19 March 2015

Korealaiset salaattikääryleet

 Tämä on taas niiden Stockmannin Asian Fusion -teemaviikkojen syytä. Jo muutama viikko sitten olin käymässä kaupassa ostamassa "jotain pientä" lounaaksi ja yhtäkkiä olinkin ostanut kolmellakympillä tavaraa. Muun muassa ainekset tähän ja sitä aiemmassa postauksessa kotiversiona kokeilemaani wasabi-lohisalaattia. Onneksi molemmat olivat suhteellisen hyvä menestys myös poikaystävän mielestä niin ei tarvinnut katua kaikkien rahojen tuhlaamista korealaisiin mössöihin.


Onneksi gochujangia löytyi kotoa jo muutenkin, koska se oltiin myyty ilmeisesti samaisena päivänä loppuun ennen kun minulle tätä ruokaa maistattanut konsulenttiraukka oli ehtinyt kunnolla aloittaakaan päiväänsä. Eikä sitä ole muuten vieläkään tullut Stockalle. Kimchikin oli tänään jo loppu. Selkeästi suomalaiset ovat hurahtaneet korealaiseen ruokaan nyt vähän pahemminkin.

Kalliitahan nuo ovat, jos kaikki pitää ostaa kerralla. Gochujang-purkista tosin riittää useampaankin ruokaan, samoin kuin tuosta marinointikastikkeesta. Valkosipulitahnan sijaan voisi aktiivisempana vain puristaa itse sitä valkosipulia ja todella aktiiviset ihmiset tekevät kimchinkin itse (se on halpa vaihtoehto, mutta aikaa menee kunnolliseen kimchiin vähintään 3 päivää).

Tyypillistä kyllä sain todella kauniin kuvan noista purkeista, mutta kun ruoka oli valmista, kädet vain tärisivät innostuksesta ja kaikki muut kuvat ovat lievästi suttuisia.


Korealaiset salaattikääryleet
  • n. 300-500 g porsaan- tai naudan jauhelihaa (tai fileetä itse pieneksi pilkottuna)
  • ½ prk Bulgogi-marinadikastiketta (tai muuta vastaavaa korealaista makeantulista grillikastiketta/marinadia)
  • 1-2 rapeaa salaattinippua
  • n. 160 g / 1-2 dl kimchiä
  • retikkaa/retiisejä
  • valkosipulimurskaa/-viipaleita
  • gochujangia
  • seesaminsiemeniä
(Jos käytät kokolihaa, marinoi lihaa marinadissa niin kauan kun maltat, ainakin tunnin verran.)
Huuhtele salaatit ja retiisit/retikka. Erottele salaatti yksittäisiksi lehdiksi ja pilko retikka/retiisit tikuiksi. Pilko myös kimchi pienemmiksi paloiksi.
Paahda seesaminsiemenet kullanruskeiksi kuivalla pannulla. Siirrä syrjään jäähtymään ja lisää pannulle öljyä. Paista jauheliha suhteellisen kypsäksi ja lisää sekaan marinadi. Sekoittele, kunnes liha on täysin kypsää.
Asettele salaatinlehdille mausteista jauhelihaa, retikkaa/retiisiä, kimchiä, valkosipulia, gochujangia ja seesaminsiemeniä haluamassasi suhteessa. Muista, että gochujang ja kimchi ovat myös tulisia, ei kannata ahnehtia liikaa.

Pöytä koreana. *badum-tish*

Erinomaista oli hän. Suhteellisen kevyttä ja terveellistä ja miellyttävän polttavaista. Tai no polttavaisuuttakin saa toki säädettyä sen mukaisesti, millaista kimchi on ja miten tulista kastiketta käyttää lihan marinoimiseen. Itsehän tietenkin valitsin kolmesta tarjolla olevasta sen kaikkein tulisimman, koska olen lievästi itsetuhoinen.

Ja hei: kun teillä jää noita täytteitä kuitenkin yli, voitte soveltaa niitäkin:


Keitettyä riisiä ja paistettu kananmuna seuraksi ja loppuja täytteitä vaan sekaan oman maun mukaan. Mössötimös ja namnam.

Kokkausmusiikkina toimi: Kent - Dom Andra

No comments:

Post a Comment