27 April 2014

Pavut Bostonin tapaan & maissileipä.

Tämä postaus yhdistää itseasiassa muutamankin ruoan, koska huomasin tämän yhdistelmän toimivan huomattavasti paremmin kuin World Vegetarian Classics -teoksessa ehdotettu keitetty riisi. Molemmat reseptit ovat siis alun perin tuosta kirjasta, mutta ihan itse tajusin yhdistää nämä kaksi asiaa. Jotain sentään joskus itsekin osaan ideoida. Ehkä. Vahingossa.

Pavut eivät omasta mielestäni olleet kaiken sen vaivan ja ajan arvoisia, mutta poikaystävä oli ihan myyty. Toisaalta olen meistä myös se, joka pitää vähemmän esimerkiksi kaikenlaisista barbecue-marinoiduista ties mistä ja tämä oli kovasti saman tyyppistä tavaraa. Enemmän makeaa kuin suolaista, mutta selkeästi kuitenkin pääruoka eikä jälkiruoka. Ehkä juuri siitä syystä vähän suolaisempi maissileipä (eli siis cornbread) toimi tämän kanssa minusta paremmin kuin pelkkä keitetty riisi. Tämä ruoka on siis selkeästi mielipidekysymys, suosittelen testaamaan jos barbecue-henkinen (ja erittäin halpa) kasvisruoka kiinnostaa ja on aikaa liotella papuja ja muhennella ruokaa uunissa tuntikausia.

Kuten ehkä jo huomaattekin, kuva pavuista on otettu ensimmäisellä syömiskerralla riisin kera. Nätimpi kuva siitä tuli kuin olisi tullut siitä maissileivästä samaisella papumössöllä kuorrutettuna, mutta makuyhdistelmä ei ollut yhtä antoisa. Reseptin annos on myös niin massiivinen, että pakastimme jämät ja söimme niistä jämistäkin vielä kahdestaan kaksi erillistä kertaa... eli vaikka kypsennys vie pitkään, ruokaakin tulee kyllä runsaasti.


Pavut Bostonin tapaan
  • 400 g kuivattuja (valkoisia) papuja / kolme 400 gramman tölkkiä säilöttyjä (valkoisia) papuja vedessä
  • 1,25 dl melassia / tummaa siirappia
  • 2 tl sinappijauhetta
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1-2 sipulia pilkottuna
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa ja mustapippuria
Liota kuivattuja papuja yön yli kylmässä vedessä. Seuraavana päivänä vaihda vesi ja keitä n. tunti, kunnes pavut ovat suhteellisen pehmeitä. Älä heitä keitinvettä pois.
Kaada pavut uunivuokaan ja lisää sen verran keitinvettä, että pavut juuri ja juuri peittyvät. (Jos käytät tölkkipapuja, lämmitä ne kattilassa ja kaada ne sitten kuumina uunivuokaan nesteineen kaikkineen.) Lisää sekaan melassi/siirappi, sinappijauhe, tomaattipyree, pilkottu sipuli, laakerinlehdet, pippuri ja n. 2 tl suolaa (tai oman maun mukaan).
Peitä vuoka uuninkestävällä kannella tai foliolla ja kypsennä 150°C noin kolme tuntia. Tarkista nestemäärä noin tunnin välein. Jos pavut vaikuttavat kuivuvan, lisää nestettä niin, että nesteen pinta peittää pavut. Anna papujen seistä peitettynä n. 10 minuuttia vielä senkin jälkeen, kun ne on otettu pois uunista. Syö riisin (ja höyrytettyjen vihannesten) kanssa tai maissileivän kera.



Maissileipä
  • 70-80 g sulaa voita + n. 2-3 tl vuoan voiteluun
  • n. 3,25 dl polentajauhoja (tai n. 250 g)
  • 1,25 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1-2 tl suolaa
  • 3 munaa
  • 2,5 dl maitoa
Laita uuni lämpenemään 200°C. Voitele uunivuoka (halkaisija n. 20 cm) ja laita vuoka uuniin siksi aikaa, kun teet taikinan.
Sekoita ensin kuivat ainekset ja lisää sitten sekaan munat. Lisää maito sekaan vähitellen sekoittaen ja lopuksi sulatettu voi.
Ota kuuma vuoka uunista ja kaada taikina siihen mahdollisimman nopeasti. Kypsennä maissileipää n. 20-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kultainen ja leipä tuntuu tiiviiltä. Leivän voi syödä joko lämpimänä tai jäähtyneenä.



Maissileivästä on muodostunut minulle ajoittainen pahe. Aina välillä sitä vain tekee mieli, varsinkin kun polentan rakenne on niin miellyttävä ja voin kanssa tämän leivän maku on vain mainio. Kaiken lisäksi ainekset löytyvät meillä kaapista lähes aina, koska polentaa ei pahemmin muuhun tule käytettyä ja muut ainekset taas kuuluvat kaappien perusvalikoimaan. Toimii myös hyvin esimerkiksi chilin con carnen (tai sen lihattoman version) seurana ja taikinan sekaan voi testatusti sekoittaa myös vanhat juustoraasteen jämät. Käytän myös tämän tekemiseen aina liian suurta (halkaisija kai 26 cm) irtopohjavuokaa, joka ei kyllä tykkää yhtään olla uunissa lämpenemässä yksinään, mutta se helpottaa niin paljon taas sitä loppuvaiheen leivät irrottelemista. Vuoan etukäteen lämmittäminen ja taikinan voi kyllä helpottavat huomattavasti tämän leivän irrottamista vuoasta jo itsessään, reunoista tulee rapsakat, sisuksesta pehmeä ja leivästä itsessään miellyttävän epäterveellisen makuinen.

Kokkausmusiikkina toimi: White Lies - Bigger than Us

No comments:

Post a Comment