14 October 2014

Brunssahdus: kerma-pinaatti-kinkku-munapaistos.

Pahoittelut pitkästä välistä sitten viime päivityksen. Aina kun päätän vakaasti päivittää blogia vähän ahkerammin, jostain ilmestyy kasa töitä, joista parhaimmillaan jopa maksetaan rahaa. Tai jossain tapauksissa kasa menoja, joissa menee rahaa. En ole oikein vielä päättänyt, kummanlaisista ongelmista pidän enemmän... Ehkä vaihtelu tekee terää, ainakin lompakolle.

Tämä ruoka on suunnilleen täydellinen brunssiruoka. Siitä typerä sanaväännös otsikossakin, koska kunnollinen nimi oli niin tökerön pitkä (enkä jaksa viideltä heränneenä miettiä mitään kovin erikoista ja kaunista sen tilalle). Alkuperäinen resepti löytyi Epicurious-sivustolta, jonne en ole aiemmin eksynyt, mutta aion kyllä eksyä vastakin. Tämä oli erinomaisen mainiota kamaa: helppoa, suhteellisen halpaa ja jos on kiire, suurimman osan (eli oikeastaan kaiken paitsi munat) voi valmistella jo edellisenä päivänä. Eli siis täydellinen brunssiruoka, koska brunssiahan tunnetusti syödään vain silloin kun ollaan jo muutenkin nukuttu liian myöhään ja usein myös siksi, ettei ole jaksanut tehdä mitään ennen kuin on niin nälkä ettei mikään leipäsiivu enää auta.

Valitettavasti kuva ei (taaskaan) tee oikeutta tälle ruoalle, suosittelen testaamaan ihan itse. Olettaisin myös, että  kinkun voi korvata vaikka sienillä ihan mainiosti. Pitää vain huolen siitä, että saa suolatasapainon kohdilleen ilman sitä kinkun mukanaan tuomaa lisäsuolaisuutta. Ja voin myös kokemuksen syvällä, ja pettyneellä, rintaäänellä kertoa, että ne munat on oikeasti parempia vähän valuvaisina kuin oikeasti läpikypsinä.

Puolitimme munamäärän alkuperäisestä reseptistä, mutta silti niitä tuli kaksinkertaisesti per astia. Osittain siksi, että olemme ahneita ja usein erittäin nälkäisiä kun pääsemme ruokapöytään asti, mutta myös siksi, että tuo kuvassa näkyvä astia on isompi kuin sen kuuluisi tätä tarkoitusta varten olla. En ole aiemmin edes osannut kaivata pienempää, uuninkestävää astiaa. Enkä oikeastaan tiedä kaipaanko vieläkään, tuo oli aika passeli annos hirmuisen nälkään. Eikä tarvinnut lisää ruokaa tunnin päästä. Tai kahden. Tai oikeastaan varmaan edes neljän...


Kerma-pinaatti-kinkku-munapaistos
  •  n. 1 dl kinkkua paloiteltuna
  • 2 dl kermaa
  • 1 hyvin pieni sipuli
  • n. 2 rkl voita
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 250-300 g pinaattia
  • suolaa & pippuria
  • 4-8 munaa (riippuen nälästä ja muusta mahdollisesta tarjottavasta)
Esilämmitä uuni 175°C. Kiehauta kinkunpalat kermassa pikaisesti, ota liedeltä ja anna hautua ilman kantta sen aikaa kun valmistelet muut osiot.
Pilko sipuli ja paista se sitten hiljaksiin voissa (noin 1 rkl tai omantunnon mukaan). Kun sipuli on kuullottunut, lisää sekaan murskattu valkosipuli ja ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita pikaisesti ja lisää sekaan pinaatti. Mausta myös pinaatti suolalla ja pippurilla (ja muista, että kinkusta tulee myös suolaisuutta ruokaan) ja kääntele, kunnes pinaatti on pehmennyt kokonaan. Valuta pinaatti-sipuliseoksesta ylimääräiset nesteet pois siivilässä ja tarvittaessa pilko pinaattia hieman pienemmäksi.
Jaa pinaatti ja kinkku (ei kermaa) annosastioihin. Lusikoi päälle 1-2 rkl kinkulla maustunutta kermaa. Riko päälle kananmuna ja ripottele päälle kevyesti suolaa ja pippuria. Laita jokaisen munan päälle pieni nokare voita ja vielä ruokalusikallinen kermaa.
Paista uunissa 15-20 minuuttia niin, että keltuainen on edelleen hieman valuvaista.



Olipa muuten hyvä idea kirjoittaa tästä ennen kun menee syömään hernekeittoa. Söisin ehkä mielummin just nyt kyllä tätä enkä hernekeittoa. Mut kaikkea ei voi saada. Lohdutan itseäni illalla ehkä sitten suklaalla (lahjaksi saatu suklaa on parasta suklaata, aina).

Kokkausmusiikkina toimi: Kotono Mitsuishi - Watashi no Tamagoyaki

No comments:

Post a Comment