01 November 2014

Bataattia, homejuustoa ja saksanpähkinöitä.

 Tämä resepti oli itseasiassa poikaystäväni valinta jo useamman viikon takaiseen illanistujaiseen. Iltaman tarkoituksena oli miehille stoutien maistelu ja naisille viinin lipittäminen, mutta kyllä me naisetkin vähän maisteltiin stouteja ihan mielenkiinnosta. Poijjaat ei kyllä saaneet viiniä, sen verran tuhdisti oli oluita ja niissä oli myös suhteellisen tuhdisti prosentteja.

Joskus jostain törmäsimme listaukseen eri alkoholijuomien kanssa sopivista ruoista, ja Stilton-sinihomejuusto kuulemma sopii nimenomaan stoutin kanssa. Tällä perusteella sitten tietenkin piti saada jotain sellaista ruokaa, jossa on stiltonia. Paitsi ettei saatu, koska Stockmannin juusto-osastolla ei tietenkään juuri sillä hetkellä ollut stiltonia kun siellä kävimme ostoksilla iltaa varten. Ja koska tästä illasta on jo jonkin verran aikaa, en ole enää ihan varma mitä ostimme tilalle. Todennäköisesti hämärien muistikuvien ja pienen googlettelun perusteella kyseessä oli varmaankin espanjalainen Valdeón-sinihomejuusto. Saimme onneksi maistaa sitä jo kaupassa, helpompi arvioida miten se mahtaisi toimia bataatin kanssa. Hyvin se toimi, toimisi varmaan moni muukin riittävän vahva sinihomejuusto.

Alkuperäinen resepti on Bonappetit.com-sivustolta, jota en itse tunne lainkaan. Voisi ehkä tutustua joskus tarkemminkin, mutta pelkästään tätä reseptiä etsiessäni sain klikkailla sen verran mainoksia pois edestä että turhauduin hieman. Ymmärrän kyllä, että sitä rahaa saa mainoksista, mutta kun niitä kävijöitä saa ihan muulla kuin mainoksilla...


Bataattia, homejuustoa ja saksanpähkinöitä
  •  2 rkl sokeria
  • n. 1,25 dl saksanpähkinöitä
  • 1,8-2 kg bataattia (n. 2 isoa)
  • oliiviöljyä (+ rypsiöljyä tms. friteeraamiseen)
  • suolaa ja pippuria
  • 1-2 salottisipulia koosta riippuen
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • n. 12 isoa, tuoretta salvianlehteä
  • n. 115 g sinihomejuustoa (miel. Stiltonia)
Esilämmitä uuni 200°C. Sekoita sokeri ja 1 rkl kuumaa vettä, kunnes sokeri on liuennut veteen. Kuorruta saksanpähkinät vesisokeriliuoksella. Levitä sokerikuorrutetut pähkinät pellille ja paahda uunissa n. 15-20 min, sekoita puolivälissä ja muista vahtia etteivät pähkinät pala. Anna jäähtyä hetken aikaa ja murskaa pähkinät sitten paloiksi.
Kuori ja pilko bataatit n. 1 cm paksuisiksi, suuhunsopiviksi siivuiksi. Valele bataatit oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa n. 25-30 min, mielellään niin, että bataateistä muodostuu vain yksi kerros pellille. Anna jäähtyä ennen ruoan kokoamista.
Pilko salotti (tai salotit) ja sekoita sipulit etikkaan, anna seistä 15 min. Sekoita sekaan sitruunamehu, 2 rkl oliiviöljyä (tai saksanpähkinäöljyä, jos sellaista sattuu olemaan) ja mausta suolalla ja pippurilla.
Lämmitä kasarissa tai pannulla sen verran öljyä, että voit friteerata salvianlehdet siinä. Kun öljy on kuumaa, friteeraa lehtiä n. 30-40 sekuntia, kunnes ne ovat rapeita. Siirrä lehdet valumaan hetkeksi talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle. Jos haluat, voit myös murskata salvianlehtiä hieman pienemmiksi.
Kasaa bataatit isolle lautaselle, kaada päälle vinegretti, kasaa lopuksi päälle homejuusto, saksanpähkinät ja salvianlehdet.


Hyviä vieraita oli: toivat ruokaa ja viiniä tullessaan. Diilinä oli se, että me tarjoamme jotain ruokaa ja oluet, vieraat toivat tullessaan myös ruokaa ja viiniä. Toisessa salaatissa oli siis pastaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, kirsikkatomaatteja, artisokansydämiä ja fetaa. Ainakin. Hyvää kuin mikä ja mukava kontrasti tuon bataattisalaatin kanssa. Niitä sitten syötiin vuorotellen kunnes vatsa olla niin täynnä ettei viinikään meinannut enää mahtua. Ei hätää, kaikki tuli silti syödyksi ja juoduksi, emme ole luovuttajia.

Vähän sääli, että tuo kokonaistarjoilukuva on hieman... no, tärähtänyt, kun tuo erilliskuva bataattijutusta on kerrankin onnistunut. En edes voi vedota liiallisiin tarjoiluihin, kun tuossa vaiheessa olivat juomatkin vielä korkkaamatta. Ehkä olen oikeastaan parempikin kuvaaja muutaman viinilasillisen jälkeen, se kun rauhoittaa mukavasti, eivät kädet tärise.

Kokkausmusiikkina toimi: Kent - Max 500

No comments:

Post a Comment