16 December 2014

Mustapapuquesadillat.

 Koska töissä ovat joulukiireet nyt virallisesti alkaneet, ei jaksa kirjoitella mitenkään hirveän pitkällisiä sepustuksia. Joten siksi yksinkertaista, nopeaa ja halvahkoakin mutta kuitenkin täyttävää ruokaa: papuja ja sulanutta juustoa! No okei, on tässä vähän muutakin, muttei onneksi liikaa.

Aina aika ajoin tulee tehtyä kotona salsaa ja quesadilloja, ne ovat erinomainen välipala tai korjaus öiseen suolaisenhimoon. Myönnettäköön, että öisin harvemmin tulee pilkottua sipulia ja tomaattia sitä salsaa varten, koska eihän chilitahnalla sivelty, juustoisa quesadilla oikeasti tarvitse mitään terveellistä seurakseen. Se nyt vaan tekee hyvää aina välillä syödä muutakin kuin pelkkää juustoa. Tai niin olen kuullut.


Mustapapuquesadillat
  • 400-450 g  mustapapuja
  • 2,5 dl pakastemaissia (tai vastaava määrä laadukasta tölkkimaissia)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1-3 valkosipulinkynttä
  • 2-4 rkl pilkottua tuoretta korianteria TAI 1-2 tl korianterijauhetta
  • 150-200 g juustoraastetta (esim. emmental)
  • 1 pss valmista tacomaustetta
  • tortillapohjia
Huuhtele pavut pikaisesti, sekoita sekaan maissi (ei tarvitse erikseen sulattaa). Pilko tuore korianteri, jos sitä käytät. Silppua punasipuli ja valkosipuli niin pieneksi kuin jaksat. Lisää sipulit, korianteri ja juustoraaste papujen ja maissin sekaan. Lopuksi lisää sekaan myös tacomauste ja sekoita, kunnes maustetta on suhteellisen tasaisesti kaikkialla täytteessä.
Kuumenna pannu keskilämpöiseksi (vaihtelevasti 4-5 vanhanmallisissa liesissä). Lisää n. 1 dl täytettä tortillapohjan toiselle puolelle, taita tortilla puoliksi täytteen päälle ja paista pannulla, kunnes pohja on kullanruskea. Käännä ja paista toinenkin puoli kullanruskeaksi. Lämmön olisi oltava sellainen, että täytteen juusto sulaa suunnilleen samassa ajassa kun tortilla saa kullanruskean värinsä.



Alkuperäisessä reseptissä on ohjeet myös siihen, miten näistä saa pakastimeen helppoa syötävää, mutta itse tyydyin vähemmän vaivan linjaan: pakastin pelkkää täytettä. Normaali kahdeksan tortillan paketti on liian pieni tuolle määrälle täytettä, joten muutamaan quesadillaan löytyy sitten apua pakastimesta seuraavan kerran, kun ei jaksa nähdä edes näin paljon vaivaa. Oletettavasti se hetki saattaa tapahtua vielä ennen joulua, koska iltaisin en oikein ehdi tehdä ruokaa, jos haluan nukkumaan ihmisten aikoihin.

Mutta onneksi olen aiemmin ehtinyt tehdä sen verran kaikkea jännittävää, että voin ruoanlaiton sijaan kirjoittaa vanhemmista ruoista, joista en ole tähän mennessä ehtinyt. Kuten esimerkiksi vegaanisesta mac'n'cheesestä. Hämmentävää mutta toimivaa. Tai savuisesta perunakeitosta, joka oli liikaa keittiöni astioiden tilavuuksille. Tai ehkä villiriisipaistoksesta, jossa juusto oli (*gasp*) vähän turhaa ja ylimääräistä. Jos jokin kiinnostaa erityisesti näistä, hihkaiskaa toki niin priorisoin sitten sitä (huomaamaton kommenttienpyytely, ei kukaan huomannut varmaan mitään...).

Joulukuisena kokkausmusiikkina toimi: H. P. Lovecraft Historical Society - I Saw Mommy Kissing Yog-Sothoth

No comments:

Post a Comment