalta että mietitte. Eli jos joku tietää jotain muita hyviä käyttökohteita kuivatulle sitruunalle, niitä saa mielellään jakaa kommenteissa. Tai hihkua, jos haluaa pari kuivattua sitruunaa tämän testaamiseen. Tai jotain. Auttakaa, yhyy!
Alkuperäinen resepti on täältä ja sisältää enemmänkin historiaa tämän Persian alueelta tulevan ruoan historiasta ja versioista. Ehkä joskus pitäisi testata tätä myös lihaversiona ihan mielenkiinnosta (ja että saisi niitä sitruunoita käytettyä), mutta ehkä se olisi ennemmin kesäinen juttu tuoreine yrtteinen päivineen.
Ghormeh sabzi
- 2 nippua tuoretta persiljaa
- 2 nippua tuoretta korianteria
- 1 nippu tuoretta ruohosipulia
- 2 nippua kevätsipulia
- 1 isohko purjo
- oliiviöljyä
- 1 prk kidneypapuja
- n. 100 g tomaattipyreetä
- 1 tl kurkumaa
- 0,5-1,5 dl sitruunamehua
- 0,5-1 tl suolaa
- pippuria
- 7,5 dl vettä
- 3 kuivattua sitruunaa
Pilko vihannekset pieneksi silpuksi. Lämmitä oliiviöljy kasarissa tai kattilassa ja paista siinä silppua, kunnes kaikki vihannekset ovat pehmeitä ja hieman kutistuneet (25-30 min). Lisää sekaan kurkuma, suola ja pippuri. Valuta ja huuhtele pavut ja lisää ne veden kanssa kasariin. Kiehauta ja anna kuplia hiljaksiin n. 30-45 min. Kuivatuista sitruunoista käytetään vain hedelmäliha, joten erottele se tässä vaiheessa kuorista. Lisää hedelmäliha kasariin heti, kun olet saanut sen irti kuorista.
Lisää sekaan tomaattipyree ja anna seoksen muhia vielä 10-15 min. Lisää juuri ennen tarjoilua padan sekaan sitruunamehua, maistele samalla kun lisäät mehua, ettei padasta tule mielestäsi liian kirpeää.
Tarjoa riisin kera tai sellaisenaan.
Tämä oli ihan mielenkiintoinen kokeilu. Maku on suhteellisen erikoinen, vaikka aina luulenkin olevani ah-niin-monipuolisesti eri maiden ruokakulttuureihin perehtynyt. Lähi-Itä on kyllä ollut aina vähän jotenkin tuntemattomampaa aluetta ja tässä on erityisen paljon maukkaita aineksia. Hyvää tämä on, mutten ole vieläkään ihan vakuuttunut onko tämä niin hyvää, että jaksaisin ihan lähiaikoina nähdä tuota vaivaa kaikkine huuhtelemisineen, kuivaamisineen ja pilkkomisineen. Hinnasta puhumattakaan.
Ehkä tätä voisi joskus tehdä vähän isommalle porukalle. Kahdestaan näin suuritöisen ruoan tekeminen tuntuu aina vähän turhalta, mutta olisi kiva tietää mitä muut tästä pitävät (*wink, nudge*).
Kokkausmusiikkina toimi: Mesh - Trust You
12 January 2015
Borssikeitto ukrainalaiseen tyyliin.
Huijaan sen verran vegaanisessa tammikuussani, että tähän reseptiin kuuluu oikeasti muutama maitotuote, mutta ne voi helposti jättää poiskin tai korvata enemmän tai vähemmän vastaavalla vegaanisella tuotteella. Sen verran erinomainen talviruoka on kuitenkin kyseessä, etten voi estää itseäni jakamasta borssikeiton ilosanomaa kanssanne.
Jonkun verran vaivaahan tämän tekemisessä on. Pilkkomista ja keittämistä ja melkoinen kasa tuoreita aineksia, mutta toisaalta oikeastaan kaikki ainekset ovat suhteellisen halpoja ja keittoa tulee paljon. Itse asiassa niin paljon, että meillä perinteisesti sitä on syöty kaksi päivää ja saatu vielä pakastimeenkin muutaman annoksen verran. Ehkä huonoin puoli tässä ruoassa on se, että kaikki näyttää siltä, että olen tappanut jonkun keittiössäni ja hihittelen asialle mielipuolisesti.
Alkuperäinen resepti on taasen World Vegetarian Classics -kirjasta ja luotan sen kirjoittajan toteamukseen, että tämä on nimenomaan ukrainalainen versio borssikeitosta. En ole oikeasti perehtynyt niin tarkkaan eri maiden borssikeittoperinteeseen, että osaisin sanoa millaisia versioita missäkin tehdään. Tämä nyt ainakin on hyvä ja ruokaisa versio, joten en ole kokenut aiheelliseksi kokeilla (ainakaan vielä) muita reseptejä aiheesta.
Borssikeitto ukrainalaiseen tyyliin
Mittaa isoon kattilaan 1 litra vettä, mausta vesi suolalla ja pippurilla ja laita kiehuvaan veteen punajuuret, perunat, porkkanat ja selleri. Anna kiehua hiljaksiin, kunnes juurekset ovat pehmenneet (riippuen palojen koosta yleensä noin 15-30 min).
Samalla kun juurekset kiehuvat, paista voissa (tai öljyssä) sipuli ja paprika pehmeiksi. Lisää sekaan valkosipuli ja anna paistua muutaman minuutin ajan hiljaisella lämmöllä. Kaada paistetut sipulit ja paprika keittoon kypsien juuresten sekaan yhdessä tomaattimehun kanssa. Kun keitto taas kiehuu, lisää sekaan kidneypavut ja savoijinkaali. Keitä n. 5 minuuttia tai kunnes kaali on pehmennyt hieman. Lisää sekaan etikka ja sokeri, maista ja lisää mausteita, jos se on tarpeen.
Tarjoile joko sellaisenaan tai smetanan kera.
En ole itse kovinkaan suuri tomaattimehun ystävä, joten olen yleensä pakastanut sen toisen puolen litran tomaattimehupurkista ja käyttänyt loput sitten seuraavaan borssikeittoon. Ei sitä oikein muihinkaan resepteihin pahemmin ole tähän mennessä tarvinnut. Lisäksi perinteeksi on nähtävästi hieman muodostunut se, että seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä tehdään okonomiyakia, koska keskiverto suomalaisessa kaupassa myytävä savoijinkaali painaa aika perhanasti enemmän kuin tuon 200 grammaa. Yleensä ne itseasiassa painavat yli kilon, joten pakkohan siitä lopustakin on jotain keksiä. Mikä tahansa tekosyy tehdä okonomiyakia on kyllä minun mielestäni ihan hyvä syy.
Seuraavaan postaukseen pitääkin vähän jo ihmetellä mitä sitä kirjoittaisi. En ilmeisesti osaa välttää juustoisten ja munaisten reseptien kiusausta... No, enköhän minä vielä jotain jännittävää keksi. Onpahan ainakin perusteltu syy tehdä nimenomaan vegaaniruokaa eikä vain juustoöveriruokaa (vaikka kurpitsalasagnen ainekset ovatkin jo jääkaapissa odottelemassa).
Kokkausmusiikkina toimi: Don Huonot - Sydänpuu
Jonkun verran vaivaahan tämän tekemisessä on. Pilkkomista ja keittämistä ja melkoinen kasa tuoreita aineksia, mutta toisaalta oikeastaan kaikki ainekset ovat suhteellisen halpoja ja keittoa tulee paljon. Itse asiassa niin paljon, että meillä perinteisesti sitä on syöty kaksi päivää ja saatu vielä pakastimeenkin muutaman annoksen verran. Ehkä huonoin puoli tässä ruoassa on se, että kaikki näyttää siltä, että olen tappanut jonkun keittiössäni ja hihittelen asialle mielipuolisesti.
Alkuperäinen resepti on taasen World Vegetarian Classics -kirjasta ja luotan sen kirjoittajan toteamukseen, että tämä on nimenomaan ukrainalainen versio borssikeitosta. En ole oikeasti perehtynyt niin tarkkaan eri maiden borssikeittoperinteeseen, että osaisin sanoa millaisia versioita missäkin tehdään. Tämä nyt ainakin on hyvä ja ruokaisa versio, joten en ole kokenut aiheelliseksi kokeilla (ainakaan vielä) muita reseptejä aiheesta.
Borssikeitto ukrainalaiseen tyyliin
- 500 g punajuurta (paino kuorittuna)
- 300 g kiinteitä perunoita (paino kuorittuna)
- 1-2 porkkanaa
- 2-4 sellerinvartta
- suolaa
- pippuria
- vettä
- 50 g voita (tai n. 0,5-1 dl oliivi- tai rypsiöljyä)
- 2-4 sipulia
- 1 vihreä paprika
- 3-5 valkosipulinkynttä
- 5 dl tomaattimehua
- 200 g savoijinkaalia
- 1 tlk (400 g) kidneypapuja
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 rkl fariinisokeria tms. pehmeää, tummaa sokeria
- halutessasi tarjoiluun smetanaa
Mittaa isoon kattilaan 1 litra vettä, mausta vesi suolalla ja pippurilla ja laita kiehuvaan veteen punajuuret, perunat, porkkanat ja selleri. Anna kiehua hiljaksiin, kunnes juurekset ovat pehmenneet (riippuen palojen koosta yleensä noin 15-30 min).
Samalla kun juurekset kiehuvat, paista voissa (tai öljyssä) sipuli ja paprika pehmeiksi. Lisää sekaan valkosipuli ja anna paistua muutaman minuutin ajan hiljaisella lämmöllä. Kaada paistetut sipulit ja paprika keittoon kypsien juuresten sekaan yhdessä tomaattimehun kanssa. Kun keitto taas kiehuu, lisää sekaan kidneypavut ja savoijinkaali. Keitä n. 5 minuuttia tai kunnes kaali on pehmennyt hieman. Lisää sekaan etikka ja sokeri, maista ja lisää mausteita, jos se on tarpeen.
Tarjoile joko sellaisenaan tai smetanan kera.
En ole itse kovinkaan suuri tomaattimehun ystävä, joten olen yleensä pakastanut sen toisen puolen litran tomaattimehupurkista ja käyttänyt loput sitten seuraavaan borssikeittoon. Ei sitä oikein muihinkaan resepteihin pahemmin ole tähän mennessä tarvinnut. Lisäksi perinteeksi on nähtävästi hieman muodostunut se, että seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä tehdään okonomiyakia, koska keskiverto suomalaisessa kaupassa myytävä savoijinkaali painaa aika perhanasti enemmän kuin tuon 200 grammaa. Yleensä ne itseasiassa painavat yli kilon, joten pakkohan siitä lopustakin on jotain keksiä. Mikä tahansa tekosyy tehdä okonomiyakia on kyllä minun mielestäni ihan hyvä syy.
Seuraavaan postaukseen pitääkin vähän jo ihmetellä mitä sitä kirjoittaisi. En ilmeisesti osaa välttää juustoisten ja munaisten reseptien kiusausta... No, enköhän minä vielä jotain jännittävää keksi. Onpahan ainakin perusteltu syy tehdä nimenomaan vegaaniruokaa eikä vain juustoöveriruokaa (vaikka kurpitsalasagnen ainekset ovatkin jo jääkaapissa odottelemassa).
Kokkausmusiikkina toimi: Don Huonot - Sydänpuu
08 January 2015
Vegaaninen mac'n'cheese.
Vegaaninen reseptikuu jatkukoon! Tätäkin tein kyllä itse joulukuun puolella, mutta olenkin todella huono noudattamaan mitään kampanjakuukausia missään asiassa. En vietä lihatonta, vegaanista tai tipatonta mitään kuuta. Sen sijaan koitan vähentää lihansyöntiä suhteellisen aktiivisesti ja olen tyytyväinen itseeni aina kun teen vegaanista ruokaa. Tipattoman suhteen... no, niin kauan kun seuraavana päivänä ei kaduta olo eikä tili niin kaikki on mielestäni vielä ihan hyvin. Hyvähän se on tässä selitellä kun on loraus rommia lasissa vieressä. Brugal 1888, maittava valmistujaislahja. Ja riittoisa, sain tämän kesällä enkä ole vieläkään juonut edes puolia pullosta.
Mutta siihen asiaan! Vegaaninen mac'n'cheese kuulostaa varmaan aika monen mielestä hämmentävältä ajatukselta, kunnon mac'n'cheesessä kun on voita, juustoa, munia ja kermaa. Tai ainakin niitä kaikkia löytyy tästä itse käyttämästäni Pastanjauhannan reseptistä. Yhdessä välissä tein vain kunnon mac'n'cheeseä ilmeisesti vähän liian usein, koska nykyään se aiheuttaa ajatuksenakin useimmiten lähinnä lievän ällötyksen tunteen. Siksipä vegaaninen versio kuulosti hyvältä: väkisinkin terveellisempi versio samasta asiasta.
Alkuperäinen resepti on Minimalist Bakerin sivuilta. Ilmeisesti innostus reseptin kehittelyyn syntyi munakoisopohjaisen "juustokastikkeen" myötä, mutta itsehän en edes ole ikinä tehnyt perinteisempää cashewpähkinöihin perustuvaa juustokastikkeen korvaajaa. Ehkä sitäkin voisi jossain vaiheessa testailla ihan mielenkiinnosta. Sääli vain, että kaapista löytyy lähinnä maapähkinöitä ja saksanpähkinöitä ja kaapintyhjentämisruoanlaittosuunnitelmat saattavat hieman mennä pieleen, jos alan täyttää sitä kaappia lisäpähkinöillä. Tietenkin on teoriassa mahdollista ostaa niitä pähkinöitä vain sen verran kun niitä tarvitsee, kaikkea ei kuulemma tarvitse ostaa aina kilon säästösäkeissä. Näin olen kuullut, käytännössä harvemmin toteutan (kuten tuo kymmenen kilon riisisäkki kuiva-ainekaapissa todistaa).
Vegaaninen mac'n'cheese karamellisoiduilla sipuleilla
Lämmitä uuni kuumaksi (meillä 250°C). Huuhtele munakoisoista suola ja kuivaa ne. Laita munakoisot oliiviöljyllä siveltynä paahtumaan kuumaan uuniin 3-4 min per puoli, käännä kun ensimmäinen puoli on saanut jonkin verran väriä. Vahdi, etteivät munakoisot pääse palamaan. Kun munakoisot tulevat uunista, kääri ne folioon tai laita kannelliseen, lämmönkestävään astiaan n. 5 minuutiksi. Tässä vaiheessa munakoisojen kuoren pitäisi irrota suhteellisen helposti.Laita hieman jäähtyneet munakoisot, mantelimaito, oluthiiva, valkosipulijauhe, maissitärkkelys ja suolaa oman maun mukaan blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna uunin olla kuumana sillä välin kun valmistelet muut osat ruoasta.
Keitä makaronit kypsäksi ja pidä lämpimänä. Samaan aikaan kun makaronit kiehuvat, lämmitä munakoisokastike samassa pannussa, jossa paistoit sipulit, n. 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut sopivasti.
Lämmitä toisessa pannussa 1-2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä ja kaada sekaan korppujauho. Paista sekoitellen, kunnes korppujauhot ovat saaneet jonkin verran väriä.
Sekoita makaronit, munakoisokastike ja noin puolet karamellisoidusta sipulista uunivuoassa. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput sipuleista ja lopuksi paahdetut korppujauhot. Paahda kuumassa uunissa 2-4 minuuttia, kunnes korppujauhot ovat saaneet hieman lisää väriä, mutta varo etteivät ne pala.
Alkuperäinen resepti toteaa, että tämä ruoka ei oikein pidä uudelleenlämmityksestä, koska neste imeytyy pastaan. En kyllä huomannut sellaista ongelmaa lainkaan, kun söin tätä seuraavana päivänä töissä, mutta toisaalta meidän versiossamme saattoi olla vähän enemmän mantelimaitoa kun oli tarkoitus. Saattoi olla ehkä mahdollista, että kokki oli hieman laiska eikä mitannut mitään kunnolla, mutta älkää kertoko kenellekään.
Hyvää ja halpaa. Jonkin verran menee aikaa ja vaivaa, mutta kyllä tämä oli melkein mielestäni sen arvoistakin. Ei ehkä ihan normaalin arki-illan ruoka, ellei sitten ole erityisen viitseliäällä päällä, mutta mukava erikoisuus viikonloppuun.
Erikoisesta tuli mieleeni, että tänään tulleessa Glorian ruoka & viini -lehdessä oli maininta kasvissyöjän kookospekonista heti kannessa ja kiroilin heti, etten ole vieläkään kokeillut sitä reseptiä, johon olen törmännyt netissä jo aikoja sitten. Itse asiassa kyseisen reseptin takia yleensäkään ostin oluthiivaa varmaan vuosi sitten, mutten siltikään ole vielä kokeillut sitä vegaanipekonia. Oluthiivaa on kyllä kulunut kaikenlaiseen muuhun ruokaan, onneksi ei ollut turha ostos. Mutta en päässyt nyt trendien edelläkävijäksi tällä kertaa, hitto vie.
Kokkausmusiikkina toimi: David Bowie - Fame
Mutta siihen asiaan! Vegaaninen mac'n'cheese kuulostaa varmaan aika monen mielestä hämmentävältä ajatukselta, kunnon mac'n'cheesessä kun on voita, juustoa, munia ja kermaa. Tai ainakin niitä kaikkia löytyy tästä itse käyttämästäni Pastanjauhannan reseptistä. Yhdessä välissä tein vain kunnon mac'n'cheeseä ilmeisesti vähän liian usein, koska nykyään se aiheuttaa ajatuksenakin useimmiten lähinnä lievän ällötyksen tunteen. Siksipä vegaaninen versio kuulosti hyvältä: väkisinkin terveellisempi versio samasta asiasta.
Alkuperäinen resepti on Minimalist Bakerin sivuilta. Ilmeisesti innostus reseptin kehittelyyn syntyi munakoisopohjaisen "juustokastikkeen" myötä, mutta itsehän en edes ole ikinä tehnyt perinteisempää cashewpähkinöihin perustuvaa juustokastikkeen korvaajaa. Ehkä sitäkin voisi jossain vaiheessa testailla ihan mielenkiinnosta. Sääli vain, että kaapista löytyy lähinnä maapähkinöitä ja saksanpähkinöitä ja kaapintyhjentämisruoanlaittosuunnitelmat saattavat hieman mennä pieleen, jos alan täyttää sitä kaappia lisäpähkinöillä. Tietenkin on teoriassa mahdollista ostaa niitä pähkinöitä vain sen verran kun niitä tarvitsee, kaikkea ei kuulemma tarvitse ostaa aina kilon säästösäkeissä. Näin olen kuullut, käytännössä harvemmin toteutan (kuten tuo kymmenen kilon riisisäkki kuiva-ainekaapissa todistaa).
Vegaaninen mac'n'cheese karamellisoiduilla sipuleilla
- 1 pienehkö munakoiso
- oliiviöljyä
- 2-3 sipulia
- n. 300 g makaronia
- 3-4 rkl oluthiivaa
- 4,5-5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
- 1-2 valkosipulijauhetta (tai 1-2 tuoretta valkosipulinkynttä)
- 1 rkl maissitärkkelystä
- suolaa
- n. 1 dl korppujauhoja
Lämmitä uuni kuumaksi (meillä 250°C). Huuhtele munakoisoista suola ja kuivaa ne. Laita munakoisot oliiviöljyllä siveltynä paahtumaan kuumaan uuniin 3-4 min per puoli, käännä kun ensimmäinen puoli on saanut jonkin verran väriä. Vahdi, etteivät munakoisot pääse palamaan. Kun munakoisot tulevat uunista, kääri ne folioon tai laita kannelliseen, lämmönkestävään astiaan n. 5 minuutiksi. Tässä vaiheessa munakoisojen kuoren pitäisi irrota suhteellisen helposti.Laita hieman jäähtyneet munakoisot, mantelimaito, oluthiiva, valkosipulijauhe, maissitärkkelys ja suolaa oman maun mukaan blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna uunin olla kuumana sillä välin kun valmistelet muut osat ruoasta.
Keitä makaronit kypsäksi ja pidä lämpimänä. Samaan aikaan kun makaronit kiehuvat, lämmitä munakoisokastike samassa pannussa, jossa paistoit sipulit, n. 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut sopivasti.
Lämmitä toisessa pannussa 1-2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä ja kaada sekaan korppujauho. Paista sekoitellen, kunnes korppujauhot ovat saaneet jonkin verran väriä.
Sekoita makaronit, munakoisokastike ja noin puolet karamellisoidusta sipulista uunivuoassa. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput sipuleista ja lopuksi paahdetut korppujauhot. Paahda kuumassa uunissa 2-4 minuuttia, kunnes korppujauhot ovat saaneet hieman lisää väriä, mutta varo etteivät ne pala.
Alkuperäinen resepti toteaa, että tämä ruoka ei oikein pidä uudelleenlämmityksestä, koska neste imeytyy pastaan. En kyllä huomannut sellaista ongelmaa lainkaan, kun söin tätä seuraavana päivänä töissä, mutta toisaalta meidän versiossamme saattoi olla vähän enemmän mantelimaitoa kun oli tarkoitus. Saattoi olla ehkä mahdollista, että kokki oli hieman laiska eikä mitannut mitään kunnolla, mutta älkää kertoko kenellekään.
Hyvää ja halpaa. Jonkin verran menee aikaa ja vaivaa, mutta kyllä tämä oli melkein mielestäni sen arvoistakin. Ei ehkä ihan normaalin arki-illan ruoka, ellei sitten ole erityisen viitseliäällä päällä, mutta mukava erikoisuus viikonloppuun.
Erikoisesta tuli mieleeni, että tänään tulleessa Glorian ruoka & viini -lehdessä oli maininta kasvissyöjän kookospekonista heti kannessa ja kiroilin heti, etten ole vieläkään kokeillut sitä reseptiä, johon olen törmännyt netissä jo aikoja sitten. Itse asiassa kyseisen reseptin takia yleensäkään ostin oluthiivaa varmaan vuosi sitten, mutten siltikään ole vielä kokeillut sitä vegaanipekonia. Oluthiivaa on kyllä kulunut kaikenlaiseen muuhun ruokaan, onneksi ei ollut turha ostos. Mutta en päässyt nyt trendien edelläkävijäksi tällä kertaa, hitto vie.
Kokkausmusiikkina toimi: David Bowie - Fame
04 January 2015
Viikinkiravintola Harald (+ Cafe Wäinö).
Saimme joululahjaksi 50 euron lahjakortin viikinkiravintola Haraldiin (kiitos äiti) ja sehän piti tietenkin käyttää heti. Koska mikä tahansa tekosyy päästä ulos syömään on hyvä tekosyy. Kameran unohtamiseen kotiin jälleen kerran ei ole hyvää tekosyytä. Kamerakännykkälaatua saatte taas, pahoittelen.
Olen käynyt Turun Haraldissa ensimmäisen kerran jo suhteellisen pian sen avaamisen jälkeen. Olin siis itse tietenkin silloin suhteellisen nuori, mutta paikan tunnelma ja täytetyt eläimet tekivät teiniinkin vaikutuksen. Paikka ilmeisesti avattiin Turussa joskus 90-luvun lopulla (pitipä tätäkin googlailla kauan) ja sen jälkeen kävimme siellä aina vähän väliä äidin kanssa. Nyttemminhän Turussa on hyviä ravintoloita vaikka kuinka ja Harald on jäänyt ehkä vähän sen takia paitsioon. Varmaan siitä syystä niitä lahjakortteja saikin ostaa melkoisella alennuksella... Mutta paikan taso sinänsä on kyllä pysynyt hyvänä ja niitä täytettyjä eläimiä ja tunnelmaakin löytyy edelleen.
Halvempien lahjakorttien myyminen kyllä kannattanee: meillä meni kolmeen ruokalajiin ja juomiin vielä toiset 50 euroa, eli katettakin luulisi vähän jäävän siitä. Ja olihan meillä myös lahjakortiton kaveripariskuntakin mukana. Ja ennen kaikkea tuli taas muistutettua itseäänkin siitä, että täällä tuollainen paikka on. Sinne olisi ehkä mukavaa viedä ulkomaalaisia vieraita, jos sellaisia joskus olisi. Autenttisempaan keskiaikaismeininkiinhän niin sisustuksellisesti kuin ruokien puolesta toki pääsee Olde Hansassa Tallinnassa, mutta kyllä Harald hyvänä kakkosena toimii.
Alkuruokana söin Birgerin porokeittoa, joka oli oikein miellyttävä yllätys saaristolaisleipineen. Myös Sienestäjän suppilovahverokeittoa tuli maisteltua poikaystävältä ja sekin toimi, vaikka olikin melko makeaa suolaisen porokeiton jälkeen.
Taustalla näkyvät myös Haraldin perinteiset alkunaposteltavat, eli varrasleipä ja sulatettu voi. Varrasleipä on muutenkin salaista herkkuani ja sulanut voi on aina syntisen hyvää... erityisesti jos pääsee kaapimaan nuo pohjalle valuvat läpinäkymättömät ja maukkaammat rasvat, nam.
Pääruoan kuvaamisessa kävi perinteiset. Unohdin ihan totaalisesti että jotain piti kuvatakin ennen kun olin syönyt lähes kaiken. Pääruokana oli Häränfilettä Ytre Moan laitumilta, eli härän sisäfileetä, pieni pala riimiporoa, suppilovahverokastiketta, valkosipulista perunakakkua, hunajajuureksia ja mustikkasipulihilloketta. Toimiva yhdistelmä, mutta ehkä hieman tylsähkö. Nälkä oli vain pääruoan aluksi ilmeisesti sellainen, etten tajunnut kuvata mitään. Tässä kohtaa ateriaa aloin olla sitten taas jo niin täynnä, että ehdin katua noin suunnilleen kaikkea, kuten esimerkiksi sitä, että olimme jo tilanneet etukäteen jälkiruoatkin.
Jälkiruokavalintani Haraldissa on tainnut olla sama niin kauan kun olen siellä käynyt: tervajäätelö. Mukana olevat lisukkeet ovat vaihtuneet aikojen saatossa (olen itse asiassa melko varma, että aluksi lisukkeita ei edes ollut mukana) ja nyt annoksessa oli omena-tyrnihilloketta ja punajuurisiirappia. Värit ovat lisukkeissa erinomaisen kauniit, mutta mauista paras oli itse tervajäätelö. Tietynlaisen inflaationhan tämä tervajäätelö on vuosien saatossa kokenut, kun nyt sellaista saa kesäisin jäätelökojuistakin. Harvinaisempi herkku on aina parempi herkku, mutta ei tässä mitään vikaa nytkään ole.
Taustalla näkyy hieman kaverin jälkiruoka-annosta, joka sisälsi räiskäleitä ja kardemummajäätelöä. Olisin oikeastaan ollut ihan tyytyväinen, jos olisin voinut oman annokseni hillokkeiden ja kastikkeiden sijaan ottaa vain pallon tuota kardemummajäätelöä, se oli myös suhteellisen toimivaa. Ja myös erikoisempaa kuin tervajäätelö, mutta vanhoista tavoista on vain välillä vaikea päästä eroon.
Tänään puolestaan kävimme sunnuntain kunniaksi Wäinö Aaltosen Museossa katsomassa näyttelyitä. Tai no, ei ehkä niinkään sunnuntain kunniaksi kuin viimeisen mahdollisuuden kunniaksi, Atelieri O. Haapalan näyttely valokuvakeskus Perissä kun oli tänään viimeistä päivää. Kävimme katsomassa sen ja sen jälkeen oli jo melkoinen aamiaisen kaipuu. Itsehän olen kovin huono syömään aamiaista, joten olin ennen museoon lähtöä juonut vain kupin teetä. No, eipä haitannut, kun reilulla 15 eurolla saimme kahvit, leivät ja vielä jälkiruoatkin.
En ole ennen kahvilassa käynytkään, vaikka WAMissa on tullut muutaman kerran käytyä näyttelyissä. Huomasin samalla, että sieltähän saa salaattibuffetista, jonka tarjonnan unohdin tarkistaa sokeri- ja kahvihuuruissani, syötävää huokeasti. Pitänee käydä joskus testailemassa miten hyvin se toimii, koska sekä oma lohileipäni että erityisesti tuoreet munkit toimivat aika perhanan hyvin.
Atelieri O. Haapalan ilmaisen näyttelyn lisäksi päätimme tukea suomalaista kulttuuri- ja museotoimintaa myös sen verran, että katsastimme myös WAMin päänäyttelyn, ääni | kuva | kokemus. Kannatti maksaa seitsemän euroa, vaikka tilanahan WAM on kovin pieni. Sen verran jännittäviä juttuja tuli vastaan, erityisesti äänten puolelta. Tulipahan ajateltua asioita vähän eri kantilta kuin yleensä, peloteltua vähän itseään ja nähtyä jännittäviä asetelmia. Tykkään museoista. Miksiköhän en käy niissä useammin?
Syömisen taustamusiikkina toimi: Azam Ali - Ben Pode Santa Maria
Tämä kaveri tuijotteli pään yläpuolella syömistäni. Ei yhtään ahdistavaa, ei.
Olen käynyt Turun Haraldissa ensimmäisen kerran jo suhteellisen pian sen avaamisen jälkeen. Olin siis itse tietenkin silloin suhteellisen nuori, mutta paikan tunnelma ja täytetyt eläimet tekivät teiniinkin vaikutuksen. Paikka ilmeisesti avattiin Turussa joskus 90-luvun lopulla (pitipä tätäkin googlailla kauan) ja sen jälkeen kävimme siellä aina vähän väliä äidin kanssa. Nyttemminhän Turussa on hyviä ravintoloita vaikka kuinka ja Harald on jäänyt ehkä vähän sen takia paitsioon. Varmaan siitä syystä niitä lahjakortteja saikin ostaa melkoisella alennuksella... Mutta paikan taso sinänsä on kyllä pysynyt hyvänä ja niitä täytettyjä eläimiä ja tunnelmaakin löytyy edelleen.
Halvempien lahjakorttien myyminen kyllä kannattanee: meillä meni kolmeen ruokalajiin ja juomiin vielä toiset 50 euroa, eli katettakin luulisi vähän jäävän siitä. Ja olihan meillä myös lahjakortiton kaveripariskuntakin mukana. Ja ennen kaikkea tuli taas muistutettua itseäänkin siitä, että täällä tuollainen paikka on. Sinne olisi ehkä mukavaa viedä ulkomaalaisia vieraita, jos sellaisia joskus olisi. Autenttisempaan keskiaikaismeininkiinhän niin sisustuksellisesti kuin ruokien puolesta toki pääsee Olde Hansassa Tallinnassa, mutta kyllä Harald hyvänä kakkosena toimii.
Alkuruokana söin Birgerin porokeittoa, joka oli oikein miellyttävä yllätys saaristolaisleipineen. Myös Sienestäjän suppilovahverokeittoa tuli maisteltua poikaystävältä ja sekin toimi, vaikka olikin melko makeaa suolaisen porokeiton jälkeen.
Taustalla näkyvät myös Haraldin perinteiset alkunaposteltavat, eli varrasleipä ja sulatettu voi. Varrasleipä on muutenkin salaista herkkuani ja sulanut voi on aina syntisen hyvää... erityisesti jos pääsee kaapimaan nuo pohjalle valuvat läpinäkymättömät ja maukkaammat rasvat, nam.
Pääruoan kuvaamisessa kävi perinteiset. Unohdin ihan totaalisesti että jotain piti kuvatakin ennen kun olin syönyt lähes kaiken. Pääruokana oli Häränfilettä Ytre Moan laitumilta, eli härän sisäfileetä, pieni pala riimiporoa, suppilovahverokastiketta, valkosipulista perunakakkua, hunajajuureksia ja mustikkasipulihilloketta. Toimiva yhdistelmä, mutta ehkä hieman tylsähkö. Nälkä oli vain pääruoan aluksi ilmeisesti sellainen, etten tajunnut kuvata mitään. Tässä kohtaa ateriaa aloin olla sitten taas jo niin täynnä, että ehdin katua noin suunnilleen kaikkea, kuten esimerkiksi sitä, että olimme jo tilanneet etukäteen jälkiruoatkin.
Jälkiruokavalintani Haraldissa on tainnut olla sama niin kauan kun olen siellä käynyt: tervajäätelö. Mukana olevat lisukkeet ovat vaihtuneet aikojen saatossa (olen itse asiassa melko varma, että aluksi lisukkeita ei edes ollut mukana) ja nyt annoksessa oli omena-tyrnihilloketta ja punajuurisiirappia. Värit ovat lisukkeissa erinomaisen kauniit, mutta mauista paras oli itse tervajäätelö. Tietynlaisen inflaationhan tämä tervajäätelö on vuosien saatossa kokenut, kun nyt sellaista saa kesäisin jäätelökojuistakin. Harvinaisempi herkku on aina parempi herkku, mutta ei tässä mitään vikaa nytkään ole.
Taustalla näkyy hieman kaverin jälkiruoka-annosta, joka sisälsi räiskäleitä ja kardemummajäätelöä. Olisin oikeastaan ollut ihan tyytyväinen, jos olisin voinut oman annokseni hillokkeiden ja kastikkeiden sijaan ottaa vain pallon tuota kardemummajäätelöä, se oli myös suhteellisen toimivaa. Ja myös erikoisempaa kuin tervajäätelö, mutta vanhoista tavoista on vain välillä vaikea päästä eroon.
Tänään puolestaan kävimme sunnuntain kunniaksi Wäinö Aaltosen Museossa katsomassa näyttelyitä. Tai no, ei ehkä niinkään sunnuntain kunniaksi kuin viimeisen mahdollisuuden kunniaksi, Atelieri O. Haapalan näyttely valokuvakeskus Perissä kun oli tänään viimeistä päivää. Kävimme katsomassa sen ja sen jälkeen oli jo melkoinen aamiaisen kaipuu. Itsehän olen kovin huono syömään aamiaista, joten olin ennen museoon lähtöä juonut vain kupin teetä. No, eipä haitannut, kun reilulla 15 eurolla saimme kahvit, leivät ja vielä jälkiruoatkin.
En ole ennen kahvilassa käynytkään, vaikka WAMissa on tullut muutaman kerran käytyä näyttelyissä. Huomasin samalla, että sieltähän saa salaattibuffetista, jonka tarjonnan unohdin tarkistaa sokeri- ja kahvihuuruissani, syötävää huokeasti. Pitänee käydä joskus testailemassa miten hyvin se toimii, koska sekä oma lohileipäni että erityisesti tuoreet munkit toimivat aika perhanan hyvin.
Atelieri O. Haapalan ilmaisen näyttelyn lisäksi päätimme tukea suomalaista kulttuuri- ja museotoimintaa myös sen verran, että katsastimme myös WAMin päänäyttelyn, ääni | kuva | kokemus. Kannatti maksaa seitsemän euroa, vaikka tilanahan WAM on kovin pieni. Sen verran jännittäviä juttuja tuli vastaan, erityisesti äänten puolelta. Tulipahan ajateltua asioita vähän eri kantilta kuin yleensä, peloteltua vähän itseään ja nähtyä jännittäviä asetelmia. Tykkään museoista. Miksiköhän en käy niissä useammin?
Syömisen taustamusiikkina toimi: Azam Ali - Ben Pode Santa Maria
03 January 2015
Papu-omenasalaatti lime-avokadokastikkeella.
Muistaakseni näin jossain Facebookin uumenissa vegaanisen tammikuuhaasteen. En kyllä osallistu siihen, koska tänäänkin olen jo ehtinyt syödä sekä munia että juustoa, mutta jos joku muu on siitä kiinnostunut niin voin jakaa joulukuun puolella testattuja reseptejä nyt uuden terveellisen vuoden kunniaksi. Oma vuoteni ei ole kyllä toistaiseksi ollut yhtään sen terveellisempi kuin edellinenkään, mutta jos nyt edes palaisi sille terveellisyyden tasolle kuin ennen joulua niin kaikki olisi paremmin.
Löysin tämän reseptin jostain "10-25 parasta vegaanireseptiä" -listauksesta, johon eksyin syystä X. Kuten olette ehkä huomanneet, tämä netin selailuni reseptien perässä on melko päätöntä touhua enkä ikinä tiedä mitä kautta päädyn mihinkin reseptiin. Samaisesta syystä kirjanmerkkieni Reseptit-kansio on aikamoinen kaaos, siellä on sekä testattuja että testaamattomia reseptejä kasapäin. Tämän alkuperäinen resepti oli kuitenkin liikaa vaadittu Stockmannin valikoimalle: en löytänyt edamame-papuja pakkasesta, vaikka olen monta kertaa pinaattia hakiessani niitä nähnyt siellä. Sen kerran kun olisin halunnut nimenomaan niitä enkä pinaattia, niitä ei sitten ollut. Aika tyypillistä, sanoisin. Mutta ei hätää, korvasin edamamet vihreillä pavuilla ja sain soijattoman version, hurraa. En kyllä edes välttele soijaa (tai siis välttelen soijarouhetta yms. mutta se johtuu niiden koostumuksesta ja mausta eikä soijaisuudesta), mutta jos ei vaihtoehtoja ole niin pakko soveltaa.
Papu-omenasalaatti lime-avokadokastikkeella
Jos edamamet pitää kypsentää ennen käyttöä, tee se tässä vaiheessa.
Paahda kikherneitä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Valuta päälle oliiviöljy ja lisää suola, juustokumina, cayennepippuri ja inkivääri kikherneiden sekaan. Lisää pannulle cashewpähkinät ja sekoittele maltillisella lämmöllä, kunnes myös cashewpähkinät ovat saaneet hieman väriä. Samalla kun kikherneet ja pähkinät paahtuvat, pilko omenat. Lisää lämpimät kikherneet, cashewpähkinät ja edamame (tai vihreät pavut) omenan sekaan kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan, lisää sekaan haluamasi määrä kastiketta ja tarjoile lämpimänä.
Jostain syystä tykkäsin tässä kaikkein eniten omenasta. Se oli mukava piriste kaiken muun vihreän mössön seassa. Joku kerta olisi kiva kokeilla tätä oikeasti niiden edamame-papujen kanssa, mutta ei ehkä nyt ihan heti lähiaikoina, on niin paljon kaikkea muutakin jännittävää kokeiltavana. Kunhan vain olisi aikaa ja viitsimistä niille vähän pidemmillekin projekteille, tällä hetkellä tuntuu että kaikki ruoat jotka teen ovat nopeita ja helppoja, koska en jaksa ajatella hirveän pitkälle. Mutta toisaalta onneksi on olemassa kasa hyviä ja nopeitakin reseptejä, niin ei silti tarvitse elää eineksillä ja naapuripizzerian pizzalla (koska ne ovat siis huonoja pizzoja, ei siinä muuten mitään vikaa olisi).
Ehkä voisi harkita että näin tammikuussa keskittyisi vegaaniresepteihin ihan piruuttaan ja palaisi sitten taas normaaliin sekalaiseen settiin helmikuussa. Saa nähdä. Kasvisvoittoisemmaksihan tämä meidän ruokavalio on muuttunut koko ajan ja siinä samalla tietenkin tulee tehtyä välillä vähän vahingossakin vegaaniruokaa. Useimmiten tajuan sen siinä vaiheessa kun puolet ruoasta on jo syöty. "Hei täähän on muuten vegaanista, hups!" Hyvä ruoka on hyvää, oli se vegaanista tai ei, sanoisin.
Kokkausmusiikkina toimi: The Smiths - Meat Is Murder
Löysin tämän reseptin jostain "10-25 parasta vegaanireseptiä" -listauksesta, johon eksyin syystä X. Kuten olette ehkä huomanneet, tämä netin selailuni reseptien perässä on melko päätöntä touhua enkä ikinä tiedä mitä kautta päädyn mihinkin reseptiin. Samaisesta syystä kirjanmerkkieni Reseptit-kansio on aikamoinen kaaos, siellä on sekä testattuja että testaamattomia reseptejä kasapäin. Tämän alkuperäinen resepti oli kuitenkin liikaa vaadittu Stockmannin valikoimalle: en löytänyt edamame-papuja pakkasesta, vaikka olen monta kertaa pinaattia hakiessani niitä nähnyt siellä. Sen kerran kun olisin halunnut nimenomaan niitä enkä pinaattia, niitä ei sitten ollut. Aika tyypillistä, sanoisin. Mutta ei hätää, korvasin edamamet vihreillä pavuilla ja sain soijattoman version, hurraa. En kyllä edes välttele soijaa (tai siis välttelen soijarouhetta yms. mutta se johtuu niiden koostumuksesta ja mausta eikä soijaisuudesta), mutta jos ei vaihtoehtoja ole niin pakko soveltaa.
Papu-omenasalaatti lime-avokadokastikkeella
- n. 400 g kikherneitä
- 0,5 rkl oliiviöljyä
- 0,25 tl suolaa
- 0,25 tl juustokuminaa
- ripaus cayennepippuria (tai maun mukaan)
- ripaus kuivattua inkivääriä
- 1,25 dl cashewpähkinöitä
- n. 300 g edamame-papuja tai vihreitä papuja
- 2-3 omenaa
- suolaa ja pippuria
- tuoretta basilikaa pilkottuna koristeeksi halutessasi
- 1-2 avokadoa
- 2-3 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 salottisipuli
- 3 rkl limemehua
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 0,5 rkl vaahterasiirappia
- 1-2 rkl oliiviöljyä
- n. 3 rkl pilkottua tuoretta basilikaa
Jos edamamet pitää kypsentää ennen käyttöä, tee se tässä vaiheessa.
Paahda kikherneitä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Valuta päälle oliiviöljy ja lisää suola, juustokumina, cayennepippuri ja inkivääri kikherneiden sekaan. Lisää pannulle cashewpähkinät ja sekoittele maltillisella lämmöllä, kunnes myös cashewpähkinät ovat saaneet hieman väriä. Samalla kun kikherneet ja pähkinät paahtuvat, pilko omenat. Lisää lämpimät kikherneet, cashewpähkinät ja edamame (tai vihreät pavut) omenan sekaan kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan, lisää sekaan haluamasi määrä kastiketta ja tarjoile lämpimänä.
Jostain syystä tykkäsin tässä kaikkein eniten omenasta. Se oli mukava piriste kaiken muun vihreän mössön seassa. Joku kerta olisi kiva kokeilla tätä oikeasti niiden edamame-papujen kanssa, mutta ei ehkä nyt ihan heti lähiaikoina, on niin paljon kaikkea muutakin jännittävää kokeiltavana. Kunhan vain olisi aikaa ja viitsimistä niille vähän pidemmillekin projekteille, tällä hetkellä tuntuu että kaikki ruoat jotka teen ovat nopeita ja helppoja, koska en jaksa ajatella hirveän pitkälle. Mutta toisaalta onneksi on olemassa kasa hyviä ja nopeitakin reseptejä, niin ei silti tarvitse elää eineksillä ja naapuripizzerian pizzalla (koska ne ovat siis huonoja pizzoja, ei siinä muuten mitään vikaa olisi).
Ehkä voisi harkita että näin tammikuussa keskittyisi vegaaniresepteihin ihan piruuttaan ja palaisi sitten taas normaaliin sekalaiseen settiin helmikuussa. Saa nähdä. Kasvisvoittoisemmaksihan tämä meidän ruokavalio on muuttunut koko ajan ja siinä samalla tietenkin tulee tehtyä välillä vähän vahingossakin vegaaniruokaa. Useimmiten tajuan sen siinä vaiheessa kun puolet ruoasta on jo syöty. "Hei täähän on muuten vegaanista, hups!" Hyvä ruoka on hyvää, oli se vegaanista tai ei, sanoisin.
Kokkausmusiikkina toimi: The Smiths - Meat Is Murder
Subscribe to:
Posts (Atom)