07 May 2015

Hampurilaisvaikutteinen mac'n'cheese.

 Aloin jo otsikkoa kirjoittaessani miettiä, mikä olisi mac'n'cheesen suomalainen vastine. Tai siis jos pulled pork on nyhtöpossua, mitä mac'n'cheese on? Periaatteessahan se on juustomakaronilaatikkoa, mutta jotenkin se ei kuulosta ihan samalta. Juustomakkis tuo mieleen makkaraperunat. Ei kelepaa. Makaroni-ja-juusto taas on ihan liian suora ja pöljä käännös. Hei, onko kukaan törmännyt oikeasti kunnolliseen suomennokseen tästä? Onhan? Jooko? Haluan, että tälle on olemassa joku hieno käännös! Auttakaa kääntäjää hädässä!

Mutta siihen asiaan. Resepti on jälleen SeriousEatsista. Tämä yhdistää mukavasti juuston ja hampurilaiset (jos ette otsikosta arvanneet) ja on kaiken lisäksi vielä suhteellisen nopea ja helppokin. Jostain syystä omaan suuhuni maussa olisi vielä ollut parantamisen varaa, mutta kyllä tätä ihan mielellään silti söi pari annosta. Ehkä voisi testailla uudestaan joku toinen kerta. Katsoa mitä tapahtuu, jos käyttää soijarouhetta lihan sijaan. Mitä tapahtuu, jos käyttää maukkaampaa juustoa. Tai jos heittää vähän chipotlea sekaan. Tässähän on toki lähes yhtä paljon vaihtelunvaraa kuin purilaisissa muutenkin.


Hampurilaisvaikutteinen mac'n'cheese
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • n. 340 g tölkki makeuttamatonta maitotiivistettä (myös kerma tms. paksuhko maitotuote käynee)
  • 2 munaa
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä
  • 400-450 g jauhelihaa
  • 4-6 kevätsipulia
  • n. 400 g tomaattimurskaa/kokonaisia tomaatteja
  • chiliä oman maun mukaan
  • 200-225 g makaronia
  • 3 rkl voita
  • 115 g helposti sulavaa juustoa, kuten Aamupala-juustoa tai vastaavaa
  • 250 g cheddaria
Sekoita maissitärkkelys, maitotiiviste ja munat tasaiseksi massaksi. Siirrä syrjään odottamaan siksi aikaa, kun valmistelet muut osuudet ruoasta. Pilko kevätsipulit (ja chilit) ja erottele valkoiset osat vihreistä. Raasta cheddar.
Keitä makaronit kevyesti suolatussa vedessä kypsäksi. Säilytä valutusvaiheessa 2,5 dl keitinvettä.
Samalla kun pasta kiehuu, paista jauheliha kypsäksi. Lisää sekaan kevätsipulin valkoiset osat ja pehmennä niitä hetki. Lisää sitten sekaan tomaatit ja chilit ja mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Siirrä seos syrjään odottamaan.
Kaada kypsät makaronit takaisin kattilaan/kasariin yhdessä säästetyn keitinveden, voin, maitotiivisteseoksen ja juustojen kanssa. Sekoita, kunnes juustot ovat sulaneet ja kastike on tasaista ja paksua. Lisää sekaan jauhelihaseos, lämmitä pikaisesti ja tarjoile heti kevätsipulin vihreillä osilla koristeltuna.



Tähän sopisi itseasiassa varmaan myös pekoni. Ja valkosipuli. Ja voi että. Tästä perusreseptistähän saisi vaikka mitä aikaiseksi, miten en aiemmin ajatellut kaikkia näitä vaihtoehtoja. No, ensi kerralla sitten.

Huomenna lähdemme muuten sitten Berliiniin. Koitan muistaa ottaa paljon kuolattavia ruokakuvia, koska miksi muuten sitä ihminen reissaisi kuin ruoan ja museoiden takia. No, okei, on kai niitä muitakin syitä, mutta nuo ovat ne itselle tärkeimmät.

Kokkausmusiikkina toimi: Leonard Cohen - First We Take Manhattan

No comments:

Post a Comment