24 February 2014

Korealaiset pinaattiletut.

Kuulostaapa tylsältä, eikö kuulosta. No, niin se kyllä vähän näyttääkin tylsältä. Mutta maistuuko tylsältä? No ei tietenkään! Toisaalta meistä toinen fanittaa kaikkea, mihin liittyy soija ja/tai pinaatti ja toinen fanittaa vain kaikkea aasialaista niin tämä on oikein mainio, suhteellisen pikainen ruoka. Kuten melkein kaikki muukin korealaisvaikutteinen ruoka tässä kämpässä, tämänkin resepti on saatu Beyond Kimchee -blogista. Yksinkertaista, maukasta ja vielä terveellistäkin. Tai siis ainakin tässä on paljon tuoreita raaka-aineita, ei puhuta mitään siitä öljymäärästä, mikä näihin paistaessa katoaa. Kyllä, kaikki tuo kiilto on rypsiöljyä. Mutta ajatelkaa vain nyt kiltisti sitä, miten ne on sentään niitä ah niin hyviä kasviöljyjä. Jos siis pitää itselleen tätä jotenkin perustella, itse perustelen maulla.


Tässä reseptissä on taas varaa vaihdella vähän ainesten suhteita, riippuen miten lähellä suomalaisia pinaattilettuja haluaa näiden olevan. Toisin kuin yleensä suomalaisissa letuissa, näissä ei ole tarkoituskaan pilkkoa pinaattia ihan pieneksi, joten pakastepinaatti ei oikein tähän toimi. Luulen ettei edes kokonaisina lehtinä myytävä pakastepinaatti ole ihan ihanteellista, koska sen koostumus on löllömpi (tarkka tieteellinen termi), mutta voihan sitä kai kokeilla. Me investoimme tuoreeseen, koska muuten tämä on aika naurettavan halpa ruoka.


Korealaiset pinaattiletut

  • 250-300 g tuoretta pinaattia
  • 1 pieni sipuli (punasipulia meillä)
  • ripaus suolaa
  • n. 4 dl vehnä- tai riisijauhoja
  • n. 2 dl kylmää vettä
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 4 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • paahdettuja seesaminsiemeniä (eivät pakollisia mutta herkullisia)
Pilko pinaatti suuhun sopiviksi paloiksi ja viipaloi sipuli. Sekoita sekaan suola ja jauhot, sekoita, lisää kylmä vesi. Jos haluat käyttää seesaminsiemeniä kastikkeessa, suosittelen paahtamaan ne tässä vaiheessa samalla kun lämmität pannua. Kun suurin osa siemenistä on saanut kullankeltaisen värin, pannu on riittävän kuuma letuille. Siirrä siemenet jäähtymään syrjään sillä välin kun paistat letut molemmilta puolilta kultaisiksi ja rapeiksi. Kuten yllä näitte, meillä tehtiin yksi jättilettu kerrallaan, mutta koolla ei sinänsä ole väliä. Muista lisätä öljyä pannulle kun se alkaa vaikuttaa kuivalta, letut imevät itseensä melko paljon rasvaa.
Sekoita vaalea soijakastike, sitruunamehu ja seesaminsiemenet kulhossa ja dippaa valmiita pinaattilettuja kastikkeeseen.


Itse unohdimme itseasiassa lisätä taikinaan suolaa, mutta se oli itseasiassa vain hyvä juttu. Kaupasta ei nimittäin löytynyt vaaleaa soijakastiketta (myydään myös light soy sauce -nimellä), joten käytimme japanilaista soijaa. Vaalean soijan pointtihan on juurikin se, että se on vähemmän suolaista, joten tasapainotin dippikastikkeen makua lisäämällä jonkin verran enemmän sitruunaa. Mikä tietenkin teki siitä hapanta, mutta se ei kyllä haittaa meikäläistä yhtään ja tuo vähemmän happaman ystäväkin söi ihan kunnialla ähkyyn asti. Mutta suosittelen silti sitä vaaleaa soijaa, niin dippikastikkeesta tulee juuri sellaista kun pitääkin.

Muuta huomionarvoista: Alkuperäisessä reseptissä sanotaan 2,5-5 dl jauhoja, mutta kannattaa muistaa että jokainen jauhohippunen imee itseensä paistettaessa rasvaa. Eikä öljyssä paistettu vehnäjauho ole muutenkaan sitä parasta herkkua, ei edes dipattuna herkkukastikkeeseen. Ensi kerralla ajattelin testata tätä samaa reseptiä riisijauhoilla, tähän mennessä olen käyttänyt aina vehnäjauhoja. Kastiketta teemme aina vähintään tuplat alkuperäiseen reseptiin nähden, koska se on HYVÄÄ. Mutta ehkä vähemmälläkin pärjäisi. Ja niitä seesaminsiemeniäkään ei kai kuuluisi olla ihan noin paljon, mutta pääni sekoaa aina hieman kun saan mahdollisuuden käyttää seesaminsiemeniä ihan mihin tahansa.

Kokkausmusiikkina: Massive Attack - Safe from Harm.

No comments:

Post a Comment