Tämän ruoan kutsuminen salaatiksi on perusteltua siinä mielessä, että siinä on vähän kurkkua ja se tarjoillaan kylmänä. En ole oikein itse ikinä tajunnut tätä "kaikki kylmä on salaattia" -periaatetta, mutta todennäköisesti vika on jälleen minussa. Tämä on kuitenkin jo muutamana kesänä hyväksi todettu kesäruoka: kun suussa polttaa tarpeeksi, ei sitä ulkoista kuumuutta enää tajua hetkeen yhtään niin hyvin. Resepti on, yllättäen, taasen Beyond Kimchee -blogista. Juttelin tuossa yhden Etelä-Koreassa pariin otteeseen asuneen kaverin kanssa korealaisesta ruoasta ja kävi ilmi, että meidänkin joskus aikanaan testaamamme (ei tosin blogissa testatut, ehkä joskus vielä) tulisenmakeat wingsit ovat siellä perinteistä baariruokaa... Nyt pitäisi varmaan vielä sopia erikseen joku kerta, jolloin niitä voisi maistattaa jollakulla, joka tietää millaisia niiden oikeasti kuuluisi olla.
Mutta asiaan! Ennen reseptiä varoituksen sananen: Tähän ruokaan kuluu vuorokauden verran aikaa. Chilikastikkeen kannattaa ihan oikeasti antaa tekeytyä yön yli jääkaapissa, maut tasaantuvat kummasti ja chilihiutaleet pehmenevät mukavasti. Ja tulisuus lisääntyy, mutta se nyt on vähän tarkoituskin.
Naengmyeon eli korealainen nuudelisalaatti
Chilikastike:
- 1,25 dl vettä
- 0,75 dl soijaa
- puolikas omena
- 1 pieni sipuli
- 3 rengasta tölkkiananasta (tai vastaava määrä tuoretta)
- 1 valkosipulinkynsi
- 3 rkl ananasmehua purkista tai vettä
- 0,5-2 dl chilihiutaleita (riippuen halutusta tulisuudesta ja käytetyistä chilihiutaleista)
- 0,75 dl etikkaa
- hieman alle 1 dl muscovado- tai fariinisokeria
- 3 rkl hunajaa
- 2 rkl seesamiöljyä
- 0,5 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl Dijon-sinappia
- 1 tl suolaa
- 1-3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Nuudelisalaatti:
- 2 pkt soba-nuudeleita
- puolikas tavallinen kurkku tai 1 avomaankurkku
- 1 pala retikkaa (15-20 cm)
- 1 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl etikkaa
- 4 munaa
Keitä munat haluamasi kypsyisiksi ja jäähdytä sen jälkeen kylmässä vedessä. Kuori ja puolita.
Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan ja huuhtele ne sitten kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi.
Poista kurkusta siemenet ja pilko ohuiksi siivuiksi.
Laita annoskulhon pohjalle kylmiä nuudeleita ja asettele päälle kurkkua, retikkaa, kananmuna ja haluamasi määrä chilikastiketta. Jos haluat, voit pilkkoa nuudelit myös pienemmiksi pätkiksi syömisen helpottamiseksi.
Tämä on, kuten ehkä huomasitte alkuperäistä reseptiä katsoessanne, melko sovellettu resepti. En ole ikinä edes ottanut selvää, saako Turusta tähän tarvittavia korealaisia nuudeleita, mutta soba-nuudeleilla on tähänkin asti pärjätty. Tai itseasiassa tällä kertaa tuolla alla on munanuudeleita, koska meillä ei ollutkaan soba-nuudeleita vaikka luulin niin... mutta onneksi kaiken tuon liiallisen täytteen alta ei nuudeleita pahemmin edes näy, voin huijata niitä jotka eivät jaksa lukea sepustuksiani. Lisäksi kurkkua on tuplamäärä ohjeeseen verrattuna koska avomaankurkut saavat pääni jotenkin aina vähän sekaisin. Hups.
Daikon-retikkaa en myöskään ole jaksanut metsästää vaan olen käyttänyt aina tavallista retikkaa. En myöskään tiedä edelleenkään mitä eroa on korealaisilla chilihiutaleilla verrattuna meidän kaappimme vakiovarustukseen kuuluviin intialaisiin chilihiutaleisiin. Ilmeisesti ne ovat huomattavasti vähemmän tulisia, sillä reseptin mukaan niitä pitäisi pistää 2,5 dl chilikastikkeeseen. Sillä määrällä intialaista chiliä itkisin ehkä verta.
Mutta kaikista näistä helpotuksista huolimatta tämä on oikein toimiva kesäruoka. Vaatii hetken suunnittelua, mutta helppo muuten. Ja kastike säilyy mukavasti muutamankin viikon (en ole testannut kuinka kauan oikeasti, olen liian ahne) jääkaapissa, eli samalla vaivalla voi tehdä tätä parikin kertaa lyhyemmän ajan sisään.
Kokkausmusiikkina toimi: Rise Against - Help Is on the Way
No comments:
Post a Comment