26 May 2014

Korealaiset nauta-pähkinäpihvit.

Tämä resepti on jälleen varastettu törkeästi Beyond Kimchee -blogista. Ruoan korealainen nimi on ilmeisesti siis dduk galbi, mutta en tiedä tekeekö kukaan tällä tiedolla mitään. Kunhan halusin huomauttaa, koska kielet on jänniä!

Kuva on jälleen vähän huono, kamera ja minä olemme eri mieltä siitä, miten paljon valoa se hemmetin masiina tarvitsee. Salamalla tulee ylivalottunutta, ilman salamaa aurinkoisessa keittiössä kuvaajan tärisevät kädet pilaavat otoksen. Ota siinä nyt sitten edustavia otoksia, perhana. Ja voin nyt jo myöntää, että vedin tuollaisia kuvassa olevia settejä ehkä noin kuusi kappaletta...

Alkuperäisessä reseptissä siis käytetään kokolihaa, joka pilkotaan suikaleiksi ja sen jälkeen hakataan pieneksi. Eli siis käytännössä tuloksena on kauhealla vaivalla lihamössöä, joka on hieman suurempina klöntteinä kuin perinteinen jauheliha. Teimme tällä kertaa korealaiseen tapaan kaiken vaikeasti, tuloksena oli hirvittävä vesikello sormessa, ensi kerralla ostan suoraan jauhelihaa ja testaan huomaanko edes eroa. Luulen, että paistaminenkin saattaa helpottua, nyt kun pihvien koostumus oli hieman, öh, hapero.


Korealaiset nauta-pähkinäpihvit
  • n. 500 g nautaa (jauhelihana tai ulkofilettä tms.)
  • n. ½ päärynä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl miriniä
  • 1-1,5 dl saksanpähkinöitä
  • 3 rkl pinjansiemeniä
  • ½ iso purjo tai 1 pieni
  • 1-3 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl soijaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 2 tl seesaminsiemeniä
  • ripaus mustapippuria
Jos käytät kokolihaa, pilko se suikaleiksi ja hakkaa veitsellä hieman jauhelihan koostumusta suuremmiksi paloiksi. Kuori sipuli. Soseuta sipuli ja päärynä, sekoita ne lihaan yhdessä mirinin kanssa ja anna maustua. Pilko saksanpähkinät ja pinjansiemenet rouheeksi. Pilko purjo ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Sekoita sipulit ja pähkinät lihan sekaan yhdessä soijan, sokerin, pippurin, seesamiöljyn ja seesaminsiementen kanssa niin, että liha on kauttaaltaan maustunut ja sattumat ovat sekoittuneet tasaisesti. Anna maustua jääkaapissa noin tunti.
Älä käytä liikaa öljyä paistamiseen ettei pihvien rakenne hajoa liian öljyn takia. Paista suhteellisen korkealla lämmöllä ja käännä, kun toinen puoli on saanut mukavan, tummahkon paistopinnan. Kun molemmat puolet ovat suunnilleen yhtä tummat, pihvin pitäisi olla kypsä myös sisältä. Tarjoile salaatinlehdellä ja lisää päälle halutessasi korealaista chilitahnaa (tai mahdollisesti srirachaa).

Halutessasi voit myös valella pihvit paistamisen jälkeen seoksella, jossa on 2 rkl soijaa, 1 rkl hunajaa ja 1 rkl seesamiöljyä. Näin saat pihveihin lisäkiiltoa ja hieman lisämakua.



Meillähän ei tietenkään ollut chilitahnaa, mutta nämä maistuivat mainiosti ihan sellaisenaankin. Salaatti oli kätevä hampurilaissämpylän korvike, kelpaa hiilihydraattikammoisellekin. Tai, no, ei oikeastaan, kun tuohon lihan sekaan tulee sokeria, hups. Sokeri myös jämähtää suhteellisen helposti pannuun, tajusin sen tietenkin vasta siinä vaiheessa kun olin kääntämässä ensimmäisiä... No, ensi kerralla tietää sitten paremmin. Ja näitä todellakin pitää tehdä uudestaan. Mutta jauhelihasta. Ja ehkä sillä kertaa voisi koittaa muistaa tuon valelukastikkeenkin.

Kokkausmusiikkina toimi: Killing Joke - Love like Blood

No comments:

Post a Comment