10 June 2014

Japanilaistyylinen lohi.

Poikkeuksellisesti aloitan ensin (hyvin ympäripyöreällä) reseptillä ja sitten vasta hienolla (köh) tarinalla siitä, miksi tätä tein.


Japanilaistyylinen lohi
  • n. puolikas lohifilee
  • 2-3 rkl miriniä
  • 4-6 soijaa
  • seesaminsiemeniä (käytin itse mustia ja valkoisia sekasin)
  • öljyä
Sekoita soija ja mirin sellaisessa suhteessa, että seoksen suolaisuus tuntuu sopivalta. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja siirrä syrjään. Dippaa lohi soija-mirin-seokseen ja paista pannulla öljyssä kypsäksi tai vaihtoehtoisesti valele lohta seoksella pannulla, mutta huomioi, että soija-mirin-seos roiskuu yhdessä öljyn kanssa ja mirinin sokerit palavat helposti kiinni pannuun. Ripottele paahdetut seesaminsiemenet kypsän kalan päälle.



Niin, se hieno tarina... kävimme siis kaupassa ilman selkeää suunnitelmaa siitä, mitä lähipäivinä syötäisiin. Stockmannilta löytyi kotimaisia uusia perunoita! Varoittamatta kyltti hyppäsi silmille! Hintaakaan ei ollut kovinkaan pahasti, joten en pystynyt vastustamaan. Seuraava ihmetyksen aihe olikin sitten se, että mitä niiden kanssa sitten kuuluisi oikein syödä (muuta kuin voita). Kala oli ilmiselvä vaihtoehto ja siihen mielikuvitus sitten loppuikin. Lohi oli riittävän halpaa ja ennen kaikkea helppoa, joten päädyimme siihen.

Kotona aloin sitten miettiä mitä siitä lohesta voisi tehdä. Pohdin korealaisemman vaihtoehdon (sitruunaa ja soijaa) ja japanilaisemman vaihtoehdon välillä, mutta sitruunan puutostila ratkaisi asian puolestani. Tästä tuli itseasiassa erittäin onnistunutta näinkin yksinkertaisella ja pikaisesti sovelletulla reseptillä, pitää testata uudestaan myöhemmin. Ja esimerkiksi paistaa se lohi ihan oikeasti kunnolla kypsäksi, nyt tarjosin poikaystävälle kypsää kalaa ja söin itse lähes sashimi-henkisen annoksen...

Inspiraatio tuolle maustamiselle tuli itseasiassa japanilaisista perunapannukakuista, joita olen tehnyt useasti silloin, kun kaapit ja lompakko ovat aika tyhjiä mutta jotain japanilaishenkistä tekisi mieli. Kuten ahkerimmat klikkaajat varmasti huomasivat, nuo pannukakut maustetaan nimenomaan soijan ja mirinin seoksella, joten oletin samojen mausteiden sopivan myös uuden perunan seurana syötävän lohen seuraan. Sopivathan ne, oikeastaan se pakollinen uusien perunoiden kanssa nautittu voi oli tässä annoksessa aika turhaa. Mutta kun ensimmäisten uusien perunoiden kanssa nyt vaan KUULUU olla sitä hiton voita.

Tästä puheen ollen: perjantaina Neitsytperunafestivaaleille. Sääli että pienpanimofestari on lähtenyt siitä kyljestä, nyt pitää tyytyä pienempään olutvalikoimaan (mutta suurempaan muun juoman valikoimaan) ruokansa ohessa.

Kokkausmusiikkina toimi: Lana Del Rey - Summertime Sadness

No comments:

Post a Comment