21 March 2014

Suppilovahverorisotto.

Ostin joskus ties milloin hetken mielijohteesta Stockmannilta kuivattuja suppilovahveroita. Tuossa kaappeja kaivellessani muistin niiden olemassaolon ja päätin, että niistähän saa hyvän risoton helpolla. Alkuperäinen suunnitelmahan oli siis se, että kaivelen kaapeista halpojen ruokien aineksia, mutta tähän nyt tuli kuitenkin aikamoinen kasa juustoa ja valkoviiniäkin, niin ei tästä ihan hirmu halpaa saanut vaikka sentään sahrami löytyi kaapista jo valmiiksi...

Jos kuivattujen suppilovahveroiden ostaminen tekee ilkeän loven lompakkoon niin suosittelen myös testaamaan Lidlin lasipurkissa myytäviä kanttarelleja tähän. Se on meillä se perinteinen risotto, koska melkein kaikki ainekset säilyvät kaapissa vähän pidempäänkin, juustoa ja viiniä lukuunottamatta. Ja jos ostamme viiniä ruoanlaittoon, sitä jää aina vähän yli, joten viskaan sen lopun sitten pakkaseen. Koska eihän sellaisesta puolikkaasta lasillisesta tule kuin vihaiseksi, siinä missä risotto saa vähän pienemmästäkin määrästä ihan hyvin lisäpontta. Samaa taktiikkaa olen käyttänyt myös punaviinin hanapakkauksen jämiin, jotka eivät ehkä ihan ole vielä pilalla mutta selkeästi kuitenkin vanhenemassa... muutenhan punaviini menee usein tässä huushollissa suoraan suuhun käymättä kattilan kautta.


Suppilovahverorisotto
  • n. 3 desiä puuroriisiä (tai kalliimpaa risottoriisiä, pyöreäjyväistä joka tapauksessa)
  • 8-9 desiä kanalientä (tai kasvislientä kasvisversioon)
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 isohko sipuli
  • n. 50 g voita
  • n. 15 g kuivattuja suppilovahveroita
  • ripaus sahramia (ei pakollinen, mutta tuo kivaa väriä)
  • ripaus mustapippuria
  • n. 100 g parmesaania tai muuta vahvaa, kovaa juustoa raastena

Lämmitä kanaliemi kuumaksi erillisessä kattilassa. Pilko sipuli. Sulata voi kasarissa tai kattilassa, lisää sekaan sipuli kuullottumaan. Kun sipuli on hieman pehmennyt, lisää sekaan riisi ja suppilovahverot. Kun riisi on läpikuultavaa ja sienet imeneet itseensä jonkin verran voista, lisää sekaan kanalientä kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä vasta kun edellinen kauhallinen on lähes täysin imeytynyt riisiin. Kun kaikki kanaliemi on käytetty, lisää lopuksi sekaan viini, sahrami ja pippuri. Kun risoton koostumus on lähempänä risottoa kuin keittoa, lisää sekaan hieman yli puolet juustoraasteesta ja sekoita. Tarjoile risotto lopun juustoraasteen kera.



Kuten tuosta nyt ehkä voi päätellä niin meillä nesteen määrä oli vähän liiallinen, kun käytimme litran kanalientä. Siksi vähensin hieman määrää reseptistä, riisin kun on tarkoitus olla pehmeää muttei puuromaista. Lähinnä sellainen al dente -kypsyysaste toimii mainiosti risotossa. Olin myös ostanut tätä varten kevätsipulia päälle ripoteltavaksi, mutta tuollahan se on edelleen jääkaapissa... Mutta onneksi korvasimme sen varmaan kaksinkertaisella määrällä juustoa! Koska tottakai lisäjuusto on parempi juttu kuin terveelliset vihreät jutut, eikö?

Tässä reseptissä ei nyt ehkä ollut mitään uutta, mutta tämä on sellainen helppo arkiruoka. Pitäähän sitä vähän vahtia vieressä ettei risotto pääse kuivahtamaan, mutta tunnin sisään ehtii tehdä kaikki ruoanvalmisteluun ja ruoanlaittoon vaadittavat osuudet ihan helposti. Itseasiassa meidän tapauksessa siinä tunnissa ehtii vielä ahmiakin sen ruoan. Suosittelen pienempiä annoksia jos linjat mietityttävät. Ja ehkä salaattia lisukkeeksi...

Kokkausmusiikkina toimi: Pain - Bottle's Nest

No comments:

Post a Comment