27 December 2014

Rapusalaatti.

 Näin joulun jälkeen tekee mieli jotain kevyttä ja terveellistä. Tai siis ainakin minun tekee, koska jatkuva kinkun ja laatikoiden mässääminen on aika raskasta touhua, varsinkin kun niiden lisäksi oli tietenkin pakko ostaa vielä ihan liikaa juustoakin... ja juuston mässääminen jatkui vielä eilisissä kaveripiirin rääppiäisissäkin. Olen syönyt nyt yli viikon aikana enemmän juustoa kuin varmaan sitä ennen kuukauden sisään. Pahintahan tässä on se, ettei edes kaduta. Mutta taukoa voisi ehkä pitää, ettei kyllästy.

Tämä salaatti yhdistää monta ah niin kaunista asiaa: majoneesin, wasabin ja jokiravunpyrstöt. Alkuperäinen resepti on Helsingin Sanomien ruokaliitteestä ja löytyy myös HS:n Ruokatorstai-kirjasta, jonka ostatutin tilaajahintaan äidilläni. Viime aikoina se on kyllä jäänyt vähän muiden ruokakirjojen varjoon, mutta kyllähän sieltäkin löytyy hyviä reseptejä kunhan jaksaa selailla. Bonuspuolenahan kirjassa on se, että reseptit on jaettu kauden mukaan (tai itseasiassa kuukauden mukaan), jolloin pääosassa resepteissä ovat juuri sen kauden tuotteet. Ei sillä, en edes muista mihin vuodenaikaan tämä salaatti mahtaa sijoittua, itse kun syön tätä aika pitkälti ympäri vuoden...


Rapusalaatti
  • n. 200 g erilaisia salaatteja
  • suolaa
  • pippuria
  • 200 g katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä (sulatettuna ja valutettuna)
  • 1 pieni kurkku
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 pala retikkaa tai pieni pussi retiisejä
  • 0,5-1 tl wasabitahnaa tai wasabijauhetta
  • n. 3 rkl vettä
  • 0,5 dl majoneesia
Sekoita wasabitahna tai wasabijauhe, majoneesi ja vesi tasaiseksi tahnaksi. Erityisesti wasabijauheen tapauksessa on hyvä antaa kastikkeen maustua hetken aikaa ennen maistamista, koska maku tulee esiin kunnolla vasta hetken päästä. Siirrä kylmään odottamaan.
Pese ja revi salaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Poista kurkusta vetinen keskiosa siemenineen ja pilko pitkähköiksi paloiksi. Huuhtele ja kuivaa retiisit tai retikka ja pilko suikaleiksi. Sekoita maustettujen salaatinlehtien sekaan sipuli, ravut, kurkku ja retiisit tai retikka. Sekoita mukaan wasabimajoneesikastike.


Jos katsoitte alkuperäistä reseptiä, huomannette että olen muuttanut muutamaa osaa. En jaksa kuoria kurkkua, pelkkä pesu riittää, mutta poistan kyllä vetiset siemenet sieltä keskeltä, jotta salaatti pysyy vähemmän vetisenä. Syön ne siemenet alkupalana salaattia tehdessä, koska eihän sitä nyt hukkaankaan voi heittää. Teelusikalla kaapiminen on aika tehokas tapa saada suurin osa siemenistä pois, mutta kannattaa varautua lievään roiskimiseen ja sähläykseen.

En ole muistaakseni myöskään ikinä tehnyt tätä salaattia retikasta, koska retiisit tuovat tähän niin kivaa punaista sävyä. Ja maistuvat myös hyvältä yhdessä muiden suhteellisten vahvojen makujen kanssa. Useimmiten käytän tähän salaattiin katkarapuja, mutta kuvanottohetkellä sattui olemaan Hulluilta päiviltä ostettuja jokiravunpyrstöjä kaapissa. Tai ei ehkä voi sanoa että "sattui olemaan", kun ostin niitä ihan tätä salaattia varten. Jos olisin rikkaampi tai jokiravunpyrstöt olisivat halvempia, söisin niitä varmaan ainakin kerran viikossa. Nyt pitää ajoittain tyytyä halvempiin (mutta silti aika pirun kalliisiin) katkarapuihin.

Pilkonkin asiat miten sattuu. Ja teen wasabimajoneesistani vahvempaa kuin alkuperäisessä reseptissä. Kaikkihan eivät wasabista tykkää ja siksi sitä majoneesikastiketta on syytä maistella varovaisesti ennen wasabin lisäämistä, mutta meidän taloudessamme asuu kaksi wasabipöhköä, joten kastikkeen polttavuuskin on hieman eri luokkaa.

Sitten odotellaan miten kauan tämä terveellisen ruoan kaipaus kestää. Alkaakohan juusto himottaa taas ensi viikolla vai syödäänkö täällä pelkkää aasialaista ruokaa ja salaattia. Tällä hetkellä ainakin aasialainen ruoka himottaa aika perhanasti, pitänee käydä tänään vähän tutkimassa kiinalaisen ravintolan ruokalistaa illalla...

Kokkausmusiikkina toimi: Sólstafir - Runaway Train

No comments:

Post a Comment