07 June 2015

Oluessa liotetut chili-juustoranskalaiset.

 Eihän tällaista reseptiä voi kukaan vastustaa, kun sellaiseen törmää. Aikaa menee jonkin verran, mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen. Paljon parempia ranskalaisista tuli näin kuin kaupan pakastealtaasta ostettuna, mutta helppous ja nopeus toki usein voittaa tämän kilpailun.

Harvinaista kyllä tässä reseptissä 'chili' nimessä ei tarkoita edes mitenkään tulista ruokaa. Kyse on enemmänkin chili con carnesta. Tulistahan tästä toki saa, mikäli sellainen lopputulos on toivottu. Itse sain tähän mukavan pikkupoltteen lisäämällä sekaan hieman potkuisampia chilihiutaleita. Jos olisin ollut fiksu, olisin tehnyt kastikkeesta niin tulista, ettei tätä olisi voinut ahmia ihan sitä tahtia kun sitä oikeasti tuli syötyä...


Oluessa liotetut chili-juustoranskalaiset

Ranskalaiset
  • 3-5 isoa uuniperunaa (esim. Rosamundaa)
  • 2-3 tl suolaa
  • n. 5 dl olutta
  • 0,75 dl öljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
Pilko uuniperunat paksuiksi ranskalaisiksi. Kaada olut isoon astiaan ja sekoita siihen suola. Lisää oluen sekaan perunat ja lisää vettä niin, että perunat peittyvät. Anna liota vähintään pari tuntia tai esimerkiksi yön yli.
Lämmitä uuni 225 °C:een. Huuhtele ja kuivaa uunin lämmetessä ranskalaiset kunnolla. Sekoita öljyyn paprika ja valkosipuli ja kuorruta ranskalaiset öljy-mausteseoksella mahdollisimman tasaisesti. Itse käytän kannellista uunivuokaa apuna: kippaan perunat vuokaan ja öljyseoksen päälle. Kansi päälle ja heiluttelua, hölskyttelyä ja varovaista ylösalaisin kääntelyä perunaraukoille, kunnes öljyä on suhteellisen tasaisesti joka puolella. Paahda perunoita uunissa n. 20-25 minuuttia ja käännä perunat suunnilleen 10 min kohdalla. Kypsymisaika riippuu hieman siitä, miten paksuja olet ranskalaisistasi tehnyt.

Chili
  • n. 200 g (naudan) jauhelihaa
  • 1-2 sipulia
  • 3-5 valkosipulinkynttä
  • 400 g chilillä maustettua tomaattimurskaa
  • 1-2 prk salsaa
  • 2 rkl chilijauhetta (voit myös lisätä tulisuutta oman maun mukaan)
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2,5 dl vettä
  • 1 tlk (400 g) kidneypapuja
  • suolaa
  • pippuria
Pilko sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha suhteellisen kypsäksi. Lisää sekaan sipuli ja paista, kunnes se pehmenee. Lisää valkosipuli, lämmitä hetki ja lisää sitten sekaan loput aineet. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan ja keittele rauhallisesti 15-20 minuuttia, kunnes seos sakenee hieman.

Oluessa liotetut chili-juustoranskalaiset
  • ranskalaiset
  • chili
  • 2-3 vartta kevätsipulia
  • 150-200 g kovaa cheddaria
Lämmitä uuni mahdollisimman lämpimäksi (itse lämmitin uunin hetkeksi 300 °C:een). Levitä chili ranskalaisten päälle uunipellille ja päällystä koko komeus juustolla. Lämmitä uunissa sen aikaa, että juusto sulaa ja alkaa hieman kuplia. Ota pois uunista ja ripottele päälle silputtua kevätsipulia.



Tekisi mieli testata tällä samalla ranskalaisreseptillä kaikenlaista muutakin. Ehkä vaihtaa olut johonkin muuhun, kyllähän nyt perunan kanssa sopii melkein kaikki. Ja samalla voisi ehkä kokeilla tehdä vähän pienemmän setin, ettei tarvitse (laiska kun olen) asetella niitä ranskalaisia kahteen kerrokseen pellille... Oikeastihan niitä siis ei pitäisi olla kuin se yksi kerros, että niitä voi kääntää kesken kaiken, mutta hyviä niistä tulee kääntämättäkin. Rapeus ehkä hieman kärsii näin, mutta kypsiä ja maittavia saa aikaiseksi kääntämättäkin.


Sellaista. Nälkähän tässä meinaa taas tulla kun kirjoittelee tästä, vaikka tuon annoksen jälkeen yllättäen lupasin itselleni etten enää ikinä syö niin paljon. Enkä ole sen jälkeen syönytkään. Vielä.

Kokkausmusiikkina toimi: Taylor Swift - Shake It Off

No comments:

Post a Comment