20 November 2014

Unkarilainen kanapata.

 Arkisin yhä useammin ja useammin päädyn ruokalajeissani johonkin helppoon, jonka tekemiseen ei mielellään mene kauaa. Koska siis nopeus ja helppous eivät tunnetusti todellakaan aina kulje käsi kädessä. Sääli vain, että useimmiten ne nopeat ruoat tuntuvat olevan aika lihapainoitteisia, koska mielikuvitukseni on hieman rajoittunut. Tai jos ei ole lihaa, on ainakin pirusti juustoa tai kananmunaa, koska tykkään molemmista aika paljon. Mutta useimmiten se on sitä lihaa, varsinkin jos pitää saada samasta ruoasta vielä eväätkin seuraavaksi päiväksi.

Tämä ruoka onkin lähes täydellistä arkiruokaa: helppoa, nopeaa, ei kovin kallista eikä kovin epäterveellistäkään. Ainoa vika on se, että minua henkilökohtaisesti kismittää etten keksi tähänkään mitään läheskään yhtä hyvää kasvisvaihtoehtoa korvaamaan kananjauhelihaa. Soijarouheesta kun en pidä oikein missään muodossa niin vaihtoehdot ovat hieman vähissä tällä mielikuvituksella.

Resepti on (taas, anteeksi) SeriousEatsista, jossa on kätevästi erillinen nopeiden ruokien kategoria arki-iltoja varten. Tai no, on aika monessa muussakin paikassa, mutta tuolla nyt vaan sattuu olemaan muutenkin keskivertoa kiinnostavampia reseptejä. Kyllä varmaan kohta taas teen jostain muualtakin pöllittyjä reseptejä. Yritän ainakin, ei saa jumahtaa samoille apajille.

Katsokaa! Säästin pari persiljanlehteä koristeeksi! Eikö olekin taiteellista ja tyylikästä! Melkein sukua julkkiskokille tai jollekin hemmetin Master Chefille!


Unkarilainen kanapata
  • 3 rkl voita
  • 2-3 sipulia
  • suolaa
  • pippuria
  • 0,5 tl kuminansiemeniä
  • n. 400 g kananjauhelihaa
  • 1 pieni kaali (n. 400-500 g)
  • n. 4 dl kanalientä
  • n. 150 g pastaa (esim. tagliatellea tai munanuudeleita)
  • 1 nippu tuoretta persiljaa
  • smetanaa/ranskankermaa (vapaaehtoinen)
Pilko kaali ja sipuli. Paista sipuli voissa, mausta suolalla (n. 1 tl). Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää sekaan kuminansiemenet ja paista niitä puolisen minuuttia. Kippaa sekaan jauheliha ja paista, kunnes se ei ole enää vaaleanpunaista. Sekoita sitten sekaan kaali ja sekoittele, kunnes kaali on jonkin verran pehmennyt ja kutistunut. Kaada joukkoon kanaliemi, 1 tl suolaa (maista ennen suolan lisäämistä, kanaliemi voi olla itsessäänkin riittävän suolaista) ja 0,5 tl pippuria. Kiehauta ja painele seoksen sekaan pastarullat niin, että ne peittyvät mahdollisimman hyvin nesteeseen. Anna kiehua hiljalleen ajoittain sekoittaen kunnes pasta on kypsää.
Sillä välin kun pasta kypsyy, silppua persilja. Kun pasta on kypsää, ota kasari/kattila pois levyltä, sekoita sekaan persiljasilppu ja smetana tai ranskankerma, jos sitä käytät. Maista ja mausta lisää suolalla ja pippurilla, jos se on tarpeen.



Kun luin reseptin, en edes tajunnut miten paljon suomalaista kaalipataa tämä muistutti. Mutta toisaalta tämä on kuitenkin niin erilainen, että on vähän jännittävääkin. Kaali ja kumina toimivat aina yhdessä ja smetana antaa tähän sellaisen kivan jännittävän vivahteen. Toisaalta jos haluaa päästä vähän vähemmällä rasvamäärällä, smetanan poisjättäminen ei varmaankaan ole mikään suuri ongelma. Tai siis ei todellakaan ole, koska alkuperäisessä reseptissä sitä ei oltu edes käytetty. Mutta siinä vähän ehdoteltiin mahdollista rasvaisten maitotuotteiden lisäämistä ruoan sekaan, ja kuka minä olen sanomaan ei sille kauniille ajatukselle.

Lisäsin myös vähän salaa sekaan muutaman valkosipulinkynnen yhdessä juustokuminan kanssa, mutta se johtui vain siitä että olin vähän flunssainen. Ei tämä ruoka sitä kaipaa, mutta ei se pahaakaan tehnyt.

Kokkausmusiikkina toimi: Blink 182 - What's My Age Again

No comments:

Post a Comment