27 November 2014

Linssejä, dukkahia ja paahdettuja harissatomaatteja.

 En ole vieläkään päässyt oikein täysin irti SeriousEatsin resepteistä. Mutta tämä ruoka on erittäin hyvä esimerkki siitä, miksi en oikeastaan edes halua. Taivaallisen makuista kasvisruokaa ja vielä suhteellisen halvalla (erityisesti silloin, jos tarvitsee ostaa tähän vain tuoreainekset), aikaa ja vaivaa toki kuluu melkoinen määrä.

Dukkah-mausteseosta voi toki tehdä isomman satsin kerralla ja ilmeisesti se säilyykin suhteellisen hyvin, kunhan säilyttää tiiviihkössä astiassa. Emme tietenkään päässeet tätä kokeilemaan, koska tein vain puolet reseptistä ja kaduin sitä heti kun maistoin. Koska tuon eteen joutuu näkemään suhteellisen verran vaivaa, kannattaa samalla tehdä vähän isompikin satsi. Ja syödä noin suunnilleen kaiken kanssa, kunnes se loppuu ja itket verikyyneleitä. Tai jos otat ruokasi vähän vähemmän vakavasti, olet vain lievästi pettynyt.


Dukkah-mausteseos
  • 1,25 dl hasselpähkinöitä
  • n. 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 tl nigellan-/ryytineidon-/mustakuminan siemeniä TAI kuminansiemeniä
  • 1 rkl auringonkukansiemeniä
  • 3 rkl korianterinsiemeniä
  • 1 rkl kokonaisia valkopippureita
  • 1,5 rkl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • n. 1 tl merisuolaa (hiutaleina, jos on)
Paahda hasselpähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada morttelin jäähtymään hetkeksi ja murskaa ne. Paahda sillä välin seesaminsiemenet kullanruskeiksi. Paahda samoin auringonkukansiemenet. Murskaa molemmat siemenet kevyesti ja lisää pähkinärouheen sekaan. Paahda korianterinsiemenet, valkopippurit ja molempien kuminoiden siemenet (tai juustokuminan ja nigellan siemenet) kaikki erikseen. Murskaa ja lisää pähkinä-siemenseokseen yhdessä paprikajauheen ja suolan kanssa. Sekoita ja laita ilmatiiviiseen astiaan odottamaan käyttöä.

Harissatomaatit
  • 12 kypsää tomaattia
  • n. 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl harissaa (tai maun mukaan)
  • 0,5 rkl sokeria
  • suolaa
  • pippuria
Esilämmitä uuni 190 asteeseen. Puolita tomaatit ja asettele pellille. Sekoita oliiviöljy ja harissa ja kaada seosta tomaattien päälle molemmin puolin, mutta niin, että leikkauspinta jää ylöspäin. Ripottele päälle sokeria, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa n. 45 minuuttia tai kunnes tomaatit alkavat selvästi saada väriä.

Linssit
  • oliiviöljyä
  • pieni sipuli
  • 1-2 sellerinvartta
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • n. 3 dl vihreitä linssejä
  • n. 1 tl kuivattua timjamia / 1 oksa tuoretta timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • suolaa
  • pippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl tuoretta korianteria pilkottuna / n. 1 tl kuivattua korianteria
Pilko sipuli, selleri ja valkosipulit. Paista ne öljyssä hiljaksiin pehmeiksi ja kaada sitten sekaan linssit. Sekoittele niin, että linssit saavat kerroksen öljyä ja lisää sitten sekaan timjami ja laakerinlehti. Kaada sekaan 7,5 dl vettä ja mausta hieman suolalla ja pippurilla (muista, että myös dukkah-mausteseoksessa on suolaa). Anna kiehua ilman kantta, kunnes linssit ovat kypsiä (n. 15-20 min). Jos linssit eivät ole imeneet kaikkea nestettä itseensä, kaada loppu neste pois samalla kun otat astian levyltä. Poista timjaminoksa (jos käytät) ja laakerinlehti. Sekoita sekaan sitruunamehu, omenaviinietikka, 3,5 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä ja korianteri. Maista tarvitaanko lisää suolaa tai pippuria.

Pehmeiksi keitetyt munat

Keitä munia n. 6 minuuttia, jäähdytä pinta pikaisesti kylmässä vedessä, kuori. Asettele lautasille linssejä ja tomaatteja, päälle sisältä pehmeä muna ja ripottele lopuksi kaiken kruunuksi dukkahia. Maista ja totea, että tarvitset lisää dukkahia KAIKKEEN. Lisää dukkahia. Nauti.



Käteväähän tässä on se, että suurimman osan noista vaiheista voi tehdä samaan aikaan. Ensin valmistelee tomaatit ja sillä välin kun odottelee niitä uunista, tekee dukkahin. Kun dukkah on valmista, aloittelee linssien kypsennystä. Kun linssit alkavat olla viimeistä silausta vaille valmiit, plopsauttaa munat kiehuvaan veteen ja ruoka onkin sitten jo kätevästi valmis.

Noista nigellansiemenistä vielä sen verran, että ilmeisesti niistä käytetään aika montaa nimeä Suomessa. On nigellaa, ryytineitoa ja mustakuminaa... joista mitään en tähän hätään löytänyt kaupasta (koska en ehtinyt metsästää erikoisemmista kaupoista), joten käytin sen sijaan kuminansiemeniä. En tiedä miltä dukkahin kuuluisi oikeasti maistua, mutta hyvältä tuo ainakin maistui. Ja oli ehkä jännempää noin kuin että olisin vain korvannut nigellansiemenet lisäämällä vain juustokuminansiementen määrää. En tiedä. Ehkä joskus vielä etsin oikeat mausteet tähän. Vaikka toisaalta dukkahista on juuri niin monta versiota kun voi kuvitella olevan ruoasta, jota ollaan syöty suhteellisen laajalla alueella suhteellisen pitkään... eli joku jossain on varmasti tehnyt tätä omituisempanakin versiona kuin minä.

Kokkausmusiikkina toimi: Rotersand - War on Error

No comments:

Post a Comment