17 February 2014

Perunasalaatti korealaiseen tapaan.

Tämä resepti on alun perin otettu toisesta resepti-ideaihastuksestani, Beyond Kimchee -blogista, jonka reseptit ovat paitsi hyviä, myös erittäin viihdyttäviä. Olen hihitellyt ohjeille useammankin kerran. Ainoa miinuspuoli tulee siitä, että osaa korealaisista aineksista ei yllättäen kovinkaan helpolla saa ainakaan Turusta. Erityisesti sienivalikoimat ovat vähän heikohkot täällä suurimman osan vuodesta. En ole toisaalta kokeillut miten hyvin esimerkiksi tatit tai kanttarellit sopisivat japanilaisiin tai korealaisiin resepteihin... siinähän onkin muistettava ajatus ensi syksyksi! (En muuten varmaan muista tätä edes ensi viikolla.)

Tajusin myös tämän ruoan kohdalla (ja muutaman muun kamerassa olleen kuvan perusteella), että mitä ilmeisimmin en tee ikinä nättiä ruokaa. Tässä olisi ollut vielä mahdollisuuksiakin ainesten puolesta, mutta sitten ne kaikki hienot värit lössäytettiin vaalealla kastikkeella ja tuloksena on epämääräinen mössö, jossa vilahtelee vähän punaista ja vihreää siellä täällä. Kas näin:


Tuo on siis tulos värien erillisen korostuksen jälkeen. Surullista, eikö? Tai ehkä tässä kaikkein surullisinta on se, miten huonosti osaan kuviani käsitellä. Joku päivä vielä teen oikeasti nättiä ruokaa, oikeasti teen! Ja todennäköisesti unohdan ottaa siitä sitten kuvan ennen kun olen syönyt puolet, se kuulostaisi tyypilliseltä toiminnaltani. Jos haluaa nähdä tästä ruokalajista vähän nätimpiä kuvia, niin alkuperäisen reseptin yhteydestä niitä löytyy. Tai ehkä pääasiallinen syy niiden hienouteen on se, että astiat ovat nätimpiä ja kokki viitseliäämpi, tiedä sitten.

Noudatimme alkuperäistä reseptiä suhteellisen hyvin ainesten osalta muuten, mutta kaikkea oli enemmän, koska olemme ahneita. Ja koska tästä oli tarkoituskin tulla myös evästä seuraavan päivän lounaaksi. Kirjoitan ne nyt kuitenkin tähän, jotta kaikkien ainesten suomenkieliset nimet ja muut olisivat varmasti kaikille selkeitä ja ettei tarvitse miettiä montako desiä yksi cup nyt olikaan. Ja kuten alkuperäisessä todetaan, jos et tykkää rusinoista, niitä ei tarvitse käyttää. En tykkää muuten minäkään (niitä harvoja asioita, joista en niin välitä), mutta kyllä ne tässä toimivat.

Perunasalaatti korealaiseen tapaan
  • n. kilo perunoita (jauhoisia mielummin, yleisperunakin testatusti käy)
  • kurkku
  • paprika (tai kaksi pientä)
  • 150 g kinkkua
  • 1 dl rusinoita
  • 4 munaa
  • 6 rkl majoneesia
  • 8 rkl paksua, maustamatonta jogurttia (esim. kreikkalaista)
  • 4 rkl hunajaa
  • 1,5 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria (ei pakollinen, mutta maittava)
Keitä perunat ja munat (eri kattiloissa, tietty). Jätä jäähtymään sillä välin kun teet kaiken muun valmiiksi. Pilko kurkku muutamaan osaan ja kaavi pois siemenet. Ripottele kurkun päälle hieman suolaa ja jätä valumaan n. 15 minuutiksi. Suolaus poistaa kurkusta nestettä, jottei salaatista tule vetistä (ja vaikuttaahan se makuunkin hieman).

Sekoita keskenään kastiketta varten jogurtti, majoneesi, hunaja, suola ja valkopippuri, jos sitä käytät.

Pilko paprika, kinkku, munien valkuaiset (tai koko munat, jos olet yhtä laiska kuin minä) ja huuhdellut ja paperiin kuivatut kurkunpalat. Kuori perunat ja muussaa ne niin tarkkaan kuin viitsit, tarkoitus ei ole kuitenkaan saada aikaiseksi varsinaista perunasosetta. Sekoita pilkotut ainekset ja rusinat perunan sekaan ja valuta päälle kastike. Sekoita. Jäähdytä jääkaapissa viileäksi tai syö ensin osa ja jäähdytä sitten loput (köh, köh).


Alkuperäisessä lähteessä tätä perunasalaattia nähtävästi syötiin leivän kanssa, mutta meille kyllä kelpasi ihan sellaisenaankin. Ainakin sen jälkeen, kun totesin ettei piimälimppu taida olla ihan tämän ruoan kaveriksi suunniteltua leipää. Aika kesäistähän tämä ruoka jotenkin on, mutta nähtävästi toimii myös helmikuun sadekelillä piristävänä mutta ruokaisana salaattina. Kannattaa annostellessa muistaa, että tässä on aika paljon kaikkea täyttävää, ettei käy kuin meille molemmille... Onneksi jäi vähän huomiseksikin niin ei tarvitse poikaystävärassun nähdä nälkää töissä.

Kokkausmusiikkina toimi: Neuroticfish - Silence

1 comment:

  1. No jaa, poikaystävärassu huomautti, etten ollut muistanut kertoa mihin niitä keltuaisia sitten käytettäisiin jos ei pilkottaisi tuossa vaiheessa: ne voi muussata siivilän läpi nätiksi keltaiseksi puruksi siihen annoksen päälle. Silkka ulkonäköseikka, mutta olin luovuttanut tämän ruoan ulkonäön suhteen jo siinä kohtaa. :)

    ReplyDelete