10 March 2014

Panang curry kanalla.

Tänään teki mieli syödä jotain itämaista. Yleensä tämä tarkoittaa minun tapauksessani sitä, että minun tekee mieli jotain kevyehköä tai ainakin tulista, siksi curryt ovatkin helppo vaihtoehto. Erityisen helppoa niiden valmistamisesta tekee kaupan valmiiden currytahnojen käyttö, en ole vieläkään saanut aikaiseksi tehdä alusta asti maustetahnaa curryihini. Pitäisi joskus kokeilla, mutta tähän mennessä laiskuus on aina voittanut, ainesten metsästäminen kun saattaa olla joissain tapauksissa aika hankalaakin. Ja joskus nyt vaan pitää vähän laiskotella, ei aina jaksa tehdä kaikkea alusta asti. Onhan elämässä nyt muutakin kuin ruoka! Kuten kirjat, leffat ja sarjat. Kuulemma joku työ ja gradukin olisi olemassa, mutta enhän minä nyt sellaisia...


Panang curry kanasta
  • n. 300 g kanaa pieninä suikaleina
  • 1 punainen paprika
  • 1 prk bambunversoja (noin 140 g)
  • valinnainen määrä valinnaisen värisiä chilejä valinnaisine siemenineen (meillä 4 vihreää)
  • 2-4 sipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • n. 2 rkl sokeria
  • n. 2 rkl kalakastiketta
  • 5-6 kaffirlimetinlehteä
  • 1 purkki (100 g) panang-currytahnaa
  • 1 purkki (400 g) kookosmaitoa
  • öljyä paistamiseen
  • keitettyä riisiä tarjoiluun
Suikaloi ensin paprika, sipuli ja kana. Pilko valkosipuli ja chilit omaan suuhun sopiviksi paloiksi. Paista kana kasarissa ja lisää sekaan sipulit kun kana on suunnilleen kypsää. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää sekaan chilit, valkosipuli, bambunversot, sokeri ja currytahna. Sekoita mausteet kanan ja sipulin sekaan suhteellisen tasaisesti ja lisää sekaan kookosmaito, kalakastike ja kaffirlimetinlehdet. Anna hautua hetken verran, jotta limetinlehdistä irtoaa kastikkeeseen makua ja tahna liukenee kunnolla kookosmaidon sekaan. Tarjoile riisin kanssa.



Kanaa voi tosiaan käyttää enemmänkin, jos haluaa lihaisamman ruoan. Varsinkin jos vähentää kasvisten määrää, mikä sekin lie mahdollista. Itse pidän vähän kasvispitoisemmasta versiosta, erityisesti kun kana ei edes ole mitenkään henkilökohtainen suosikkilihani, päinvastoin. Tähän se valikoitui siksi, että nauta on hintavampaa ja tällaisessa maustemäärässä melkein mikä tahansa menee. Myös esimerkiksi soijasuikaleet tai quorn sopinee tähän mainiosti, mutta itse en ole soijasuikaleiden ystävä ja quorn ei ole lompakkoni ystävä, joten päädyin kanaan.

On kai syytä huomauttaa, että currypurkissa luki, että sitä kuuluisi lisätä ruokaan muutama ruokalusikallinen, jos käyttää 400 grammaa lihaa. Eli siis ehkä mahdollisesti jotain 20-40 gramman väliltä. Olen joskus kokeillut noiden purkkien suosittelemia määriä currytahnaa ja päätynyt siihen, että ruoka on minun mielestäni aivan liian mautonta ja siksi tällä kertaa en edes jäänyt pohtimaan asiaa ennen kun holautin koko purkin ruoan sekaan. Maukastahan tästä tuli ainakin näin. Ostin juuri tätä tahnaa kaupasta siksi, että jokusen kuukausi sitten söin panang currya thaimaalaisessa ravintolassa ja tykästyin siihen kovasti. Pakkohan sitä oli sitten testata kotonakin kun kerran valmista tahnaa näkyi kaupassa.

Kalakastike haisee muuten ihan kammottavalta, mutta maistuu ruoassa kyllä sitten hyvältä. Olen huomannut, että nirsompien ihmisten on syytä olla poissa keittiöstä kun kalakastiketta lisätään ruokaan, muuten voi olla että ruoka jää kokonaan maistamatta... haju on verrattavissa vanhaan voimakkaaseen homejuustoon läpitunkevuutensa puolesta, mutta maku on huomattavasti miedompi kuin (odottakaas, pyyhin kuolaa suupielistä) homejuustossa.

Kokkausmusiikkina toimi (alkavan kevään ja eksoottisten makujen kunniaksi): Azam Ali - Spring Arrives

No comments:

Post a Comment