19 January 2015

Ghormeh sabzi eli persialainen yrttipata.

 Kinokoplan viime syksyn sarjassa oli muutamiakin elokuvia, jotka saivat veden kielelle. The Lunchbox pakotti käymään kaupassa kotimatkalla hakemassa jotain edes etäisesti intialaista, koska puolisentoista tuntia puhetta intialaisesta ruoasta oli vain liikaa kenen tahansa itsehillinnälle. Ja tämän puolestaan bongasimme Menneisyys-elokuvasta, jolla ei oikeastaan ollut mitään tekemistä ruoan kanssa. Paitsi tietenkin juuri se yksi kohtaus, jossa tehtiin tätä vihreää pataruokaa. Alun perin oletimme, että vihreys tulee pinaatista, mutta eipä muuten tulekaan, se tulee aikamoisesta määrästä yrttejä.

Tuoreet yrtit ovat suhteellisen kalliita, joten tämä vegaaninen versiokin on aika pirun hintava. Ja sen lisäksi pitää vielä erikseen etsiä jostain kuivattuja sitruunoita. Itse löysin omani Deli Marketista, mutta valitettavasti ainoa pakkauskoko oli kilon säkki... Kilossa kuivattuja sitruunoita on jokunen enemmän kuin reseptin vaatimat kolme, siltä varalta että mietitte. Eli jos joku tietää jotain muita  hyviä käyttökohteita kuivatulle sitruunalle, niitä saa mielellään jakaa kommenteissa. Tai hihkua, jos haluaa pari kuivattua sitruunaa tämän testaamiseen. Tai jotain. Auttakaa, yhyy!

Alkuperäinen resepti on täältä ja sisältää enemmänkin historiaa tämän Persian alueelta tulevan ruoan historiasta ja versioista. Ehkä joskus pitäisi testata tätä myös lihaversiona ihan mielenkiinnosta (ja että saisi niitä sitruunoita käytettyä), mutta ehkä se olisi ennemmin kesäinen juttu tuoreine yrtteinen päivineen.


Ghormeh sabzi
  • 2 nippua tuoretta persiljaa
  • 2 nippua tuoretta korianteria
  • 1 nippu tuoretta ruohosipulia
  • 2 nippua kevätsipulia
  • 1 isohko purjo
  • oliiviöljyä
  • 1 prk kidneypapuja
  • n. 100 g tomaattipyreetä
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,5-1,5 dl sitruunamehua
  • 0,5-1 tl suolaa
  • pippuria
  • 7,5 dl vettä
  • 3 kuivattua sitruunaa
Huuhtele kaikki tuoreet ainekset liottamalla niitä kylmässä vedessä, kunnes kaikki lika ja multa on irronnut niistä. Anna ainesten kuivua esim. uuniritilän päällä, kunnes niissä ei enää näy pahemmin vettä pinnalla (1-2 tuntia).
Pilko vihannekset pieneksi silpuksi. Lämmitä oliiviöljy kasarissa tai kattilassa ja paista siinä silppua, kunnes kaikki vihannekset ovat pehmeitä ja hieman kutistuneet (25-30 min). Lisää sekaan kurkuma, suola ja pippuri. Valuta ja huuhtele pavut ja lisää ne veden kanssa kasariin. Kiehauta ja anna kuplia hiljaksiin n. 30-45 min. Kuivatuista sitruunoista käytetään vain hedelmäliha, joten erottele se tässä vaiheessa kuorista. Lisää hedelmäliha kasariin heti, kun olet saanut sen irti kuorista.
Lisää sekaan tomaattipyree ja anna seoksen muhia vielä 10-15 min. Lisää juuri ennen tarjoilua padan sekaan sitruunamehua, maistele samalla kun lisäät mehua, ettei padasta tule mielestäsi liian kirpeää.
Tarjoa riisin kera tai sellaisenaan.



Tämä oli ihan mielenkiintoinen kokeilu. Maku on suhteellisen erikoinen, vaikka aina luulenkin olevani ah-niin-monipuolisesti eri maiden ruokakulttuureihin perehtynyt. Lähi-Itä on kyllä ollut aina vähän jotenkin tuntemattomampaa aluetta ja tässä on erityisen paljon maukkaita aineksia. Hyvää tämä on, mutten ole vieläkään ihan vakuuttunut onko tämä niin hyvää, että jaksaisin ihan lähiaikoina nähdä tuota vaivaa kaikkine huuhtelemisineen, kuivaamisineen ja pilkkomisineen. Hinnasta puhumattakaan.

Ehkä tätä voisi joskus tehdä vähän isommalle porukalle. Kahdestaan näin suuritöisen ruoan tekeminen tuntuu aina vähän turhalta, mutta olisi kiva tietää mitä muut tästä pitävät (*wink, nudge*).

Kokkausmusiikkina toimi: Mesh - Trust You

No comments:

Post a Comment