17 March 2014

Thai-kanakeitto.

Gradukiireeni ovat toistaiseksi ohi! Juhlistan sitä kirjoittamalla blogia gradun sijaan, hihhei!

Mitä flunssaiselle ja erittäin kuumeiselle poikaystävälle kuuluu tarjota? No tietenkin mausteista kanakeittoa! Senhän nyt oppii jo sarjakuvista! Ja onneksi tämä resepti, joka on alun perin Nigellalta, on tullut testattua ennenkin ja hyväksi todettu. Ja kuten Nigellakin toteaa, ei ole niin tarkkaa mitä tähän pistää vihannekseksi tai pastaksi tai nuudeliksi tai mitä lie, tärkeämpää ovat ne mausteet. Ja toki se kana on ihan kivaa siellä kanakeitossa myös...

Sovelsin reseptiä sen verran, että kanaa oli enemmän, nuudeleita oli sen verran kun kouraan sattui osumaan, vihannekset olivat mitä sattuu, kookosmaitoakin oli enemmän, mutta niin oli myös valkosipulia ja inkivääriä... oikeastaan käytin siis Nigellan ohjetta lähinnä sellaisena ideana, jolle rakentaa. Nigella varmasti arvostaisi tätäkin versiota.

Joo, olen oikeasti sitä mieltä että Nigella on kiinnostavin televisiokokki, joka oikeasti kokkaa. Anthony Bourdain on ihana, muttei pahemmin kokkaa. Nigella taas oikeasti tekee sitä ruokaa, vaikka nykyisissä sarjoissa tuntuukin olevan enemmän sitä poseeraamista kuin sitä itse ruokaa... Sääli sinänsä, koska Nigellan ensimmäisessä kirjassa koko tyypin naamaa ei ole kuin yhdessa kohtaa, siinä pääasiassa oli ruoka eivätkä itse kokkineitosen kieltämättä silmää miellyttävät avut. Noni, siinä oli se valituskohtaus.


Thai-kanakeitto
  • 150-400 g kypsää kanaa
  • 1 l kanalientä
  • n. 150 g riisinuudeleita
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 3-5 cm pätkä inkivääriä
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl kalakastiketta (tai enemmän jos haluat lisää suolaisuutta, maista ensin)
  • tuoretta chiliä oman maun mukaan (meillä 2 habaneroa siemenineen)
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl tamarindia (olen tehnyt tätä myös ilman, toimii niinkin)
  • 1 tl fariinisokeria/ruokosokeria tms.
  • 2-3 rkl limemehua
  • vokkivihanneksia, esim. pieneksi pilkottua porkkanaa, suikaloitua sipulia ja sokeriherneitä
  • 2-3 rkl pilkottua korianteria (tai 0,5 tl kuivattua)
Kuumenna kanaliemi. Keitä nuudelit erillisessä kattilassa, valuta ja siirrä hetkeksi syrjään odottamaan. Lisää kanaliemeen kookosmaito, raastetut tai pilkotut inkivääri ja valkosipuli, kalakastike, chili, kurkuma, tamarindi, sokeri ja suupaloiksi pilkottu kana. Jos käytät kuivattua korianteria, lisää sekin tässä vaiheessa. Kun keitto on taas kiehuvaa, lisää sekaan vihannekset ja keitä kunnes ne ovat kypsiä. Lisää sekaan limemehu ja nuudelit (tai laita nuudelit annoskuppien pohjalle, mikä helpottaa keiton annostelemista huomattavasti). Ripottele päälle tuoretta korianteria, jos käytät sitä.



Ajatus oli parempi tämän taustalla kuin käytännön hyöty: tätä syötiin viime viikolla, flunssa ei vaikuta vieläkään täysin talttuneen... no, olipahan ainakin hyvää ruokaa jos ei muuta. Ja sen verran mausteista, että maistui joltain vähän tukkoisemmankin pään kanssa.

Olen myös huomannut, että otan kiltisti kyllä kuvia ruoista, joita teemme, mutta unohdan itsekin mitä niihin pistän. Erityisen paha ongelma on siinä vaiheessa, kun revin reseptin enimmäkseen päästäni. En todellakaan muista enää mitä pistin ah niin kauniin näköiseen paistettuun riisiin, paitsi kesäkurpitsaa ja hemmetisti srirachaa. Samaten muistikuvat viime viikkoisesta pyttipannusta ovat hieman hatarat... katsotaan nyt jos tulisi päiviteltyä tänne näitä ruokia vähän useammin niin en unohda hyviä, edes etäisesti omasta päästä keksittyjä reseptejä.

Kokkausmusiikkina toimi (tätä ei taas kyllä kukaan tajua): Jesse Cox - UFO Commander (to the Future)

No comments:

Post a Comment