Tämä resepti on uusimmasta Glorian ruoka&viini -lehdestä. Ja täytyy nyt myöntää etten ole aiemmin edes tiennyt, että Glorian reseptit löytyvät noinkin helposti netistä heti lehden ilmestymisen jälkeen. Alkuperäinen resepti linkin takana kertoo siis suunnilleen samat asiat (todennäköisesti selkeämmin) ja kuvatkin ovat nätimpiä. Mutta sieltä puuttuu syvääluotaavat analyysit siitä, mitä olisi ehkä voinut tehdä toisin ja miten oikaisin reseptissä! Koska aina on tärkeää helpottaa elämää ihan vain siksi, että on niin pirun laiska.
Nem nuong -possupullat
- 500 g porsaan jauhelihaa
- 2 rkl jasmiiniriisiä
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 nippu kevätsipulia
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 tl valkopippuria
- 1 tl sokeria
- öljyä paistamiseen
Nuoc leo -maapähkinädippi
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 punainen chili
- n. 1 rkl rypsiöljyä
- n. 3 dl maustamattomia maapähkinöitä
- 2-2,5 dl kookoskermaa
- 1 rkl tamarinditahnaa
- 1 rkl (thaimaalaista) kalakastiketta
- 1 rkl fariinisokeria
- n. 0,5 dl vettä
Paista valkosipulia ja chiliä öljyssä noin minuutin ajan ja lisää sitten sekaan kookoskerma ja pähkinät. Anna kiehua, kunnes seos paksuuntuu hieman (n. 5 min). Lisää tamarinditahna, kalakastike ja sokeri ja soseuta koko komeus sauvasekoittimella. Lisää sekaan vettä, kunnes koostumus on dippailuun sopiva. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Nuoc cham -chilidippi
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 chili
- n. 3 rkl limemehua
- 1,5 rkl (thaimaalaista) kalakastiketta
- 3 rkl sokeria
- 0,75 dl vettä
Omituista kyllä, tämä ruoka oli yllättävänkin nopea ja helppo tehdä huolimatta monesta eri osasesta. Ei tämä nyt ehkä mikään arjen pikaruoka ole, mutta ei myöskään tarvinnut kuolla nälkään ruokaa laittaessa. Kätevästi kotoa myös löytyi melkein kaikki muu paitsi tamarinditahna (jolla on paha tapa homehtua jääkaappiini, sen verran harvoin tulee käytettyä), tuoreet chilit, kevätsipuli, kookoskerma ja jauheliha. Eipä siis tuntunut lompakossakaan kovin pahalta tämä. Tuntui ehkä hieman pahalta vatsassa, koska söimme kahdestaan tämän oletettavasti neljän hengen annoksen...
En ole ihan varma millaisia maapähkinöitä tässä kuuluisi käyttää, mutta itse ainakin käytin ihan surutta kuorellisia maapähkinöitä. En jaksanut ostaa kuorettomia tätä varten, kun aiemminkin olen onnistuneesti niitä kuorellisia paahtanut pannulla ilman että mikään (tai kukaan) on syttynyt palamaan. Ei niitä kuoria sieltä enää huomaa soseuttamisen jälkeen kuitenkaan. Tai, no, joku varmasti huomaa, mutta minä en.
Tämä oli kyllä jännää ruokaa. Itse pidin chilidipistä ehkä hieman enemmän, vaikka pähkinäversiokin toimi, kun taas poikaystävälle toimi tuo pähkinädippi. Ja sitä pähkinädippiä sitten kanssa syödäänkin kaiken kanssa seuraavatkin pari päivää, koska sitä tulee reseptistä n. 5 dl eli aika perhanasti enemmän kuin tuohon määrään lihapullia saa millään kaavittua päälle. Onneksi se toimii tavallaan suolaisena maapähkinävoina, toiminee siis monessa. Testaamatta vielä miten rieska ja maapähkinädippi toimii yhteen, mutta olen salaa jo vähän päättänyt, että se toimii.
Kokkausmusiikkina toimi: Simple Minds - Honest Town
No comments:
Post a Comment