16 June 2014

Neitsytperunafestivaali 2014.

Jos sitä vaihteeksi kirjoittelisi vaikka jostain muustakin kuin omista kokkailuistaan ja leffoista. Nyt viikonloppuna (eli siis 13.6.-14.6.) oli Koulun pihalla Neitsytperunafestivaali, josta on tullut vähän ikään kesäperinne tässä viime vuosina. Kyseessähän oli neljäs kerta kun festaria järjestettiin ja itse olen käynyt paikalla nyt kolmena vuonna. Ensimmäinen versio siis on jäänyt väliin, mutta muuten olen ainakin aina käynyt pyörähtämässä ja ihmettelemässä tarjontaa.

Festivaali on myös muuttanut vähän muotoaan ja erityisesti paikkaa joka vuosi. Ensimmäisen kerran kun pääsin paikalle, vuonna 2012, paikkana oli Vähätori ja ruoka-annoksia sai joko suurempina tai pienempinä. Seuraavana vuonna annoksia oli vain yhden kokoisia, paikkana oli Hämähäkkitontti ja lippuja myytiin yksittäin tai kolmen setteinä. Tänä vuonna paikkana oli siis panimoravintola Koulun piha, mutta ruokapolitiikka oli samankaltainen kuin edellisenä vuonna: ruokalippuja sai yksittäin tai kolmen seteissä.

Pääasiallinen muutos aiempiin kokemiini vuosiin oli se, että Suuret oluet, pienet panimot -festivaali ei ollut osana Neitsytperunafestivaalia. Se on oikeastaan todella, todella sääli, koska Koulun olutvalikoimat eivät miellytä tämän pariskunnan oluenjuojaa ja itsekin olen hieman myrtynyt silkasta valikoiman pienuudesta ihan jo periaatteesta. Aiempina vuosina oli mahtavaa maistella erilaisia ruokia ja erilaisia oluita, erityisesti kun niitä oluita ei välttämättä muuten saanut mistään täältä päin Suomea. Ruoka-annokset puolestaan olivat hyvä tapa tutustua turkulaisiin ruokapaikkoihin, mutta ne olivat nimenomaan TURKULAISIA ruokapaikkoja, joihin voi mennä muutenkin jos siltä tuntuu.

Toisaalta silloin kuin omat ruokaviritelmät näyttävät useimmiten tältä, on kiva mennä joskus jonnekin missä annokset tehdään nätisti:

 

Ei sillä, tuokin ruoka oli oikein mainion makuista (paistettua riisiä siis kyseessä, päällä ei ole ketsuppia vaan hipstereiden lempiketsupinkorviketta srirachaa), mutta joskus sitä vaan kaipaa vähän nätimpiä asioita elämäänsä.

Ja koska halusin jotain kivaa ja erikoista, sain tietenkin osakseni tuulta, sadetta, hirvittävän tylsää ruokaa... mutta toisaalta poikaystävä sai osakseen myös lokin sonnat, joten oikeastaan ei edes pitäisi tässä kohtaa hirveästi valittaa.

...Mutta kun! Olin kuvitellut että tämän festivaalin tarkoitus oli nimenomaan juhlistaa perunaa ja samalla, vähän oheistuotteena, ravintolat voivat mainostaa itseään sellaisillekin ihmisille, jotka eivät muuten niistä ehkä kuulisi tai viitsisi mennä testaamaan. Testasimme kaiken kaikkiaan 7 pientä annosta, kaikki eri paikoista (taisimme itseasiassa käydä läpi kaikki tarjolla olleet ravintolat paitsi Koulun itsensä). Hyvin harvassa peruna oli minkäänlaisessa pääosassa. Itseasiassa suurimmassa osassa peruna oli lähinnä statisti sen pääruoan seurana, mikä ei mielestäni ole nyt lainkaan se juttu. Joissain ihan hyvissäkin ruoissa, kuten muistaakseni esimerkiksi Jesse's Dinen pizzassa, peruna katosi kaikkien muiden ainesten alle lähes täysin.

Parhaiten mieleen jäivätkin ehkä ne annokset, joista pidin joko eniten tai jotka aiheuttivat pahimman pettymyksen. Ludun makkara-annos oli ihan kiva, mutta toinen makkaroista oli liian hämmentävä mausteiltaan. Toisaalta muut seurueessamme olleet makkaraa maistaneet tykkäsivät siitä kovasti, joten tämä saattaa olla vain minun henkilökohtainen ongelmani. Teinin siika-cheviche puolestaan toi mainiosti esiin perunan ainesosana, mutta valitettavasti cheviche itsessään ei vedonnut minuun juuri lainkaan. Paremmasta päästä annoksia jäi mieleen saaristolaisleipä, jonka päällä oli graavilohta, perunaa, kapriksia ja punasipulihilloketta. Perinteistä mutta aina toimivaa, muistaakseni kyseessä oli Svarte Rudolfin annos.

Surullista kyllä, parhaiten minulle jäi mieleen Hus Lindemanin tylsä mutta toimiva annos, jossa oli ylikypsää... no, ylikypsää härkää kai, en edes enää muista koska puolessa kojuista oli ylikypsää jotain. Mikä on toinen suuri valituksenaiheeni: persoonallisuuden puute. Jos ehkä noin kymmenestä vaihtoehdosta muistaakseni neljässä oli ylikypsää lihaa (karitsaa, härkää...) niin jotain on vialla jossain. Kalavaihtoehtoja oli kaksi, kasvisruokavaihtoehtoja ei yhtään. Ilmeisesti Turussa uutta perunaa ei osata yhdistää kasvisruokaan, mikä on jotenkin todella, todella surullista.

No, ehkä ensi vuonna ravintolatkin uskaltaisivat vähän kokeilla jotain uutta ja ehkä, herranpieksut, jotain mitä kaikki muut EIVÄT tee, koska se on trendikästä. Oluita ei ilmeisesti sen enempää ole tiedossa ensi vuonnakaan, koska suunnitelmissa näyttää olevan jatko Koulun pihalla. Jos ensi vuosi aiheuttaa tämänkaltaisen pettymyksen, menen kyllä seuraavana vuonna sen jälkeen samalla rahalla vaan ihan oikeasti ravintolaan syömään.

Valitusmusiikki: Katatonia - Tonight's Music

No comments:

Post a Comment