Dukkah-mausteseosta voi toki tehdä isomman satsin kerralla ja ilmeisesti se säilyykin suhteellisen hyvin, kunhan säilyttää tiiviihkössä astiassa. Emme tietenkään päässeet tätä kokeilemaan, koska tein vain puolet reseptistä ja kaduin sitä heti kun maistoin. Koska tuon eteen joutuu näkemään suhteellisen verran vaivaa, kannattaa samalla tehdä vähän isompikin satsi. Ja syödä noin suunnilleen kaiken kanssa, kunnes se loppuu ja itket verikyyneleitä. Tai jos otat ruokasi vähän vähemmän vakavasti, olet vain lievästi pettynyt.
Dukkah-mausteseos
- 1,25 dl hasselpähkinöitä
- n. 1 dl seesaminsiemeniä
- 1 tl nigellan-/ryytineidon-/mustakuminan siemeniä TAI kuminansiemeniä
- 1 rkl auringonkukansiemeniä
- 3 rkl korianterinsiemeniä
- 1 rkl kokonaisia valkopippureita
- 1,5 rkl juustokuminan siemeniä
- 1 tl paprikajauhetta
- n. 1 tl merisuolaa (hiutaleina, jos on)
Harissatomaatit
- 12 kypsää tomaattia
- n. 3 rkl oliiviöljyä
- 2 tl harissaa (tai maun mukaan)
- 0,5 rkl sokeria
- suolaa
- pippuria
Linssit
- oliiviöljyä
- pieni sipuli
- 1-2 sellerinvartta
- 1-2 valkosipulinkynttä
- n. 3 dl vihreitä linssejä
- n. 1 tl kuivattua timjamia / 1 oksa tuoretta timjamia
- 1 laakerinlehti
- suolaa
- pippuria
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 2 rkl tuoretta korianteria pilkottuna / n. 1 tl kuivattua korianteria
Pehmeiksi keitetyt munat
Keitä munia n. 6 minuuttia, jäähdytä pinta pikaisesti kylmässä vedessä, kuori. Asettele lautasille linssejä ja tomaatteja, päälle sisältä pehmeä muna ja ripottele lopuksi kaiken kruunuksi dukkahia. Maista ja totea, että tarvitset lisää dukkahia KAIKKEEN. Lisää dukkahia. Nauti.
Käteväähän tässä on se, että suurimman osan noista vaiheista voi tehdä samaan aikaan. Ensin valmistelee tomaatit ja sillä välin kun odottelee niitä uunista, tekee dukkahin. Kun dukkah on valmista, aloittelee linssien kypsennystä. Kun linssit alkavat olla viimeistä silausta vaille valmiit, plopsauttaa munat kiehuvaan veteen ja ruoka onkin sitten jo kätevästi valmis.
Noista nigellansiemenistä vielä sen verran, että ilmeisesti niistä käytetään aika montaa nimeä Suomessa. On nigellaa, ryytineitoa ja mustakuminaa... joista mitään en tähän hätään löytänyt kaupasta (koska en ehtinyt metsästää erikoisemmista kaupoista), joten käytin sen sijaan kuminansiemeniä. En tiedä miltä dukkahin kuuluisi oikeasti maistua, mutta hyvältä tuo ainakin maistui. Ja oli ehkä jännempää noin kuin että olisin vain korvannut nigellansiemenet lisäämällä vain juustokuminansiementen määrää. En tiedä. Ehkä joskus vielä etsin oikeat mausteet tähän. Vaikka toisaalta dukkahista on juuri niin monta versiota kun voi kuvitella olevan ruoasta, jota ollaan syöty suhteellisen laajalla alueella suhteellisen pitkään... eli joku jossain on varmasti tehnyt tätä omituisempanakin versiona kuin minä.
Kokkausmusiikkina toimi: Rotersand - War on Error
No comments:
Post a Comment