12 July 2014

Kesäruokaa: Lammasmakkara-kaalisalaatti.

 Tämä resepti oli heti vastustamaton uusimmassa Glorian ruoka & viini -lehdessä (5/2014). Ensin unohdin koko lehden viikoksi pöydälle, sitten kun vihdoin selailin sen läpi... no, sitten tiesin mitä sinä samaisena päivänä syötäisiin ihan ehdottomasti. Sen jälkeen kun kokeilin sitä kenen-nyt-onkaan merguez-raakalammasmakkaraa, olen himoinnut lammasmakkaraa noin yleisemminkin. Mikä on sinänsä outoa, koska olen luullut etten oikeastaan pidä lampaasta. Ilmeisesti siis pidän kyllä, kunhan se on kunnolla maustettua. Ja ymmärtääkseni lammas on niitä ruokia, jotka ovat mainioita hyvin tehtynä, mutta jotka on myös helppo pilata aika totaalisesti. Samaisesta syystä en ole kovinkaan paljoa itse tehnyt lampaasta mitään (mutta tämäkin korjaantuu huomisen puolella, katsotaan mitä siitä sitten tulee).

Stockmannilta en löytänyt tietenkään kätevästi valmiiksi kypsää lammasmakkaraa, joten sen sijaan ostimme Wigrenin Lammaswurstia, joka toimi kyllä mainiosti tässä joka tapauksessa. Paistoin vain ensin makkaran kypsäksi, sitten siivutin sen siivuiksi ja otin vielä siivuihinkin mukavan paistopinnan. Ja maistoin vähän matkan varrella että mitähän sitä tuli taas ostettua... Hyväähän se oli kuin mikä, sääli että raakamakkarat ovat niin perhanan kalliita ettei viitsi kovin usein ostella. Mutta ehkä tällä tavoin se kiinnostavuuskin pysyy yllä, kun ei joka viikko syö.

Kesällä on kiva syödä ei-ihan-tulikuumaa ruokaa, tämä oli kivasti vähän lämmintä paikoin mutta enimmäkseen viileää. Nam ja maiskis, ehdottomasti pitää kokeilla uudestaan. Ja haluan myös testata miltä tämä maistuu sitten talvisempaan aikaan vähän tuhdimman makuisen kaalin kanssa: maku on varmaankin melko erilainen, mutta luulisin yhdistelmän toimivan oikein hyvin niinkin.

En myöskään jaksanut ostaa tätä varten erikseen alkuperäisen reseptin mukaisia spelttisuurimoita, koska kaapissa oli sinne vähän unohtuneita tattareita. Ne toimivat tässä oikein mainiosti korvikkeena, olettaisin että mikä tahansa vähän suuremman kokoinen vilja toimii tässä hyvin kokonaisina jyvinä.


Lammasmakkara-kaalisalaatti

Kastike:
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2,5 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl dijoninsinappia
  • 1 tl sokeria
  • hippunen suolaa
  • mustapippuria
Sekoita ainekset keskenään ja pidä kylmässä odottelemassa, kunnes muut osat salaatista ovat valmiina.
  • 1 dl spelttisuurimoita/tattaria/muuta suurijyväistä viljaa
  • 5-7 dl kasvislientä
  • n. 200 g lammasmakkaraa
  • n. 150 g (kesä)kaalia
  • 1 avomaankurkku  tai 1/3 tavallisesta isosta kurkusta (n. 100 g)
  • 4-8 retiisiä
  • mustapippuria
  • suolaa
Keitä speltti/tattari kypsäksi kasvisliemessä. Jos käytät raakamakkaraa, kypsennä se pannulla ensin kokonaisena. Siivuta kypsä makkara ja paista siivuja pannulla niin, että ne saavat hieman väriä.
Pilko kaali (ilman kovaa kantaa) ja laita salaattikulhoon. Lisää kaalin sekaan kypsä speltti/tattari.
Paloittele kurkku suupaloiksi haluamallasi tavalla ja viipaloi retiisit. Sekoita kurkku, retiisi, kastike ja lammasmakkarat kaali-spelttiseokseen varovaisesti. Mausta mustapippurilla ja suolalla, jos speltistä ja makkarasta ei tule omasta mielestäsi riittävästi suolaisuutta. Tarjoa lämpimähkönä (eli heti).



Tätä tosiaankin tehdään uudestaankin. Varmaan vielä tänä kesänä. Kehtaisi tarjota vieraillekin, jos kaveripiiri ei olisi täynnä kasvissyöjiä...

Tämän blogin kirjoittelun (tai lähinnä sitä varten kuvaamisen) takia olen alkanut himoita kovasti uusia, nättejä astioita. Jotain muuta kuin sukulaisilta perittyjä. Yhyy. En tiennyt olevani näin turhamainen keittiöni sisustuksen suhteen!

Kokkausmusiikkina toimi: Garbage - #1 Crush

No comments:

Post a Comment