09 February 2015

Sienet kahdella tavalla ja uppomuna.

 Tätä on tullut tehtyä jo muutamaankin kertaan, vaikka silkka sienten määrä vähän kyllä lompakossa tuntuukin. Mutta kun tämä on HYVÄÄ ja erittäin, erittäin täyttävää. Pidän kovasti siitä, miten tässä on erilaisia suutuntumia koko lautasen täydeltä, ei ehdi kyllästyä oikein mihinkään. Yksinkertaisilla aineksilla pääsee joskus hyvinkin pitkälle.

Resepti on alkujaan täältä, mutten taaskaan tiedä millä perusteella olen tuonne löytänyt. Varmaankin taas joku "kokeile näitä kasvisreseptejä" -listaus, en osaa oikein vastustaa niitä. Varsinkin kun nykyisin tunnun olevan aika paljon parempi kasvisruoka- kuin liharuokakokki, johtuu varmaan melkoisesta harjoittelun määrästä viime vuosina. Sitten kun vielä osaisi vähän vähentää sitä juuston, avokadojen ja muiden vastaavien kalliiden ainesten syömistä niin tällä kasvissyönnin lisäämisellä voisi ehkä jopa säästää.


Sienet kahdella tavalla ja uppomuna (neljälle)
  • n. 1,3 kg herkkusieni
  • oliiviöljyä
  • 1 nippu lehtipersiljaa
  • 4-5 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl voita
  • vaaleaa etikkaa (esim. väkiviinaetikkaa)
  • 4-8 munaa (1-2 per annos)
  • n. 1 tl juustokuminan siemeniä TAI vastaava määrä juustokuminajauheen ja kuminansiementen seosta
  • sormisuolaa (tai karkeaa merisuolaa)
Esilämmitä uuni n. 230 asteeseen.
Pilko 2/3 sienistä n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta sienet seoksella, jossa on 0,5-0,75 dl oliiviöljyä, n. 1 tl suolaa ja 0,5 tl mustapippuria. Levitä sienet tasaiseksi kerrokseksi uunipellille tai kahdelle niin, etteivät ne ole kovinkaan paljoa päällekäin. Paahda 30-40 minuuttia ja sekoita muutaman kerran paahdon aikana, kunnes sienet ovat kullanvärisiä ja rapsakoita.
Pilko loput sienet sillä välin lohkoiksi. Silppua persilja ja valkosipulinkynnet hienoksi. Lämmitä pannussa tai kasarissa loraus öljyä ja paista sienilohkoja minuutin verran. Mausta niitä samalla pienellä ripauksella mustapippuria ja suolaa. Lisää sekaan punaviinietikka ja paista vielä minuutti. Sekoita mukaan persilja-valkosipuliseos ja voi, anna voin sulaa, ota kasari liedeltä ja maista tarvitseeko suolaa lisätä. Pidä lämpimänä kunnes muut osuudet ovat valmiit.
Paahda (juusto)kuminansiemenet ja murskaa niitä hieman. Jos käytät juustokuminajauhetta ja kuminansiemeniä, paahda vain siemenet ja sekoita ne paahtamisen jälkeen jauheeseen.
Kiehauta pienehkössä kattilassa vettä, jossa on loraus etikkaa. Tee veteen pieni pyörre ja valuta kananmuna pyörteen keskelle. Anna kiehua rauhallisesti 2-3 minuuttia, ota muna pois ja kun vesi taas kiehuu, toista sama kunnes olet saanut niin monta uppomunaa kun haluat.
Sekoita uunisienet ja paistetut sienet keskenään ja lisää sekaan ripaus (juusto)kuminasta. Ripottele sienten (ja uppomunien) päälle loput kuminat, sormisuolaa ja halutessasi oliiviöljyä. Tarjoile esim. patongin kanssa.


Jonkin verran vaivaahan tästä on, mutta jotenkin tämä nyt vaan vetoaa minuun niin kovasti. Ehkä se on se suolaisuus. Tai uppomunat. Tai se, että tässä on valkosipulia. Itse asiassahan tässä on aika monta asiaa, joista pidän kaikessa muussakin. Tämä olisi kyllä erinomainen brunssiruoka, jos joku joskus kävisi meillä brunssilla. Niin paljon ideoita, niin vähän aikaa tai jaksamista töiden jälkeen...

Jos tämä ei olisi niin pirun hyvää sellaisenaankin, olisin lievästi kiinnostunut testaamaan miten pekoni sopii tähän lisukkeeksi. Ei sillä että tähän tarvittaisiin enemmän suolaa ja rasvaa, mutta jotenkin se pekoni ja muna ovat päässäni vieläkin vähän masentavan tehokkaasti kytköksissä toisiinsa (vaikka en kyllä kovinkaan usein syö niitä yhdessä).

Kokkausmusiikkina toimi: The Handsome Family - Far from Any Road

No comments:

Post a Comment