Harvinaista kyllä tässä reseptissä 'chili' nimessä ei tarkoita edes mitenkään tulista ruokaa. Kyse on enemmänkin chili con carnesta. Tulistahan tästä toki saa, mikäli sellainen lopputulos on toivottu. Itse sain tähän mukavan pikkupoltteen lisäämällä sekaan hieman potkuisampia chilihiutaleita. Jos olisin ollut fiksu, olisin tehnyt kastikkeesta niin tulista, ettei tätä olisi voinut ahmia ihan sitä tahtia kun sitä oikeasti tuli syötyä...
Oluessa liotetut chili-juustoranskalaiset
Ranskalaiset
- 3-5 isoa uuniperunaa (esim. Rosamundaa)
- 2-3 tl suolaa
- n. 5 dl olutta
- 0,75 dl öljyä
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
Lämmitä uuni 225 °C:een. Huuhtele ja kuivaa uunin lämmetessä ranskalaiset kunnolla. Sekoita öljyyn paprika ja valkosipuli ja kuorruta ranskalaiset öljy-mausteseoksella mahdollisimman tasaisesti. Itse käytän kannellista uunivuokaa apuna: kippaan perunat vuokaan ja öljyseoksen päälle. Kansi päälle ja heiluttelua, hölskyttelyä ja varovaista ylösalaisin kääntelyä perunaraukoille, kunnes öljyä on suhteellisen tasaisesti joka puolella. Paahda perunoita uunissa n. 20-25 minuuttia ja käännä perunat suunnilleen 10 min kohdalla. Kypsymisaika riippuu hieman siitä, miten paksuja olet ranskalaisistasi tehnyt.
Chili
- n. 200 g (naudan) jauhelihaa
- 1-2 sipulia
- 3-5 valkosipulinkynttä
- 400 g chilillä maustettua tomaattimurskaa
- 1-2 prk salsaa
- 2 rkl chilijauhetta (voit myös lisätä tulisuutta oman maun mukaan)
- 2 tl juustokuminaa
- 2,5 dl vettä
- 1 tlk (400 g) kidneypapuja
- suolaa
- pippuria
Oluessa liotetut chili-juustoranskalaiset
- ranskalaiset
- chili
- 2-3 vartta kevätsipulia
- 150-200 g kovaa cheddaria
Tekisi mieli testata tällä samalla ranskalaisreseptillä kaikenlaista muutakin. Ehkä vaihtaa olut johonkin muuhun, kyllähän nyt perunan kanssa sopii melkein kaikki. Ja samalla voisi ehkä kokeilla tehdä vähän pienemmän setin, ettei tarvitse (laiska kun olen) asetella niitä ranskalaisia kahteen kerrokseen pellille... Oikeastihan niitä siis ei pitäisi olla kuin se yksi kerros, että niitä voi kääntää kesken kaiken, mutta hyviä niistä tulee kääntämättäkin. Rapeus ehkä hieman kärsii näin, mutta kypsiä ja maittavia saa aikaiseksi kääntämättäkin.
Sellaista. Nälkähän tässä meinaa taas tulla kun kirjoittelee tästä, vaikka tuon annoksen jälkeen yllättäen lupasin itselleni etten enää ikinä syö niin paljon. Enkä ole sen jälkeen syönytkään. Vielä.
Kokkausmusiikkina toimi: Taylor Swift - Shake It Off
No comments:
Post a Comment