30 June 2015

Bataattitacot.

 Keskiaikaiset markkinat ovat ohi, vuoden kaaliin kääritty makkara -annos on täynnä. (No ei oikeasti ole, mutta ei se ole yhtä hyvää itse tehtynä, ellei pääse avotulelle grillailemaan kunnollista, mausteista ja rasvaista makkaraa.) Makkaraövereiden jälkeen tekeekin hyvää syödä vähän terveellisemmin ja kasvispitoisemmin, ja nämä bataattitacot ovat aika pitkälti täydellisiä siihen. Tai lähinnä ehkä sellainen kätevä välimuoto epäterveellisen ja terveellisen ruoan väliltä, ettei vatsaraukka pelästy.

Alkuperäinen resepti on SeriousEatsista, mutta olen vähän muutellut sitä laiskuuden ja rahatilanteen mukaan. Erilaisetkin versiot samasta ideasta toimivat hyvin, tärkeintä minun mielestäni tässä on se bataatti, kananmuna ja sörsselit. Sillä pärjää jo pitkälle.


Tämä tässä on sellainen kauniimpi kuva tästä. Rehellisempi versio omasta annoksestani näyttää yleensä kyllä tältä (melkein näkyy bataattiakin):


Bataattitacot
  • oliiviöljyä
  • tortillapohjia
  • 1 isohko bataatti
  • suolaa
  • pippuria
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta salviaa / 2-3 tl kuivattua salviaa
  • 1-2 munaa per syöjä
  • ranskankermaa
  • tabascoa tai muuta vastaavaa chilikastiketta
  • lime
  • halutessasi: 2-4 retiisiä ja tuoretta korianteria
Kuori ja pilko bataatti. Lämmitä kasarissa tai isossa pannussa loraus öljyä. Kaada bataatinpalat pannulle, mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan ja paista, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja ovat pehmenneet. Lisää sekaan puristettu/pilkottu valkosipuli ja salvia. Sekoittele hetki ja siirrä syrjään levyltä. Pidä lämpimänä.
Paista munat niin, että keltuainen on vielä valuvainen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita ranskankermaan sen verran vettä, että sen koostumus muuttuu juoksevammaksi. Levitä tortillan päälle ensin bataattia ja asettele sitten päälle kananmuna. Valuta päälle ranskankermaa ja chilikastiketta. Jos käytät retiisejä ja korianteria, siivuta retiisit ja pilko korianteri ja ripottele niitä annoksen päälle. Tarjoile limelohkon kera, josta voi puristaa vähän kirpakkuutta annokseen.


Muistaakseni tämä ylläoleva kuva on otettu siitä ensimmäisestä kerrasta, kun tätä kokeilin. Alkoholimitassa on Tannisen tulista siipisoosia, jota en ole ikinä käyttänyt siipiin, mutta joka sopi tähän aivan täydellisesti. Valitettavasti seuraavalla kokkauskerralla olin unohtanut tämän täysin ja käytimme vain tylsää tabascon kaltaista tuotetta. Ehkä nyt muistan ensi kerralla palata hyväksi koettuihin, oikeasti tulisiin kastikkeisiin. Koska tämä on suhteellisen addiktoivaa kamaa, eikä tee kovin suurta lovea lompakkoonkaan.

Kokkausmusiikkina toimi: Malukah - The Dragonborn Comes

No comments:

Post a Comment