13 April 2015

Thai-henkinen tofuwokki.

 Maailma on melko pahasti ollut minua vastaan viime aikoina. Uuteen asuntoon muuttamisen jälkeen on tullut rahanmenoa ja probleemaa jos jonkinlaista (pesukoneen käyttäjäongelmia, auto-ongelmia, viemäriongelmia, hemmetin sitkeää flunssaa, reikäisiä hanoja...), joista viimeisimpänä tietokoneeni alkaa vihdoin olla niin vanha ja kiukkuinen, ettei anna minun selata enää BuzzFeediä. Liian rankkaa ilmeisesti pyörittää BuzzFeediä ja flash-pelejä, siinä missä parin vuoden takaiset pelit kyllä toimivat. Hämmentävää logiikkaa siis.

Tästä syystä en ole oikein uskaltanut testailla miten Bloggerin pyörittämisen kanssa käy, mutta ilmeisesti sen tietokone minulle vielä sallii. Onneksi viimeistään keskiviikkona saan uuden koneen ja vietän varmaan koko sen päivän ihmettelemällä sen ihanuutta ja nopeutta ja ooh aah!

Mutta sitä ruokaa. Tämä on ainoa tofuruoka, josta oikeasti jopa jonkin verran pidän. Siis sen verran, että olen jopa tehnyt tätä muutamankin kerran. En ole oikein ikinä oppinut pitämään tofusta: hyvinkin maustettuna se on vain "ihan kivaa", ei ikinä oikeasti hyvää. Tässä reseptissä tofun perinteiset ongelmat (mauttomuus ja koostumus) piilotetaan mausteilla ja uunissa paahtamalla. Terveellistä, kevyttä ja vegaanista. Ei lainkaan paha yhdistelmä, kun maussakin löytyy. Thaibasilika on yksi suosikkiyrteistäni ikinä ja sitä tässä on suhteellisen runsaasti. Jos thaibasilikaa ei kaupasta kuitenkaan löydy, tavallinenkin testatusti toimii hätävarana. Sama asiahan se ei tietenkään ole, mutta yllättävän hyvin toimii silti tässä kaikkien muiden makujen seassa.


Thai-henkinen tofuwokki
  • 500 g kiinteää, maustamatonta tofua
  • 3 rkl soijakastiketta
  • oliivi- tai rypsiöljyä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä (n. 2-3 cm pala)
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • tuoretta chiliä oman maun mukaan, siemenineen tai ilman
  • 1-1,5 dl sieniä paloina
  • 1 vihreä paprika
  • 2,5 dl vihreitä papuja
  • 2 rkl teriyaki-kastiketta
  • nippu thaibasilikaa
  • 2 salottisipulia (vapaaehtoinen)
Lämmitä uuni 220 °C:een. Pilko sillä välin tofu suuhun sopiviksi paloiksi ja painele ne mahdollisimman kuiviksi talouspaperin avulla. Pyörittele tofupalaset soijakastikkeessa ja asettele uunipellille niin, etteivät ne pahemmin kosketa toisiinsa. Ripottele päälle mahdollisimman tasaisesti öljyä. Anna paahtua n. 25 minuuttia tai kunnes tofu on saanut mukavan värin.
Pilko tai purista valkosipulit, pilko myös chilit (raasta tässä vaiheessa inkivääri ja pilko sienet, jos et ole sitä jo tehnyt). Pilko suupaloiksi myös paprika ja vihreät pavut. Kuumenna loraus öljyä kasarissa tai wokissa ja paista siinä inkivääriä, valkosipulia ja chiliä pieni hetki, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää sekaan sienet ja paista 2-3 minuuttia suhteellisen kuumassa pannussa. Lisää sitten sekaan paprika ja vihreät pavut ja paista noin 5 minuuttia. Kun vihannekset ovat sopivan kypsiä, lisää sekaan teriyaki, 2 rkl vettä, thaibasilikaa ja uunista tulleet tofut. Anna niiden lämmetä ja tarjoile sitten keitetyn riisin kanssa. Ripottele halutessasi annosten päälle suikaleiksi silputtua thaibasilikaa ja salottisipulia.



Aikaakaan tähän ruokaan ei mene mitenkään ihan loputtomasti: sillä välin, kun uuni lämpenee, voi pilkkoa ja maustaa tofut, ja kun tofut ovat uunissa, voi pilkkoa kaikki muut ainekset. Kunhan muistaa myös keittää sen riisin siinä ohessa, se kun tuntuu ainakin minulta usein vähän unohtuvan...

Kokkausmusiikkina toimi: Faderhead - Break Apart Again

No comments:

Post a Comment