09 December 2014

Maapähkinävoikeitto.

 Tämä ruoka jakaa ihmiset kahteen leiriin jo heti nimellään. Niihin, joiden ensireaktio on "oooh, jännittävää!" (eli minä) ja niihin, joiden ensireaktio on "...kuulostaa oudolta" (eli poikaystäväni). No, koska minä teen ruoan, päätän myös mitä meillä syödään ja tänään meillä syötiin tätä. Ja siinä vaiheessa kun poikaystävälleni kävi ilmi mitä kaikkea tähän tulee, ensireaktiosta huolimatta huomattava kiinnostus alkoi nostaa päätään.

Törmäsin alkuperäiseen reseptiin jotain kautta joskus. Ehkä Buzzfeedin kautta, ehkä jonkun muun ruokalistauksen perusteella. En tiedä. Selaan ihan liikaa ruokajuttuja Internetin syövereissä muistaakseni mitä löydän mistäkin, ellei linkki ilmiselvästi sitä minulle kerro. Ruokaporno on kaunis asia.


Maapähkinävoikeitto
  • 1,5 litraa kasvislientä
  • 1-2 punasipulia (koosta riippuen)
  • ainakin 2 rkl hienonnettua/raastettua inkivääriä
  • 4-6 valkosipulinkynttä
  • runsas nippu pinaattia/lehtikaalia/muuta lämmitettäväksi kelpaavaa vihreää ja lehtevää
  • n. 2 dl maapähkinävoita
  • 1,25 dl tomaattipyreetä
  • srirachaa oman maun mukaan
  • maapähkinämurskaa
Kiehauta kasvisliemi kattilassa. Sillä välin kun liemi lämpeää, pilko sipuli(t) ja raasta tai pilko inkivääri ja valkosipulinkynnet. Kun liemi kiehuu, lisää sekaan sipulit ja inkivääri. Anna kiehua hiljaksiin n. 20 minuuttia.
Jos vain viitsit, paahda tässä vaiheessa kokonaisia maapähkinöitä pannulla, kunnes niissä on kunnolla väriä. Murskaa pähkinät kun ne ovat hieman jäähtyneet.
Sekoita maapähkinävoi ja tomaattipyree. Sekoita niiden sekaan 1-3 dl lientä niin, että saat notkistettua kaiken maapähkinävoin niin hyvin, että voit kaataa sen kattilaan helposti. Lisää srirachaa oman maun mukaan. Jos käytät jotain pidempää kypsennystä vaativaa vihannesta (esim. lehtikaalia), lisää se tässä vaiheessa sopiviksi paloiksi pilkottuna. Anna keiton kiehua n. 10-15 minuuttia. Jos käytät pinaattia, lisää se vasta juuri ennen tarjoilua keiton sekaan, koska se ei tarvitse kovinkaan pitkää kypsennysaikaa. Maista tarvitseeko suolaa lisätä vai onko kasvisliemen tuoma suolaisuus riittävä.
Tarjoile (halutessasi) riisin kanssa ja ripottele päälle (paahdettua) maapähkinämurskaa.



Helppoa, suhteellisen nopeaa ja maittavaa. Ja mainio tapa päästä eroon jääkaapissa jo useamman kuukauden kummitelleesta maapähkinävoin jämästä. Ja tomaattipyreen jämästä. Ja sain tyhjennettyä vihdoin maapähkinäpussin maapähkinöille tarkoitettuun astiaan. Ja srirachakin pitäisi kai käyttää hiljaksiin pois... No, pinaatti piti sentään ostaa kaupasta tätä varten, kaikki muut löytyivät jo jostain kaapista. Alan nyt jo stressata sen verran muutaman kuukauden päässä häämöttävää muuttoa, että haluan kuluttaa kaikki jämäpurkit pois. Ja sitten koitan olla ostamatta lisää purkkeja tilalle. Katsotaan kumpi osuus suunnitelmasta onnistuu paremmin.

Kokkausmusiikkina päänsisäisessä radiossani toimi: Taylor Swift - Blank Space

No comments:

Post a Comment